Sari direct la conținut

YouTube: Legislația europeană privind drepturile de autor ar putea afecta negativ economia creativă

HotNews.ro
YouTube, Foto: Flickr
YouTube, Foto: Flickr

Propunerea legislativă europeană privind drepturile de autor ar putea afecta negativ economia creativă susținută de platforme online precum Youtube și într-un sens mai larg internetul, susține Susan Wojcicki, CEO al YouTube, într-o scrisoare deschisă adresată creatorilor de conținut online, potrivit Mediafax.

„Implementată în forma actuală, legislația drepturilor de autor ar putea forța platforme precum YouTube să permită publicarea de conținut doar de la un număr redus de companii mari. Ar putea fi riscant pentru aceste platforme să găzduiască conținut original de la creatorii de dimensiuni mici, deoarece platformele vor fi direct răspunzătoare pentru conținutul care se publică. Pe de altă parte, susținem ca fiecare deținător de drepturi de autor să fie recompensați în mod just, și de aceea am construit funcția Content ID și o platformă care să remunereze pe toți deținătorii de drepturi de autor. Dar, consecințele indirecte ale Articolului 13 vor supune riscului întregul ecosistem. Suntem hotărâți să colaborăm cu industria pentru a găsi o modalitate mai bună de a face lucrurile”, a declarat Susan Wojcicki.

Reprezentanții platformei web de conținut online spun că prin forma sa actuală, Articolul 13, amenință să închidă capacitatea a milioane de oameni – de la creatori de conținut, la utilizatorii de zi cu zi – de a transpune conținut pe platforme precum YouTube.

„Aceasta amenință să împiedice utilizatorii din Uniunea Europeană să vizualizeze conținuturi deja existente pe canalele creatorilor de pretutindeni. Aceasta include biblioteca video de conținut educațional, cum ar fi cursuri de limbi străine, tutoriale de fizică și alte filmulețe educaționale”, a precizat Wojcicki.

Potrivit Youtube, în ultimul an, numărul canalelor cu peste 1 milion de abonați a crescut cu 75%, iar, în fiecare lună, peste un miliard de fani intră pe YouTube pentru a face parte din cultura muzicii și pentru a descoperi melodii și artiști noi.

„Toate acestea sunt posibile pe fondul economiei creative realizate de dumneavoastră. Cu toate acestea, economia creativă în creștere este în pericol, deoarece Parlamentul UE a votat Articolul 13, o legislație privind drepturile de autor, care ar putea schimba drastic internetul pe care îl vedeți astăzi”, mai afirmă Susan Wojcicki, în scrisoarea pentru creatorii de conținut online.

De asemenea, directorul executive al YouTube spune că această legislație reprezintă o amenințare, atât pentru mijloacele de trai, cât și pentru capacitatea creatorilor de conținut de a-și împărtăși ideile cu lumea înconjurătoare.

Până la schimbarea reglementărilor europene privind drepturile de autor, responsabilitatea pentru încalcarea drepturilor de autor se afla la utilizatorul care încărca conținut video. Dacă un utilizator încarca un videoclip protejat de drepturi de autor pe YouTube, de exemplu, era vina acestuia. În urma acestui lucru, platforma primea o reclamație, ștergea acel video, însă nu pățea nimic. Acum, odată cu Articolul 13, responsabilitatea îi va apartine platformei în proporție de 100%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro