Sari direct la conținut

Zelenski recunoaște că alegerile prezidențiale din SUA reprezintă o „provocare” și un „risc” pentru Ucraina

HotNews.ro
Zelenski recunoaște că alegerile prezidențiale din SUA reprezintă o „provocare” și un „risc” pentru Ucraina
Joe Biden și Volodimir Zelenski la summitul NATO (Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia)

Președintele ucrainean a recunoscut că incertitudinea legată de alegerea Kamalei Harris sau Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA reprezintă un „risc” pentru Ucraina, care contează pe sprijinul militar continuu al SUA pentru a face față Rusiei.

„Nu putem influența nicio alegere, dar, desigur, Statele Unite reprezintă o provocare astăzi. Și există riscuri pe care niciunul dintre noi nu le poate prevedea”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat marți mai multor media franceze, inclusiv AFP.

Aliat-cheie al Ucrainei, Statele Unite au acordat Kievului un ajutor militar și economic de zeci de miliarde de dolari pentru a face față invaziei ruse, totul sub impulsul președintelui democrat Joe Biden, o politică pe care vicepreședintele său, Kamala Harris, este de așteptat să o continue dacă va fi aleasă la Casa Albă în noiembrie.

În timp ce tabăra republicană a fost la fel de fermă în susținerea Kievului în 2022 și o parte din 2023, un grup de susținători fermi ai lui Donald Trump a blocat ajutorul pentru Ucraina timp de luni de zile la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024.

La Kiev și în Europa, mulți se tem că această asistență vitală ar putea fi pusă sub semnul întrebării de republicanul Donald Trump, care a afirmat în repetate rânduri, fără a elabora, că va forța cele două părți să ajungă la o soluție negociată. De asemenea, el l-a ales ca vicepreședinte pe J.D. Vance, un adversar înverșunat al sprijinului pentru Ucraina.

„În calitate de președinte al Ucrainei, trebuie să am un dialog între echipa mea și cea a lui (Joe) Biden, Trump și acum Harris, trebuie să avem aceste contacte pentru a discuta despre cum ar putea fi viitorul dacă această parte sau cealaltă câștigă alegerile”, a rezumat președintele ucrainean.

Cu toate acestea, Zelenski s-a declarat convins că va exista întotdeauna „o majoritate (…) în sprijinul Ucrainei”.

„Această majoritate va cântări asupra Congresului (american), deoarece ei sunt reprezentanții publicului, așa că eu cred că vom păstra o majoritate în Congres atunci când vine vorba de susținerea Ucrainei”, a spus el.

INTERVIURILE HotNews.ro