Zeci de picturi cu fostul episcop Corneliu Onilă, condamnat pentru abuzuri sexuale, sunt încă pe pereții bisericilor din Vaslui. Episcopia arată spre biserici, bisericile către Episcopie și Patriarhie, iar Patriarhia invocă un întreg proces. „Nu avem în tradiție așa ceva”

Episcopia Hușilor susține că o decizie privind îndepărtarea picturilor ar putea fi luată de către preoți și consiliile eparhiale. Preoții, în schimb, spun că doar Episcopia sau Sfântul Sinod pot hotărî acest lucru. Într-un răspuns transmis la solicitarea HotNews.ro, Patriarhia Română clarifică a cui este răspunderea, însă subliniază că eliminarea portretelor unor ierarhi sau clerici sancționați nu există în tradiția ortodoxă română.
- În privința condamnării fostului episcop al Hușilor, până în prezent Sfântul Sinod nu a fost informat oficial, acest lucru urmând a se întâmpla peste două luni, precizează oficialii Patriarhiei Române.
- Din august 2017, Corneliu Onilă „Bârlădeanul” a avut rang de episcop-retras, fiind remunerat, după cum au anunțat, atunci, oficialii Arhiepiscopiei Iașilor, și a beneficiat de locuință la Mănăstirea Văratec, imobil pus la dispoziție de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și a fost văzut slujind, inclusiv în prezența unui membru al Sfântului Sinod- Înaltpreasfințitul Calnic, Arhiepiscopul Sucevei și al Rădăuților.
- La aproape 8 ani distanță, Patriarhia Română precizează că, de fapt, statutul de episcop retras este similar cu caterisirea, astfel că, în prezent, o eventuală caterisire a lui Onilă nu mai poate fi luată în discuție de Sfântul Sinod.
- Condamnarea lui Onilă a avut loc după dezvăluirile privind abuzurile acestuia făcute de publicația Să fie lumină.
Condamnarea primului înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române pentru abuzuri sexuale creează un nou precedent pentru Biserică: ce se întâmplă cu picturile care îi reprezintă pe ierarhii care intră sub incidența legii penale? Instituțiile își pasează răspunderea.
HotNews.ro a solicitat Episcopiei Hușilor o evidență a lăcașelor de cult din județul Vaslui care au pe pereți picturi ce îl reprezintă pe fostul Episcop Corneliu Onilă Bârlădeanul și a întrebat dacă la nivelul instituției s-a luat o decizie în privința lor.

Surse neoficiale arată că la nivelul întregului județ sunt zeci de biserici și mănăstiri care îl au pictat pe pereți pe Corneliu Onilă.
Episcopia Hușilor nu a răspuns câte astfel de lăcașe sunt, dar a explicat cum a ajuns fostul episcop pictat pe pereți și ce reprezintă aceste picturi.
”Textul inscripțiilor (pisaniilor) în care se arată când, cum și de către cine s-a zidit sau restaurat biserica, precum și hramul acesteia, cât și reprezentarea, în zona de jos a peretelui dinspre nord a pronaosului, în care e încadrată ușa de intrare în biserică, a episcopului în timpul căruia s-a făcut sfințirea sau pictura lăcașului de cult, sunt distincte de restul reprezentărilor iconografice, fără a avea valoare de icoană, având un caracter documentar, istoric, ca de altfel și tablourile votive ale ctitorilor acelui edificiu”, se arată în răspunsul transmis de Episcopia Hușilor.
Episcopia arată spre biserici
În privința unei eventuale îndepărtări a picturilor care îl reprezintă pe Onilă, oficialii Episcopiei Hușilor susțin că doar reprezentanții lăcașelor de cult respective pot lua o decizie în acest sens.
„Indicațiile și supravegherea realizării picturii unei biserici, din partea comisiilor de specialitate ale Centrului Eparhial și ale forurilor superioare bisericești vizează respectarea erminiei picturii bizantine și a planului iconografic, rămânând la latitudinea preotului și a consiliului parohial alcătuirea pisaniilor și reprezentarea sau nu a chiriarhului locului. Tot la nivel de parohie se poate lua decizia refacerii sau înnoirii acestora”, au precizat oficialii Episcopiei Hușilor pentru HotNews.ro.
Preoții: ”Nu putem face nimic de capul nostru. Doar Episcopia sau Sinodul”
Reporterul HotNews.ro a vizitat mai multe biserici și mănăstiri din județul Vaslui, în care este pictat Corneliu Onilă. La unison, preoții susțin că o decizie de îndepărtare a acestor picturi „este o răspundere prea mare pentru a fi luate de noi”.
„Noi suntem sub ascultare, nu putem face nimic de capul nostru. Doar Episcopia sau Sinodul pot lua o asemenea decizie”, a declarat pentru HotNews.ro, sub anonimat, unul dintre preoții care slujește într-o biserică în care pictura care îl reprezintă pe Cornel Onilă.
Pictură cu Onilă pe un monument istoric
Una dintre cele mai mari picturi care îl reprezintă pe fostul Episcop al Hușilor se află la Mănăstirea Florești din județul Vaslui, un lăcaș de cult încadrat în categoria monumentelor istorice clasa A.
Duhovnicul mănăstirii, părintele Iezechel, afirmă că au fost situații, însă rare, în care unii credincioși l-au întrebat „Da nu l-ați dat jos pe ăsta?”.
„El a fost pictat acolo pentru că era episcop. Este o regulă care spune că episcopul care a sfințit biserica va fi pictat acolo. Dacă Episcopia spune să îl dam jos, noi îl dăm. Este o situația cu care nu ne-am mai întâlnit până acum. O decizie trebuie să ia și Sfântul Sinod”, consideră părintele Iezechel.

Și pe zidurile bisericii Spitalului Județean
Picturile care îl înfățișează pe Corneliu Onilă se află și la biserica Spitalului Județean de Urgență Vaslui, dar și la cea în care slujește protopopul de Vaslui, Adrian Chirvase (Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel). Cele mai multe, însă, se găsesc în mediul rural.
Niciunul dintre preoții care au vorbit cu reporterul HotNews.ro nu s-a poziționat ferm pentru înlocuirea picturilor cu Onilă, invocând că acestea au rol documentar. Susțin că o vor face dacă va decide Episcopia sau Patriarhia.

Reacția Patriarhiei
HotNews.ro a solicitat un punct de vedere Patriarhiei Române în legătură cu portretizarea episcopului condamnat pentru abuzuri sexuale în biserici.
În răspunsul, transmis sâmbătă redacției, Patriarhia Română clarifică responsabilitățile însă cu o precizare care lasă loc de interpretări: nu există în tradiția ortodoxă ștergerea picturilor cu ierarhii sau clericii sancționați de legile penale sau bisericești.
„Locașurile de cult unde există portrete ale lui Corneliu Onilă pictate în perioada 2009-2017 sunt proprietatea unităților de cult (parohii sau mănăstiri) din Episcopia Hușilor, iar o eventuală intervenție asupra respectivelor picturi, în sensul de ștergere a acestora, trebuie făcută cu acordul Comisiei de Pictură Bisericească, cu aprobarea Chiriarhului eparhiei respective și cu respectarea legislației specifice în vigoare; totodată, trebuie spus și faptul nu există în tradiția eclesială ortodoxă practica de a elimina portretele unor ierarhi sau clerici sancționați de Biserică și/sau stat”, se arată în răspunsul transmis HotNews.ro de Patriarhia Română.
Opt ani de privilegii
Găsit vinovat pentru viol și agresiune sexuală în formă condamnată după dezvăluirile făcute de publicația Să fie lumină, Corneliu Onilă a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, pe 30 aprilie, la 8 ani de închisoare. HotNews.ro a întrebat Patriarhia Română ce se va întâmpla cu fostul ierarh pe linie bisericească.
Din august 2017, Onilă a avut statut de episcop retras, însă a continuat să beneficieze de privilegii: locuință, dar și salariu
”Are dreptul de a primi, în mod statutar, precum oricare alt episcop care nu ar mai fi în funcţie, o astfel de locuinţă. Acum dânsul locuieşte într-o parte (ca spaţiu, e vorba de mai puţin de o treime) a Casei „Episcop Partenie Ciopron” de la Mănăstirea Vãratec, cea pe care putea să o pună la dispoziţie Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în această situaţie. Mulţumesc celor care au preluat corect spusele mele de mai sus. Din păcate, fără să ne fi cerut un punct de vedere, unele publicaţii au adăugat şi alte informaţii care nu sunt reale. S-a spus că PS Corneliu „ar fi remunerat lunar cu peste 20.000 lei” sau că „ar fi slugărit de maicile de la Văratec”. În realitate, venitul net al PS Corneliu nu se apropie nici măcar la un sfert din suma amintită (de altfel nici un şef de cult din România nu are un salariu de 20.000 lei), iar maicile de la Văratec nu îl slujesc în vreun fel pe fostul episcop al Huşilor, nu au nici un fel de obligaţii sau de ascultări (în termeni monahali) faţă de dânsul”, declara, în 2018, preotul Consilier Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Jurnaliștii de la platforma „Să fie lumină” au relatat că Onilă a slujit în repetate rânduri în fața maicilor de la Văratec, după ce s-a retras. .
Iată o fotografie cu Onilă în fața altarului, îmbrăcat în straie preoțești, inclusiv și participând la o slujbă religioasă alături de Calinic Botoșăneanul, pe atunci episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în prezent episcop al Sucevei, a fost publicată chiar pe pagina de Facebook a Mănăstirii Văratec. Aflat lângă altar, Onilă purta Epitrahilul – sau patrafirul – cel mai important veșmânt liturgic, fără de care niciun preot sau episcop nu poate sluji. Imaginea identificată de Să fie lumină surprindea momente de la slujba de Înviere din 2020.
Onilă nu va fi caterisit. Explicația
Reprezentanții Patriarhiei Române susțin că, de fapt, retragerea lui Onilă din activitate a fost echivalentă cu caterisirea, motiv pentru care nu se va mai pune în discuție caterisirea fostului episcop al Hușilor
„Având în vedere faptul că, în ziua de 18 august 2017, episcopul Corneliu (Cornel) Onilă a înaintat Sfântului Sinod cererea sa de retragere din slujire, care a fost aprobată în aceeași zi (punctul 1 al hotărârii sinodale nr. 8788/2017), și că, din punct de vedere statutar, cererea de retragere din slujire este echivalentă cu caterisirea, în prezent Cornel Onilă este un ierarh caterisit, cu statut eclesial de monah, motiv pentru care el nu poate fi cercetat și judecat de Consistoriul Arhieresc Prim, care este unica instanță de judecare în fond a ierarhilor. La ședința de lucru din zilele de 1-2 iulie 2025, Sfântul Sinod va fi informat de către Cancelaria Sfântului Sinod despre condamnarea lui Cornel Onilă la o pedeapsă de 8 ani de închisoare cu executare, precum și despre faptul că, în prezent, Cornel Onilă este un ierarh caterisit, cu statut eclesial de monah”, se arată în răspunsul comunicat de Patriarhia Română.
În 2020, când fostul episcop al Hușilor a fost reținut pentru 24 de ore, instituția a avut o altă abordare a situație.
”În noul context al reținerii la care s-a procedat astăzi, așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia, după epuizarea tuturor acțiunilor judecătorești și pronunțarea finală a instanței, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia irevocabilă a caterisirii”, transmitea, pentru Europa liberă, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Vasile Bănescu.