Sari direct la conținut

Yenul a căzut până la minimul ultimilor 34 de ani față de dolar

HotNews.ro
Yeni japonezi, Foto: Janusz Piekowski / Alamy / Profimedia Images
Yeni japonezi, Foto: Janusz Piekowski / Alamy / Profimedia Images

Yenul japonez a scăzut miercuri la cea mai proastă cotație a sa raportată la dolar din 1990, ajungând într-o zonă care a declanșat intervenția autorităților de la Tokyo cu doi ani în urmă, relatează Reuters și CNBC.

Dolarul s-a apreciat pentru scurt timp la 151,97 de yeni marți pe piețele financiare din Asia, dar a scăzut ulterior cu 0,12% raportat la moneda națională a Japoniei.

Autoritățile japoneze au intervenit în 2022 să apere yenul când acesta ajunsese la un curs de schimb de 151,94 unități pentru un dolar, ministrul finanțelor de la Tokyo, Shunichi Suzuki, afirmând acum că Japonia va lua „măsuri decisive” împotriva unor fluctuații monetare.

Ministerul japonez al finanțelor a declarat miercuri că va purta discuții cu banca centrală de la Tokyo și Agenția pentru Servicii Financiare și va anunța concluziile după încheierea întâlnirilor.

Yenul a crescut ușor după acest anunț.

Moneda națională a Japoniei s-a depreciat cu peste 7% anul acesta, în parte datorită discrepanței dintre randamentul obligațiunilor de stat emise de SUA și cele japoneze. Banca Japoniei a renunțat marțea trecută la dobânda de referință negativă, însă creșterea sa la 0,1% nu a ajutat yenul.

Yenul, sub „povara” unui dolar puternic

„Piața este foarte sensibilă la zona de 152”, a declarat Rodrigo Catril, un analist de la Banca Națională a Australiei, cu privire la cursul de schimb dintre dolar și yen. „Dacă ar fi să treacă de nivelul respectiv atunci istoria recentă sugerează că o intervenție va fi mult mai probabilă”, a adăugat el.

Dolarul în schimb este în curs de a înregistra o apreciere pentru al patrulea trimestru consecutiv pe fondul așteptărilor că Fed, Banca Centrală de la Washington, urmează să taie în sfârșit dobânzile de referință și a rezultatelor peste toate așteptărilor înregistrate de economia americană anul trecut.

Guy Miller, strateg-șef la Zurich Insurance group, afirmă că valutele suferă sub „povara” unui dolar puternic, printre monedele afectate numărându-se și yuanul chinezesc, care a încheiat ultima sesiune de tranzacționare la cel mai slab nivel al său după noiembrie 2023.

„Economia SUA s-a descurcat mult mai bine decât se așteptau majoritatea, mai ales comparativ cu alte părți ale lumii. Investitorii care au pariat poate împotriva dolarului și-au închis probabil unele din aceste poziții, ceea ce a ajutat la susținerea dolarului în ultimele săptămâni”, adaugă Miller.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro