Sari direct la conținut

Zaharova o acuză pe Maia Sandu că „vrea să transforme un popor într-un alt popor” și compară situația din Moldova cu cea din Germania nazistă

HotNews.ro
Zaharova o acuză pe Maia Sandu că „vrea să transforme un popor într-un alt popor” și compară situația din Moldova cu cea din Germania nazistă
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, la sediul ONU din New York, 17 iulie 2024. Sursa foto: lev radin / Alamy / Alamy / Profimedia

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acordat un interviu unui blogger din Republica Moldova în care a acuzat „românizarea” forțată a țării de care s-ar face vinovată președinta Maia Sandu.

Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din Republica Moldova, care vor avea loc pe 20 octombrie 2024, se întețesc și atacurile propagandei ruse la adresa Maiei Sandu și a guvernului pro-european. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova a acordat un interviu bloggerului din Republica Moldova Gabriel Călin, care l-a avut recent printre invitați și pe oligarhul fugar în Rusia Ilan Șor.

„Scenariul din Moldova, foarte asemănător cu cel din Ucraina”

„Scenariul pe care îl joacă Occidentul în Moldova este foarte asemănător cu cel din Ucraina: aceiași ideologi, aceleași clișee despre „distrugerea istoriei”, „manipularea limbii”, „rescrierea identității culturale”, trecerea prin religie, întoarcerea împotriva a tot ceea ce este cu adevărat drag oamenilor. (…) Ceea ce se întâmplă acum în Moldova, în opinia mea, este fără precedent.

(…) În al Treilea Reich, pe care nu-l justific, sper că mă înțelegeți, exista măcar o anumită logică, chiar și una diabolică: ei comiteau toate aceste atrocități împotriva celor pe care i-au declarat drept dușmani. 

În ceea ce privește Moldova, pur și simplu nu am mai văzut așa ceva: ca, în numele poporului, să transformi acest popor într-un alt popor. Să vorbești în numele poporului și să faci totul pentru ca acest popor să nu mai existe. Acest lucru este evident: românizarea este pe agenda și este în plină desfășurare. (…) Sandu, fiind posesoarea unui pașaport românesc, atacă poporul moldovean ca entitate, etnie, comunitate etnoculturală. (…) Ceea ce face România, având ca scop absorbția Moldovei, este un act de revanșism”, a declarat Maria Zaharova. 

Dialogul, care a durat în total 23 de minute, s-a desfășurat într-o retorică anti-occidentală cunoscută. 

„Fiecare părinte de pe planeta este luptător în prima linie”, a menționat Zaharova, referindu-se la lupta împotriva „valorilor occidentale”.

În același timp, la întrebarea moderatorului dacă Rusia examinează posibilitatea de a absorbi Moldova, Zaharova a răspuns că „aceasta este o minciună oribilă”.

Recent, Maria Zaharova a lansat un atac virulent la adresa conducerii Republicii Moldova, acuzând că aceasta promovează neonazismul și „românizarea artificială” a populației țării.

INTERVIURILE HotNews.ro