Sari direct la conținut

Zelenski laudă „noua industrie de apărare” a Ucrainei. Cât din necesarul de muniție este de producție internă

HotNews.ro
Zelenski laudă „noua industrie de apărare” a Ucrainei. Cât din necesarul de muniție este de producție internă
Volodimir Zelenski în vizită la o fabrică de armament din SUA, FOTO: Office of the Ukrainian Presidency / AP / Profimedia

Ucraina a reușit, pe timp de război, să contruiască „o nouă industrie de apărare”, a afirmat, marți, președintele Volodimir Zelenski, dând asigurări că țara sa a produs, de la începutul acestui an, de 25 de ori mai multe muniție de artilerie și de mortiere decât în 2022, informează AFP.

Kievul este dependent de stocurile de de fabricație sovietică și de livrările aliaților occidentali, care furnizează finanțare și armament de la începutul invaziei ruse în 2022. Dar Ucraina și-a dezvoltat considerabil și industria proprie, o inițiativă cu atât mai importantă cu cât trupele sale s-au confruntat cu o gravă penurie de muniție la începutul acestui an, rezultat al disputelor politice de la Bruxelles și Washington.

„În condițiile extrem de dificile ale unui război pe scară largă, sub atacurile constante ale Rusiei, ucrainenii au reuit să construiască o nouă industrie de apărare”, a spus Zelenski la un forum pe tema armamentului pe care-l deține Ucraina.

Țara este capabilă să producă 4.000.000 de drone pe an, a dat asigurări președintele, acest aparate devenind indispensabile pe front.

Premierul Denis Șmihal a estimat în timpul unei ședințe de guvern că jumătate din muniția utilizată pe front este de producție ucraineană.

Însă dezvoltarea infrastructurii pentru producția militară este complicată, întregul teritoriu ucrainean fiind expus rachetelor rusești. Ucraina are și o lipsă de finanțare necesară pentru atingerea ambițiilor sale, însă Zelenski a estimat că țara sa este pe cale să devină „un actor major” în sectorul militar.

„În urmă cu mai mulți ani, industria apărării ucraineană părea, din nefericire, deficitară, dar de atunci este pe cale să ajungă în prim plan, cel puțin la nivel european”, a afirmat liderul de la Kiev.

Printre produsele Ucrainei sunt rachetele anti-navă Neptun și cele anti-tanc Stugna. Ucraina a reușit să respingă flota rusă de la Marea Neagră utilizând drone navale de producție proprie. De asemena, Zelenski anunța la finele lunii augist testul reușit al unei prime drone-rachetă balistică de fabricație ucraineană.

În pofida dezvoltării, capacitățile ucrainene nu pot fi comparate cu cele ale industriei rusești de apărare. Deja masivă, aceasta a fost finanțată din fonduri publice odată cu invazia din 2022. Bugetul rus pentru 2025 prevede o suplimentar cu încă 30% a cheltuielilor militare, Kremlinul trecând economia pe picior de război.

INTERVIURILE HotNews.ro