Sari direct la conținut

Zelenski le cere aliaților occidentali să „nu se ascundă” și să răspundă implicării nord-coreenilor în războiul împotriva Ucrainei

HotNews.ro
Zelenski le cere aliaților occidentali să „nu se ascundă” și să răspundă implicării nord-coreenilor în războiul împotriva Ucrainei
Prim-ministrul britanic Keir Starmer vorbește cu cancelarul german Olaf Scholz, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele francez Emmanuel Macron, la Blenheim Palace, Regatul Unit, 18 iulie 2024. Sursa foto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut marți aliaților „să nu se ascundă” și să reacționeze la dovezile implicării nord-coreenilor în războiul Rusiei din Ucraina, relatează Reuters.

El a spus în discursul său de noapte că Ucraina deține informații despre pregătirea a două unități – posibil până la 12.000 de soldați nord-coreeni – pentru a lua parte la război alături de forțele ruse.

„Aceasta este o provocare, dar știm cum să răspundem acestei provocări. Este important ca partenerii să nu se ascundă și de această provocare”, a spus Zelenski.

Nici Coreea de Nord, nici Rusia, a spus el, nu țin cont de numărul de morți într-un conflict.

„Dar noi toți din lume avem același interes, acela de a pune capăt războiului, nu în a-l prelungi. Prin urmare, trebuie să oprim Rusia și pe complicii săi”, a spus el.

„Dacă Coreea de Nord poate interveni într-un război în Europa, atunci presiunea asupra acestui regim este cu siguranță insuficientă”.

Secretarul britanic al Apărării, John Healey, a declarat marți că este „foarte probabil” ca Coreea de Nord să înceapă să trimită sute de trupe pentru a ajuta Rusia în conflictul de peste doi ani și jumătate.

Un diplomat american de top a declarat luni că Washingtonul se consultă cu aliații săi cu privire la implicațiile implicării nord-coreene și a adăugat că o astfel de dezvoltare ar fi o „dezvoltare periculoasă și extrem de îngrijorătoare”, dacă este adevărată.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat luni că trimiterea de trupe nord-coreene va escalada semnificativ conflictul.

INTERVIURILE HotNews.ro