Sari direct la conținut

Weekend trending în București, 27-28 aprilie: festival de street food, meniuri cu pește pentru Florii, concerte cu „vocea îngerilor” și Doomnezeu

HotNews.ro
Bucharest Street Food Festival, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bucharest Street Food Festival, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

​După o săptămână cu ploi, praf saharian și temperaturi care au scăzut brusc, avem în față un weekend care parcă-și mai ia revanșa pentru tot „abuzul” la care am fost supuși în ultimele zile.

ANM a anunțat temperaturi ridicate, numai bune pentru ieșit la plimbări prin oraș: sâmbătă, 27 aprilie, vom avea o maximă de 23 grade Celsius, iar duminică, 28 aprilie, se vor atinge 25 de grade Celsius.

Pentru cafeaua de specialitate te trimitem la Sip Coffee & Wine Bar (Calea Moșilor 116-122), care s-a deschis recent, dar care a devenit rapid și un loc ideal pentru brunch-uri gustoase și fotogenice. Așa cum spune și numele, e un loc în care cafeaua face casă bună cu vinul. Locul este destul de generos cu spațiul și arată foarte bine.

Marius Tudosiei a anunțat pentru acest weekend un meniu special gândit de Florii la Băcănia Veche – Delicatese & Grădină (Dacia 25).

„Așa cum facem la fiecare final de lună, pentru că simțim nevoia să celebrăm peștele local, care este – din punctul meu de vedere – mult mai ofertant decât orice pește oceanic. Sigur, apelăm și la cel de import, din măcar șase motive, însă când e să vrem să mâncăm un pește proaspăt și bun, tot la al nostru ne e gândul… Mi-ar plăcea să îl văd însă mai des în restaurantele românești”, scrie Marius pe pagina sa.

Așadar, iată ce găsești în meniul de Florii de la restaurantul de pe Dacia 25: Borș de hribi cu păstrăv afumat, Scrumbie de Dunăre la grătar, Pastă de pește ca pe vremuri, Saramură de crap cu mămăligă.

De trecut e și pe la Acuarela (Polonă 40), pentru că au scos umbrelele colorate pe terasă, ei fiind primii care au adus acest concept în România, în 2013. De asemenea, au pus și de socată, dacă ești fan al acestei băuturi delicioase.

Că tot vorbeam mai devreme de pește, la Beans&Dots de la MARe (Primăverii 15) are loc în acest weekend un Brunch de Florii, unde chef Alex Petricean va pregăti preparate din pește. Meniul sună astfel: Salată de icre de crap și știucă la un loc, Turtă la tigaie cu ceapă, Borș de pește; Salată de ierburi și flori primăvăratice, Pește de captură în mălai cu mujdei de primăvară, Mămăliguța pescarului trasă în unt și Plăcintă Dobrogeană cu urdă și stafide. Totul costă 180 de lei, iar băuturile nu sunt incluse.

E cazul să aflăm și de un loc nou deschis în oraș, nu? Pe strada Negustori, proaspăt renovată, ca parte din viziunea unui nou Centru Vechi, s-a deschis de foarte curând localul Suta de grame (Negustori 21).

Este vorba de o băcănie care are și terasă, iar de aici îți poți lua câte o sută de grame de mezeluri, brânzeturi și alte lucruri bune pentru a-ți face un platou de care să te bucuri la un pahar de prosecco. Bineînțeles, în ofertă se găsesc și panini făcute cu focaccia.

Să nu uităm și că avem un weekend cu o „sărbătoare” pentru iubitorii de bere artizanală, pentru că Zăganu a lansat zilele trecute o nouă bere, iar acum ea poate fi încercată în exclusivitate la Zăganu – Romanian Craft Beer Bar & Bistro (Calea Victoriei 91-93).

Este vorba despre Zăganu: New England IPA, o bere artizanală hazy, double dry-hopped, cu 6.0% ABV. Pentru cei care nu cunosc neapărat acest stil, el se remarcă prin caracterul său super fructat, juicy și ușor amărui, datorită notei personale a drojdiei speciale, precum și a celor trei hameiuri americane folosite din plin în diverse faze ale fermentației.

Evenimente

Weekendul acesta va fi unul plin de evenimente în București și va fi din nou mare aglomerație pe străzi, așa că încă de pe acum poate deveni un obicei sănătos ca în fiecare weekend, pentru deplasările prin oraș să folosești cu încredere transportul în comun. Cel mai mare eveniment va fi Bucharest Street Food Festival.

Zeci de food truck-uri renumite se instalează pe 27-28 aprilie pe Bd. Kiseleff și își adună forțele, plitele și cele mai proaspete ingrediente pentru a-ți cuceri simțurile, cu specialități gătite la foc continuu. Burgeri juicy sau tacos veritabili cu ingrediente alese, fructe de mare prăjite la perfecție sau paella gătită ca la ea acasă, înghețată cu toppinguri îmbrățișate de waffle proaspăt sau tarte cu fructe și creme decadente, pe toate le vei găsi aici.

Atmosfera va fi întreținută de DJ sessions și de concerte live la main stage, în fiecare seară de festival. Intrarea este liberă.

De cinci ani a devenit tradiție ca la Grădina Floreasca (bd. Mircea Eliade 16) primăvara să fie sărbătorită cu concerte, fie în grădina urbană, fie pe marginea piscinei, iar anul acesta, Grădina își redeschide oficial porțile, având un nou meniu, o nouă amenajare și o reîmprospătare a peisajului.

Din line up fac parte Mădălina Pavăl, care însoțită de orchestră, va cânta piesele de pe ultimul album, în picioarele goale pe marginea piscinei.

Împreună cu Alexei Țurcan – producător și compozitor – s-au pus bazele unei formule de performance, ce se numește Mădălina Pavăl Orchestra. Le place să creadă că au reinventat sonoritățile românești când au îmbinat texturi din lumea clasică (quintet de coarde, harpă, flaut) cu dinamică de dans și forța tribală a bandului de alternativ.

Muzică lumească, sună ca locurile de pe unde ne-am tras cu toți seva – bucovinean, moldovean, sud-dunărean și balcanic, așa cum e toată România.

Amphitrio este un proiect de jazz contemporan. Andrei Petrache, Mike Alex și Philip Goron, formează un trio cu o solidă experiență în muzică, fie ea clasică sau alternativă. Repertoriul lor conține piese originale, scrise de Andrei Petrache într-o zonă de jazz modern, cu influențe din jazz-ul contemporan nordic.

DJ Daniel Drăghici și Cătălin Drăghici vor avea grijă să nu stăm prea mult, ci să găsim ritmul repede printre beat-urile de classic house și house music. Bilete 40 de lei.

La Sala Palatului, sâmbătă și duminică va avea loc Tradițional 2, seria de concerte a Andrei, o superproducție artistică bazată pe muzică tradițională românească, după succesul fulminant al „Tradițional”, tot cu susținerea orchestrei Frațiilor Advahov. Aproape 100.000 de spectatori au văzut una dintre cele 15 reprezentații live, toate sold-out, susținute atât în România, cât și în Italia și în Marea Britanie.

O echipă de 150 de persoane lucrează la această superproducție, unică în România: de la regizor, scenograf, scenarist, muzicieni, tehnicieni, până la costumieri, stiliști și make-up artists. Biletele au prețuri începând de la 129 lei.

După succesul răsunător al ultimului eveniment dedicat sărbătorilor pascale, Divna Ljubojevic, supranumită și vocea îngerilor, se reîntoarce să susțină un concert eveniment alături de corul Melody, dedicat sărbătorilor Pascale, chiar în Duminica Floriilor, la Ateneul Român!

Se întâmplă pe data de 28 aprilie, iar pe scena Ateneului Român, alături de Divna Ljubojevic și Corul Melody, vor mai urca Maria Coman alături de membrii Corului Tronos și Medeea Marinescu. Evenimentul va începe la ora 20:00, cu acces pentru public la ora 19:00. Biletele au fost puse în vânzare cu preţuri începând de la 150 lei.

Pe de altă parte, în Expirat, pe 28 aprilie, are loc un concert al trupei Doomnezeu – prima trupă de stoner doom rock creștin ortodox.

„Așa cum deja v-am obișnuit, pentru al treilea an la rând, Doomnezeu se întoarce la Expirat, de mare sărbătoare cu cruce roșie. De această dată vom celebra împreună intrarea Domnului în Ierusalim, în sfânta duminică a Floriilor, cu dezlegare la pește și la vin”, scriu organizatorii. Trebuie spus că un concert Doomnezeu este o experiență inedită și spectaculoasă. Bilete costă 60 de lei.

Teatru&film

În ceea ce privește piesele de teatru, după „Capra sau Cine-i Sylvia?” (r: Alexandru Dabija, 2007), Edward Albee revine la Teatrul ACT pe 27 aprilie cu o poveste despre iubire, dar și despre cruzimea pe care ne-o putem provoca unii altora în fiecare zi.

Cu o oarecare brutalitate și cu un umor negru tipic lui Albee, textul „ACASĂ LA ZOO” combină clasicul din 1958 – „The Zoo Story” cu piesa într-un act – „Home Life”, scrisă în 2004.

„Home Life” precedă întâlnirea fatidică a lui Peter (Ionuț Grama) cu Jerry (István Téglás) pe o bancă din Central Park și-l prezintă pe Peter împreună cu soția lui Ann (Ada Condeescu). Sub aparența normalității se ascunde o poveste umană captivantă, care explorează temele izolării, singurătății și dezumanizării. Bilete costă 72 lei.

Spectacolul „…Escu” este o producție a Teatrului „Stela Popescu” din București găzduită de Palatul Național al Copiilor, Sala Mică pe 28 aprilie, ora 19:00.

Povestea din „…Escu” dă o senzaţie deja-vu, chiar dacă textul original datează din 1933. „…Escu” nu este doar o comedie interbelică cu parfum de epocă care continuă povestea familiei lui Spirache Necșulescu, eroii mai celebrei „Titanic Vals”, ci și o satiră biciuitoare a năravurilor politice de ieri și de azi…

Avem în meniu șantajul, intriga de partid, traseismul, norocul prostului și nelipsita ațâțare erotică, în cantitatea necesară să condimenteze viața politică. Pavel Bartoș este actorul în jurul căruia a fost construită piesa. Un bilet costa 66 de lei.

La Excelsior are loc o premieră pe țară, pentru că pentru prima dată se joacă piesa „Foxfinder” (și pe 27 și pe 28 aprilie), o distopie cu accente de thriller, o parabolă plasată în afara timpului și a spațiului concret, într-un loc în care vulpea este cel mai de temut dușman al omului.

O familie de fermieri este investigată de către un căutător de vulpi… Regia îi aparține lui Cristi Juncu.

Pe marile ecrane avem parte de două filme care merită toată atenția. „The Fall Guy” este blockbuster-ul cu Ryan Gosling și Emily Blunt. Gosling interpretează un cascador de la Hollywood, care, la fel ca toți cei din comunitatea cascadorilor, este aruncat în aer, împușcat, prăbușit, aruncat prin geamuri și aruncat de la cea mai mare înălțime, totul pentru distracția noastră.

Iar acum, proaspăt accidentat după un eveniment care aproape că i-a pus capăt carierei, acest erou din clasa muncitoare trebuie să dea de urma unei vedete de cinema dispărute, să rezolve o conspirație și să încerce să-și recâștige iubirea vieții sale, în timp ce își face în continuare meseria. Ce ar putea merge bine?

„Challengers” este o recomandare mai ales pentru cei pasionați de tenis. Zendaya este Tashi Duncan, o fostă jucătoare-fenomen de tenis devenită antrenoare și o forță a naturii care nu își cere scuze pentru jocul ei pe teren sau în afara lui.

Căsătorită cu un campion aflat într-o serie de înfrângeri (Mike Faist), strategia lui Tashi pentru salvarea soțului ei ia o turnură surprinzătoare, când acesta trebuie să se confrunte cu Patrick (Josh O’Connor), cel mai bun prieten din adolescență și fostul iubit al lui Tashi. Pe măsură ce trecutul și prezentul lor se ciocnesc iar tensiunile cresc, Tashi trebuie să se întrebe ce este dispusă să facă pentru a câștiga?

Însă, niciunul dintre aceste filme nu va bate la încasări producția românească „Buzz House: The Movie”. Următorul sezon din Buzz House e cel mai ambițios de până acum. Selly a pregătit multe surprize participanților: concurenți secreți, o vilă izolată în pădure la care se ajunge doar cu barca și un angajat costumat, pus să-i sperie, să iasă palpitant. Totul este plănuit în detaliu.

Ce nu e în plan însă e ca un psihopat adevărat să apară, să-l omoare pe angajatul „sperietoare”, să-i ia costumul și să-i terorizeze pe bune pe concurenți. Mai contează rivalitățile când ești alergat cu toporul? Mai contează prieteniile când trebuie să-ți riști viața pentru ele? Cine va reuși să scape și cum?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro