„Zelenski în panică: Trump se pregătește să eviscereze Ucraina ca pe un hering”. Presa rusă jubilează, analiștii spun însă altceva

Oficialii ruși au început să sugereze tot mai des posibilitatea negocierilor pentru încetarea războiului din Ucraina, iar discursul Kremlinului devine mai concret în ceea ce privește condițiile unui eventual acord de pace. Cu toate acestea, analiștii avertizează că Moscova ar putea folosi această strategie doar pentru a câștiga timp și a obține o poziție mai avantajoasă în viitoarele discuții, notează serviciul rus al BBC.
Rolul SUA în negocieri?
După o recentă conversație telefonică dintre Donald Trump și Vladimir Putin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru presa rusă de stat că Ucraina va participa „într-un fel sau altul” la negocieri, dar a subliniat că „un dialog bilateral ruso-american va fi, de asemenea, prezent”. Această declarație a fost interpretată de presa rusă ca un semnal că Washingtonul ar putea juca un rol esențial în rezolvarea conflictului.
Posturile de televiziune pro-Kremlin au speculat că poziția Ucrainei a fost slăbită după convorbirea dintre Trump și Putin și că liderii Rusiei și SUA ar putea decide soarta Kievului fără implicarea aliaților europeni.
„Zelenski în panică: Trump se pregătește să eviscereze Ucraina ca pe un hering”, „Putin a spart Cortina de Fier impusă Rusiei de către Occident” și „Putin a obținut o victorie diplomatică”, titrau unele ziare populare rusești.
Pacea sau o oportunitate pentru extinderea teritorială?
De la începutul invaziei pe scară largă în 2022, Rusia a declarat în repetate rânduri că este dispusă să negocieze pacea, dar numai în condițiile sale. În 2024, Vladimir Putin a clarificat cerințele sale, solicitând retragerea completă a Ucrainei din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, recunoașterea internațională a acestor teritorii ca făcând parte din Rusia, renunțarea Kievului la aderarea la NATO și eliminarea sancțiunilor occidentale.
Ucraina a respins aceste cereri, considerându-le un „ultimatum în stilul lui Hitler”. Cu toate acestea, în Rusia, aceste condiții au fost prezentate ca un semn al dorinței de pace a Moscovei. Oficialii de la Moscova au avertizat că „amânarea acceptării inițiativelor Rusiei va înrăutăți poziția Ucrainei pe front”.
Chiar și printre bloggerii pro-Kremlin, mulți și-au exprimat surprinderea față de cererile aparent „de neatins” ale lui Putin, pe care unii le-au considerat o mișcare strategică menită să prelungească conflictul.
Pacea, pretext pentru Putin pentru prelungirea războiului, cred experții
„Cel mai remarcabil lucru despre planul propus de Putin este că este imposibil de îndeplinit”, a declarat filosoful ultranaționalist Alexander Dugin, adăugând că Putin se comportă ca un adevărat lider suveran deasupra căruia „doar Dumnezeu stă”.
„Sper că toată lumea înțelege că acest ultimatum este imposibil de îndeplinit? Ceea ce înseamnă că acesta este doar începutul”, a scris un popular blog pro-război în Rusia, Veteran’s Notes.
Cerințele lui Putin din iulie 2024, precum și afirmațiile repetate ale Rusiei cu privire la „ilegitimitatea” lui Zelenski din cauza „mandatului său prezidențial expirat”, au determinat experții să considere așa-numita propunere de pace a Rusiei drept un pretext pentru prelungirea războiului pe fondul succeselor pretinse pe câmpul de luptă.
Analiștii consideră că cerințele Kremlinului sunt imposibil de îndeplinit, ceea ce ar putea indica o strategie de prelungire a conflictului. Alexander Baunov, cercetător la Centrul Carnegie Berlin pentru Studii Ruse, sugerează că Rusia nu mai vorbește doar despre „suveranitatea sa”, ci despre „controlul total asupra Ucrainei”.
Timpul, un avantaj pentru Rusia?
Experții cred că Rusia mizează pe o deteriorare a poziției Ucrainei din punct de vedere militar și politic, astfel încât să poată forța condiții mai favorabile în viitoarele negocieri.
Politologul Tatiana Stanovaia susține că Putin își dorește nu doar un acord de pace, ci și o Ucraină „prietenă” și garantarea faptului că țara nu va urma o traiectorie occidentală, dar și o retragere completă a Occidentului.
„Rusia are o mare tentație de a aștepta până când Ucraina devine mai vulnerabilă din punct de vedere militar și politic, de a exercita presiuni și de a-și îmbunătăți dramatic poziția de negociere”, a adăugat Stanovaia, subliniind că dacă negocierile cu Washingtonul nu vor aduce Moscovei rezultatul dorit, Kremlinul s-ar putea concentra în schimb pe menținerea unui ton favorabil al lui Trump față de Moscova.
Cu toate acestea, Rusia ar putea să nu aibă avantajul pentru mult timp. Politologul Dmitri Oreșkin consideră că Putin ar putea profita de momentul actual pentru a „încheia conflictul cu o victorie simbolică”, deoarece ofensiva rusă ar putea atinge curând limitele sale din cauza lipsei de resurse umane și echipamente.