Sari direct la conținut

Zelenski rupe tăcerea după ofensiva ucraineană în Rusia. „Toată lumea poate să vadă”

HotNews.ro
Zelenski rupe tăcerea după ofensiva ucraineană în Rusia. „Toată lumea poate să vadă”
Volodimir Zelenski (Foto: Laurent Cipriani / AP / Profimedia)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat joi armata Kievului pentru abilitățile ei și rezultatele obținute pe câmpul de luptă, dar nu a făcut o referire directă despre situația din regiunea rusă Kursk, unde Kievul a lansat o ofensivă terestră, conform Moscovei.

Armata ucraineană pare că a intrat în silenzio stampa în ceea ce privește activitatea din regiunea de frontieră Kursk, unde Kremlinul susține că desfășoară operațiuni ample începând de marți.

La două zile după ce Moscova a anunțat că soldați ucraineni și unități mecanizate au încercat să treacă frontiera în Rusia, Zelenski a vorbit în termeni laudativi despre forțele ucrainene.

„Toată lumea poate să vadă că armata ucraineană știe să surprindă. Și știe cum să obțină rezultate”, a declarat Zelenski în cadrul unui eveniment de lansare a unei aplicații menite să diminueze birocrația din domeniul apărării.

„Acest lucru este demonstrat pe câmpul de luptă, unde soldații noștri nu doar că au rezistat forțelor copleșitoare ale inamicului, dar le și distrug astfel încât să protejeze Ucraina, statul și indepedența noastră”, a spus Zelenski într-un clip video publicat pe Telegram.

Anterior, un alt oficial ucrainean a comentat succint incursiunea trupelor Kievului în regiunile aflate la granița cu Rusia.

Agresiunea rusă este de vină pentru escaladarea războiului prin atacurile ucrainene asupra regiunilor ruse Kursk și Belgorod, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

„Cauza principală a oricărei escaladări, bombardări, acțiuni militare, evacuări forțate și distrugeri a vieții normale, inclusiv pe teritoriul Rusiei, precum în Kursk și Belgorod, este fără echivoc agresiunea Rusiei”, a scris Podoliak pe X.

Rusia a afirmat marți că a dejucat o tentativă de incursiune a armatei ucrainene în regiunea de frontieră Kursk, după mai multe operațiuni similare revendicate în ultimele luni de combatanții pro-Kiev, potrivit AFP.

Ulterior, președintele rus Vladimir Putin a convocat de urgență Consiliul de Securitate, denunțând „un atac terorist” în regiunea Kursk.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a calificat incursiunea ucraineană în regiunea Kursk drept „un nou atac ce vizează în mod clar populaţia civilă”, în cadrul unei intervenţii, miercuri, la postul de radio Sputnik.

INTERVIURILE HotNews.ro