Sari direct la conținut

Zelenski a anunțat că Ucraina a testat cu succes prima sa rachetă balistică

HotNews.ro
Zelenski a anunțat că Ucraina a testat cu succes prima sa rachetă balistică
Volodimir Zelenski - FOTO: Maxym Marusenko/NurPhoto/Shutter / Shutterstock Editorial / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marți testarea cu succes a primei rachete balistice fabricate din Ucraina, la câteva zile după ce a lăudat crearea unei drone-rachetă cu rază lungă de acțiune, relatează AFP.

„Prima rachetă balistică ucraineană a fost testată cu succes. Felicit industria noastră de apărare pentru acest lucru”, a spus Zelenski la o conferință de presă la Kiev, în timp ce a refuzat „să dea mai multe detalii” despre această nouă armă.

Aceste rachete au o traiectorie numită în esență „balistică”, adică influențată doar de gravitație și de viteza dobândită de impulsul furnizat în momentul propulsării.

Pe 25 august, Volodimir Zelenski a salutat, de asemenea, lansarea în luptele de pe front a unei noi drone-rachete cu rază lungă, numită „Palianytsia”.

„Ieri a avut loc prima utilizare de luptă cu succes a noii noastre arme”, a scris el pe rețelele de socializare, fără a oferi mai multe detalii.

Această nouă dronă, al cărei nume „Palanytsia” se referă la o pâine tradițională ucraineană, „a fost dezvoltată aici pentru a distruge potențialul ofensiv” al Rusiei, a susținut Volodimir Zelenski.

Potrivit videoclipurilor postate pe rețelele de socializare, arma, propulsată de un turboreactor, seamănă vizual cu o rachetă pe care este atașată o pereche de aripi.

Industria de apărare a Ucrainei, adesea ajutată de finanțarea vestică sau parteneriate occidentale, a crescut semnificativ de la începutul invaziei ruse din februarie 2022.

La sfârșitul anului 2023, Volodimir Zelenski a asigurat că țara sa va produce un milion de drone în 2024 pentru a satisface nevoile armatei, acestea fiind esențiale pe câmpul de luptă.

Cel mai nou anunț al lui Zelenski a fost făcut la o zi după ce ministrul Apărării Rustem Umerov a declarat că Ucraina pregătește un răspuns după atacul cu peste 200 de drone și rachete asupra Ucrainei.
„Acest lucru demonstrează încă o dată că, pentru victorie, avem nevoie de capabilități pe rază lungă și de ridicarea restricțiilor privind loviturile asupra instalațiilor militare ale inamicului”, a spus Umerov. „Ucraina își pregătește propriul răspuns. Arme de producție proprie”.

INTERVIURILE HotNews.ro