Sari direct la conținut

Zelenski cere UE ridicarea restricțiilor impuse la importurile de cereale ucrainene, inclusiv în România. „Sunt măsuri inacceptabile care întăresc capacităţile agresorului rus”

HotNews.ro
Volodimir Zelenski si Ursula von der Leyen, Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia
Volodimir Zelenski si Ursula von der Leyen, Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

​Volodimir Zelenski i-a cerut marți Ursulei von der Leyen, aflată la Kiev, să elimine restricțiile asupra importurilor de cereale din Ucraina, măsuri pe care le-a calificat drept „inacceptabile” și „crude”.

Comisia Europeană a permis la sfârşitul lunii trecute, pentru o perioadă limitată, ca ţările vecine Ucrainei – Polonia, Ungaria, România, Slovacia şi Bulgaria – să permită doar tranzitul cerealelor ucrainene, nu şi importul, după ce acestea s-au plâns că cerealele ucrainene le inundă pieţele și îi afectează pe producătorii locali.

Măsurile de salvgardare luate de Comisia Europeană se referă la grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui, dar ar putea fi extinse şi la alte produse, spre nemulţumirea Ucrainei.

„Orice restricţie asupra exporturilor noastre este absolut inacceptabilă acum, pentru că întăreşte capacităţile agresorului rus”, a spus Zelenski, cerând Bruxellesului „să le abolească cât mai rapid posibil”, calificându-le drept nişte „măsuri protecţioniste severe, chiar crude”.

„În vreme de război, (acestea) nu pot decât să dezamăgească”, a spus el, vizând cele cinci ţări în cauză – Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi România, potrivit AFP.

De câteva săptămâni, tonul a crescut între Kiev, pe de o parte, şi aceste state, pe de altă parte, cu Bruxelles-ul în rol de mediator.

Șefa CE: Situația e dificilă

UE a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale la produsele ucrainene şi s-a organizat pentru a permite Kievului să-şi exporte grânele, deoarece invazia Rusiei a paralizat rutele obişnuite prin Marea Neagră.

Consecinţa: statele UE vecine au înregistrat o creştere masivă de sosiri din Ucraina, ceea ce a dus la saturarea silozurilor din cauza lipsei unei logistici adecvate şi la scăderea preţurilor, destabilizând astfel fermierii locali.

Polonia, urmată rapid de alte ţări europene, a interzis unilateral, la jumătatea lunii aprilie, accesul de cereale şi alte produse agricole din Ucraina, afirmând că doreşte să îşi protejeze fermierii.

Această situaţie a fost considerată „inacceptabilă” de către Bruxelles în plin război în Ucraina.

În pofida acestor tensiuni, la sfârşitul lunii aprilie, Comisia Europeană a ajuns la un acord între toate părţile implicate pentru a garanta tranzitul cerealelor ucrainene, în special către ţările terţe, un punct crucial pentru Kiev, care doreşte să poată continua să îşi exporte producţia.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost de acord cu Zelenski că situaţia este „dificilă”.

„Prioritatea imediată acum este ca tranzitul de cereale să se deruleze în mod transparent şi la un preţ cât mai scăzut posibil”, a spus ea.

„Aceasta necesită o cooperare foarte strânsă între diferitele părţi interesate”, a continuat Von der Leyen, anunţând înfiinţarea unei „platforme de coordonare”, potrivit AFP.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro