Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 943: Kremlinul nu știe nimic de testul „eșuat” al rachetei Satan II / Moscova acuză armata ucraineană că ucide civili în Kursk, Kievul neagă / Ucraina susține că „roiurile de drone” fac ravagii pe teritoriul rus

LIVE Război în Ucraina, ziua 943: Kremlinul nu știe nimic de testul „eșuat” al rachetei Satan II / Moscova acuză armata ucraineană că ucide civili în Kursk, Kievul neagă / Ucraina susține că „roiurile de drone” fac ravagii pe teritoriul rus
Captură foto dintr-un material video publicat de Ministerul rus al Apărării, pe 8 septembrie 2024: Un tanc rusesc ia poziție de tragere într-o locație nedezvăluită din zona de frontieră ruso-ucraineană, în regiunea Kursk, Rusia. Sursa: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Armata ucraineană a anunțat luni că a străpuns frontiera rusă într-un nou loc la o zi după ce Moscova a bombardat orașul Zaporojie. Rusia a acuzat Ucraina că a omorât zeci de civili de la declanșarea ofensivei în regiunea Kursk. Kievul a negat acuzațiile.

Evenimentele de luni, ziua 943 a războiului din Ucraina, LIVE:

SINTEZA ZILEI:

Ucraina a distrus sau avariat peste 200 de facilități militare din Rusia pe parcursul ultimelor 12 luni folosind tactica „roiurilor de drone”, a scris ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, într-un articol de opinie publicat în revista Forbes Ukraine, potrivit The Kyiv Independent.

Un cetăţean american a fost condamnat luni la o pedeapsă de şase ani de închisoare, de către un tribunal rus, fiind acuzat că a încercat să îşi „răpească” fiul rus şi să îl scoată din ţară, scrie AFP, care notează că această decizie vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Moscova şi Washington.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a început luni vizita în SUA, unde urmează să îşi prezinte„planul pentru victorie”, context în care ucrainenii se aşteaptă la mai mult sprijin într-o etapă crucială a războiului, precum şi la mai multă claritate din partea aliatului lor cheie cu privire la dimensiunea angajamentului acestuia, scrie, într-o analiză, agenţia spaniolă de presă EFE.

Președintele rus Vladimir Putin aruncă în luptă trupe numeroase pentru a cuceri Pokvrovsk, orașul considerat strategic pentru Ucraina, prin care Kievul reușește să mențină controlul în regiunea Donețk din Donbas. Ambele tabere suferă pierderi majore de personal, însă Moscova are mai multe resurse pentru a-și suplimenta forțele în zona râvnită de liderul de la Kremlin, scriu Financial Times (FT), The Independent și ediția în limba rusă a publicației The Moscow Times.

Acţiunile Federaţiei Ruse faţă de centralele nucleare civile ucrainene, culminând cu ocuparea şi militarizarea, în premieră într-un conflict armat, a unei centrale nucleare, cea de la Zaporijie, rămân profund îngrijorătoare, a declarat ambasadorul României la ONU, Cornel Feruţă.

Diplomatul român a subliniat, într-un interviu acordat Agerpres, că „aceste acţiuni, alături de continuarea atacurilor asupra infrastructurii critice a Ucrainei, cresc gradul de risc al unui accident sau incident nuclear la aceste centrale, punând în potenţial pericol populaţia civilă din Ucraina şi din statele vecine, deopotrivă”.

În contextul în care pe 26 septembrie Adunarea Generală a ONU marchează, pentru al zecelea an consecutiv, Ziua internaţională pentru eliminarea totală a armelor nucleare, ambasadorul Cornel Feruţă susţine că „proferarea de ameninţări nucleare, o constantă a retoricii Federaţiei Ruse de la începutul agresiunii împotriva Ucrainei, este inacceptabilă din partea unui membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, în contradicţie cu linia agreată şi promovată de cele cinci state posesoare de arme nucleare recunoscute de Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (NPT) – un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie niciodată purtat”.

Ambasadorul României la ONU mai afirmă că s-a ajuns în prezent „într-un punct de inflexiune în care, cu atât mai mult, retorica şi acţiunile nucleare iresponsabile trebuie să înceteze”.

Aproximativ 20 de foşti miniştri de Externe latino-americani îi cer secretarului general al ONU Antonio Guterres, într-o scrisoare deschisă, o suspendare a Rusiei din Adunarea Generală a ONU, în contextul în care Războiul din Fâşia Gaza şi atacuri israeliene în Liban eclipsează Războiul din Ucraina, împins în plan secund, relatează RFI, potrivit News.ro.

Andrei Odarchenko, deputat în Parlamentul Ucrainei (Rada Supremă) din partea partidului „Slujitorul poporului”, cercetat după ce a încercat să dea mită conducerii Ministerului Reconstrucției, a fugit în România, unde a cerut azil, scriu Ukrainska Pravda și The New Voice of Ukraine.

Ucraina şi Rusia s-au confruntat luni în faţa celei mai vechi instanţe de arbitraj din lume, într-o dispută de lungă durată privind accesul la Marea Azov situată la est de Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova încă din 2014, scriu agențiile AFP şi EFE. În fața Curţii Permanente de Arbitraj (CPA) de la Haga, Kievul a cerut „demolarea” podului construit de Rusia peste strâmtoarea Kerci, pe care-l consideră „un obstacol ilegal în calea navigaţiei”.

Japonia transmis un „protest foarte serios” Moscovei după ce un avion rus de patrulare a intrat de trei ori în spațiul său aerian, a anunțat luni ministrul nipon al apărării, descriind incidentul drept prima astfel de incursiune confirmată din 2019 încoace, informează AFP.

Rusia nu va testa o armă nucleară atâta timp cât Statele Unite se abțin de la testare, a declarat luni responsabilul președintelui Vladimir Putin pentru controlul armelor, după speculații că Kremlinul ar putea abandona moratoriul său post-sovietic asupra testelor nucleare, relatează Reuters.

Republica Moldova îl așteaptă în aceste zile pe noul ambasador al Rusiei la Chișinău, Oleg Ozerov. Acesta este considerat un ultranaționalist rus, care la o întrunire publică, în decembrie 2023, a vorbit despre război ca despre un eveniment deciziv, de moarte sau de glorie eternă pentru ruși, care sunt o super-etnie.

Informațiile potrivit căreia o rachetă balistică intercontinentală „Sarmat”, una dintre „super-armele” rusești lăudate de președintele Vladimir Putin, a explodat în timpul testărilor au ajuns până la jurnaliștii acreditați pe lângă Kremlin, însă Administrația Prezidențială de la Moscova i-a trimis să își pună întrebările în altă parte.

Trei oameni, uciși în bombardamentele ucrainene asupra regiunii Belgorod din Rusia, acuză guvernatorul

Trei civili, inclusiv un copil, au fost uciși de bombardamentele ucrainene asupra unui sat din regiunea de frontieră Belgorod din Rusia, a afirmat luni guvernatorul Viaceslav Gladkov, potrivit Reuters.

Regiunea Belgorod a fost supusă unor bombardamente transfrontaliere frecvente și unor atacuri cu drone pe parcursul războiului.

Belgorod se învecinează cu regiunea Kursk, unde forțele ucrainene au străpuns granița de vest a Rusiei luna trecută, într-o incursiune pe care forțele Moscovei încă încearcă să o respingă.

Reprezentanţii Rusiei au fost excluşi de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului morţii nazist Auschwitz-Birkenau, a anunţat luni muzeul Auschwitz, argumentând că o „astfel de prezenţă ar fi cinică” în contextul războiului în Ucraina.

Forțele ruse au atacat luni orașul Kramatorsk și satul Shakhove din regiunea Donețk, a anunțat guvernatorul Vadim Filașkin, potrivit The Kyiv Independnet.

Cel puțin o persoană a murit și alte zece au fost rănite, a adăugat oficialul ucrainean.

Șapte persoane, inclusiv doi copii, au fost rănite în atacul rusesc de la Shakhove din districtul Pokrovsk, a declarat Filașkin pe Telegram.

Importurile de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia la principalul terminal din portul olandez Rotterdam au crescut în ultimele luni, ceea ce arată nevoia unor noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Ucraina respectă dreptul internațional umanitar și nu vizează civili în timpul incursiunii sale actuale în regiunea Kursk din vestul Rusiei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, transmite Reuters.

„Având în vedere lunga istorie a Rusiei de cifre false și propagandă, pur și simplu nu există nicio modalitate de a verifica afirmațiile lor. Dacă Rusia dorește să arate situația reală de pe teren, poate acorda un astfel de acces ONU și CICR”, a declarat Heorhiy Tykhyi, purtătorul de cuvânt, pentru Reuters, folosind acronimele pentru Organizația Națiunilor Unite și Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Zeci de civili uciși în ofensiva ucraineană din Kursk, acuză Moscova

Dacă ar exista informații oficiale despre „Planul de victoriei” al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Kremlinul l-ar studia, a declarat luni Dmitri Peskov, informează Reuters.

Ofensiva Ucrainei din regiunea Kursk din Rusia a ucis cel puţin 31 de civili şi a rănit 256 până la 5 septembrie, a anunţat luni ministerul rus de Externe, informează Reuters.

Ucraina a lansat pe 6 august cel mai mare atac străin asupra Rusiei de după cel de-al Doilea Război Mondial după ce a străpuns granița în regiunea Kursk, susținută de roiuri de drone și arme grele, inclusiv arme de fabricație occidentală.

Rusia a declarat că 131.000 de civili au părăsit cele mai periculoase zone din regiunea Kursk.

VIDEO Trupele de asalt aeropurtate ucrainene au pătruns într-o nouă zonă din Rusia, anunță armata Kievului. „A doua operațiune de succes”

Rusia a pierdut 642.420 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, susține luni armata de la Kiev.

Potrivit sursei citate, 1.330 de mlitari ruși au fost eliminați în ultimele 24 de ore.

Orașul Zaporojie, bombardat de ruși

Numărul răniților în atacul rusesc asupra orașului ucrainean Zaporojie a crescut la 16, potrivit oficialilor, informează Reuters.

Rusia a lansat două rachete aeriene ghidate și patru drone de atac care au vizat Ucraina în timpul nopții, au declarat luni forțele aeriene ucrainene, conform Reuters.

Conform sursei citate, trei dintre drone au fost doborâte. Cele două rachete și o dronă „nu și-au atins țintele din cauza apărării active cu rachete antiaeriene a forțelor de apărare ale Ucrainei”, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Divizia de aviație a Flotei Rusiei de la Marea Neagră a efectuat exerciții tactice deasupra Mării Negre pentru a căuta și distruge ținte aeriene și maritime fără pilot, a anunțat luni ministerul rus al Apărării, a relatat agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

Cel puțin 13 civili au fost răniți, inclusiv un băiat în vârstă de 15 ani, duminică târziu, ca urmare a loviturilor aeriene ale Rusiei asupra orașului Zaporojie din sud-estul țării, au declarat luni oficiali ucraineni, informează Reuters.

Salvatorii au evacuat locuitorii din mai multe clădiri de apartamente avariate, a declarat Ministerul ucrainean de Interne pe Telegram. Ministerul a declarat că, potrivit informațiilor preliminare, Rusia a folosit bombele sale aeriene ghidate KAB pentru a lovi Zaporojie.

Reuters precizează nu a putut verifica în mod independent informațiile. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei.

Ambele părți neagă că au vizat civili în atacurile lor, însă mii de civili au fost uciși – marea majoritate ucraineni – în războiul pe care Moscova l-a lansat cu o invazie la scară largă în februarie 2022.

Guvernatorul din Zaporojie, Ivan Fedorov, a declarat pe Telegram că, în total, Rusia a efectuat 363 de lovituri aeriene și terestre în ultima zi asupra a 12 așezări din regiunea Zaporojie, unde orașul cu același nume este centru administrativ.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de duminică, ziua 942 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro