Zilnic un bancomat e aruncat în aer, în Germania. Tot mai mulți spărgători vin din alte țări
Anul trecut au fost aruncate în aer mai multe bancomate decât oricând, potrivit Oficiului Federal de Poliție Criminală (BKA): „În unele cazuri, până la cinci bancomate au fost aruncate în aer într-o singură noapte în toată Germania”. Tot mai mulți spărgători vin din alte țări.
Exploziile se înmulțesc, de câteva luni. O imagine exactă a situației pentru 2022 nu este încă disponibilă, dar BKA se așteaptă la un nou record. Statistic, cel puțin un bancomat este aruncat în aer, în fiecare zi, în Germania. Până acum, 2020 a fost anul record, cu un total de 414 bancomate aruncate în aer. În 2021, numărul de atacuri a scăzut ușor, acum se ridică la un nou maxim.
Potrivit Oficiului Regional al Poliției Criminale (LKA), numărul exploziilor de la bancomate a crescut din nou în ultimii ani, după o scădere temporară. Se acționează întotdeauna în bandă, iar „unii dintre autori vin din Olanda și din sud-estul Europei”, s-a precizat.
Procedura este foarte rapidă, uneori infracțiunea are loc în câteva minute, de obicei între miezul nopții și 6 dimineața. Se preferă punctele la care se poate ajunge rapid pe autostrăzi, ceea ce face scăparea mai ușoară.
Cazuri pe rol
Iată cateva exemple recente. Infractorii au aruncat în aer un bancomat în districtul Kusel din Renania-Palatinat, precum și în Aschaffenburg, din Bavaria. În weekend, acest lucru s-a întâmplat de două ori în 24 de ore în Heidekreis, din Saxonia Inferioară. La sfârșitul săptămânii trecute, bancomatele au explodat în Rottenburg, Dortmund și Wetzlar.
Poliția a arestat recent cinci bărbați din zona Göppingen, suspectați că ar fi aruncat în aer cel puțin patru bancomate. Acest lucru a fost anunțat joi de procurorul din Ulm și Biroul de poliție penală din Baden-Württemberg.
Spargerea de la Lorch, din 12 octombrie 2022, le-a dat anchetatorilor indicii relevante. Un pont de la un martor a condus la un vehicul suspect, în care au fost găsite instrumente de spargere și îmbrăcăminte.
Îmbrăcămintea purtată i-a trădat pe cei trei făptași din zona Göppingen, cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani. Potrivit unui raport al poliției, împotriva lor a fost emis un mandat de arestare la mijlocul lunii noiembrie, pentru tentativă de furt agravat, în bandă, ca și de provocarea unei explozii. Acum, aceștia sunt în arest în diferite închisori.
Alți doi suspecți din zona Göppingen, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost arestați provizoriu, la jumătatea lunii decembrie. Potrivit polițiștilor și procurorului, ultimul a oferit informații ample despre infracțiune, motiv pentru care mandatul de arestare i-a fost suspendat.
Dragostea de numerar
„Asistăm la o translatare spre Germania”, explică Bastian Kipping, inspector șef la Biroul de poliție penală de land, din Renania-Palatinat. Mulți suspecți vin din Țările de Jos și, de asemenea, din Franța.
În ultimii ani, ambele țări și-au modernizat bancomatele „cu tehnologie adezivă și sisteme de colorare”, astfel numerarul furat devine inutilizabil fie prin lipici, fie prin vopsea. Aceste măsuri nu sunt încă răspândite în Germania. „Răufăcătorii exploatează acest lucru fără milă”, spune Kipping.
Un magnet pentru făptașii din țările învecinate este așadar, din cauza apropierii graniței, vestul Germaniei. Numai în Renania de Nord-Westfalia, conform LKA, au avut loc peste 180 de jafuri de bancomate, cu explozibili, anul trecut, cu 30 mai multe decât în anul precedent. În Renania-Palatinat, numărul demolărilor de bancomate s-a multiplicat: 56 în 2022, față de 23 în anul anterior.
Desigur, există și slăbiciuni pe care spărgătorii le exploatează. Un factor important este volumul de numerar care circulă în Germania. „Germanii își iubesc banii”, spune Kipping. „În Țările de Jos, plățile cu cardul sunt mult mai frecvente”.
Astfel, numărul de bancomate din Germania este foarte mare, de peste 55.000. În Olanda, în schimb, conform industriei bancare germane, acesta se află în „zona miilor”. Nu în ultimul rând, aparatele germane sunt de obicei pline cu mai mulți bani, decât în țările vecine.
Pericol pentru clădiri și trecători
„Autorilor nu le pasă de martori. Spargerea are loc uneori într-un mod foarte calm și relaxat”, a precizat un purtător de cuvânt al LKA. În plus, bandele încep acum să folosească explozibili solizi în loc de gaz, iar forța rezultată poate fi devastatoare.. „Ca urmare, daunele materiale aduse clădirii sunt mai mari decât cele cauzate de banii furați”, a explicat acesta pentru televiziunea de stat germană.
El mai spune că făptașii, atunci când fug, ignoră limitele de viteză și pun în pericol trecătorii. „Este doar o chestiune de timp până când trecătorii să fie grav răniți, iar la 250 de kilometri pe oră e greu să fie urmăriți de mașinile de patrulare”.
Strategia băncilor
Băncile încearcă să țină pasul cu amenințarea crescută. Prin urmare, multe bănci au instalat dispozitive în bancomatele lor, care pot neutraliza gazul exploziv, însă acestea nu sunt eficace împotriva explozibililor solizi folosiți acum.
De aceea, băncile încep să se bazeze din ce în ce mai mult pe supraveghere video și alarme de intruziune, precum și pe vopsea și lipici în bancomate. În noiembrie 2022, la o întâlnire cu Ministerul Federal de Interne, băncile germane cădeau de acord asupra unei mai ample stategii de prevenție.
Astfel, tot mai multe bănci demontează bancomate, iar altele își închid filialele peste noapte. Pentru bănci, însă, aceasta este considerată o ultimă soluție, pentru că, dacă sediul băncii este complet închis, clienții cu carduri bancare nu vor mai avea acces la bancomate pe timpul nopții.
În 2021, autorii au furat aproape 20 de milioane de euro prin aruncarea în aer a bancomatelor din Germania. Cu toate acestea, costurile daunelor materiale cauzate de explozie sunt semnificativ mai mari. Cifrele pentru anul trecut nu sunt încă disponibile, însă potrivit estimărilor BKA, în 2022, este posibil să se mai adauge câteva milioane.
foto: Dreamstime