Sari direct la conținut

Zelenski a vizitat o fabrică de armament, după ce a ajuns în SUA / Ce așteptări au ucrainenii de la cel mai important aliat al lor

HotNews.ro
Zelenski a vizitat o fabrică de armament, după ce a ajuns în SUA / Ce așteptări au ucrainenii de la cel mai important aliat al lor
Vizită de lucru a lui Volodimir Zelenski în SUA. Președintele Ucrainei și-a început vizita în Statele Unite prin vizitarea fabricii de muniție Scranton, unde sunt produse componente pentru obuze de artilerie și mortiere, 23 septembrie 2024. Sursa foto: POU / Zuma Press / Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a început luni vizita în SUA, unde urmează să îşi prezinte„planul pentru victorie”, context în care ucrainenii se aşteaptă la mai mult sprijin într-o etapă crucială a războiului, precum şi la mai multă claritate din partea aliatului lor cheie cu privire la dimensiunea angajamentului acestuia, scrie, într-o analiză, agenţia spaniolă de presă EFE, potrivit Agerpres.

Următoarele luni vor fi decisive, a subliniat preşedintele ucrainean la sosirea lui în Statele Unite, unde intenţionează să discute planul său cu preşedintele Joe Biden şi cu cei doi candidaţi la preşedinţie – vicepreşedinta în exerciţiu Kamala Harris şi fostul președinte republican Donald Trump -, precum şi cu liderii altor ţări care participă la Adunarea Generală a ONU.

Zelenski susţine că Ucraina ştie ce trebuie să facă pentru a învinge Rusia şi a obţine o pace justă, bazată pe restabilirea integrităţii sale teritoriale şi pe garanţii de securitate.

„Acest război nu se poate termina decât cu o pace justă, mulţumită eforturilor internaţionale. Planul victoriei Ucrainei se va afla pe masa tutror aliaţilor noştri”, a afirmat Zelenski, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.

„Obiectivul este consolidarea Ucrainei şi apărarea întregului nostru popor”, a mai scris liderul de la Kiev.

După ce a sosit în SUA, Zelenski a vizitat o fabrică de armament în Pennsylvania, care produce obuze de 155 de milimetri, foarte folosite de Ucraina împotriva forţelor ruse, notează AFP.

„Mi-am început vizita în Statele Unite exprimându-mi recunoştinţa faţă de toţi angajații fabricii”, a mai afirmat el, în mesajul de pe rețeaua X. „În acest fel de loc, vezi cu adevărat că lumea democratică poate învinge”, a adăugat Zelenski.

Cu toate acestea, întrebarea dacă hotărârea aliaţilor este egală cu voinţa ucrainenilor de a lupta, care persistă în pofida tuturor dificultăţilor acumulate în cei peste doi ani şi jumătate de război, rămâne deschisă pentru mulţi în Ucraina.

„Americanii trebuie să formuleze clar obiectivul principal al sprijinului lor pentru Ucraina. Odată ce acest lucru va fi cunoscut, toate celelalte, instrumentele necesare pentru realizarea lui, vor deveni clare”, a declarat, pentru EFE, Oleksandr Merejko, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Rada Supremă (parlamentul ucrainean).

În opinia acestuia, sintagma des utilizată de susţinere a Ucrainei „atât timp cât este necesar” are în continuare puţină substanţă.

SUA ar putea pune capăt îndoielilor prin reafirmarea angajamentului lor faţă de punerea în aplicare a formulei de pace ucrainene, a precizat Merejko, deputat din partea partidului de guvernământ „Slujitorul Poporului”.

„Depindem de aliaţii noştri”

Întârzierile frecvente în livrarea armelor promise au dus la o dezamăgire crescândă în rândul ucrainenilor cu privire la credibilitatea partenerilor lor.

Mulţi dintre ei au aşteptări moderate în ceea ce priveşte creşterea sprijinului militar după vizita lui Zelenski în SUA, deşi există speranţa că operaţiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk şi reacţia relativ moderată a Rusiei, în contrast cu ameninţările sale nucleare, ar putea determina Washingtonul să acţioneze mai rapid şi cu mai multă îndrăzneală.

În pofida unor progrese, Occidentul nu şi-a mobilizat suficient industria militară pentru a-şi face vizibil pe câmpul de luptă din Ucraina imensul său avantaj economic faţă de Rusia, afirmă Mikola Bielieskov, analist militar la Institutul ucrainean pentru studii strategice.

Expertul citat nu este sigur dacă Zelenski va reuşi să elimine diferenţele ce persistă în viziunile cu privire la sfârşitul războiului pe care Ucraina şi guvernul SUA le-au avut de la începutul invaziei ruse.

În timp ce Ucraina continuă să aspire la restabilirea completă a integrităţii sale teritoriale şi înfrângerea militară a Rusiei, aliaţii săi îşi definesc obiectivul prin prezervarea Ucrainei ca stat, a explicat Bielieskov, într-un interviu acordat portalului „Militarnîi”.

„Întrucât depindem de aliaţii noştri, viziunea lor este importantă şi determină ce arme şi alte resurse primim”, a subliniat expertul citat.

Kievul vrea să aibă „mână liberă” în ceea ce privește utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune

Dacă Occidentul nu îşi sporeşte sprijinul, atunci Ucraina va rămâne concentrată pe reducerea potenţialului de război al Rusiei prin atacarea depozitelor de muniţie ruseşti şi a altor obiective militare, apreciază analistul ucrainean Ivan Kiricevski.

Capacitatea de a utiliza rachete occidentale cu rază lungă de acţiune împotriva teritoriului inamic ar fi deosebit de utilă în acest context, spune el.

Deşi SUA au ezitat mult timp să ridice această restricţie, decizia ar putea fi luată de preşedintele Joe Biden după alegeri, la final de mandat, când va avea în sfârşit „mână liberă”, completează Oleksandr Merejko.

„Sper ca în curând să dea dovadă de curaj politic”, îşi exprimă speranţa deputatul ucrainean.

În opinia acestuia, acum nu este momentul de discutat ce se va întâmpla dacă Washingtonul refuză să sprijine planul pentru victorie al lui Zelenski.

„Nu ne putem permite să avem un plan B, deoarece ar arăta că nu suntem suficient de încrezători în victoria şi supravieţuirea noastră”, mai afirmă parlamentarul ucrainean.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro