Sari direct la conținut

22 iulie, cea mai caldă zi din istorie. Record doborât după doar 24 de ore

HotNews.ro
Canicula, Foto: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia
Canicula, Foto: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia

Temperatura media globală a aerului la suprafață a crescut luni, 22 iulie, la 17,15 grade Celsius, stabilit cel mai înalt nivel înregistrat vreodată la nivelul plantei, potrivit datelor Serviciului pentru Schimbări Climatice Copernicus, citate de Reuters.

Este pentru a doua zi când este stabilit un nou record, temperatura înregistrată fiind cu 0.06 grade mai mare decât recordul stabilit duminică, 21 iulie.

Precedenta temperatură maximă a fost înregistrată în iulie 2023. În chip similar, atunci, recordul a fost corectat timp de patru zile consecutive. Anterior, valoarea maximă a fost măsurată în august 2016.

„Ziua de luni ar putea stabili un record global pentru cea mai ridicată temperatură medie globală din istorie, iar prin asta mă refer la zeci de mii de ani”, a declarat climatologul Karsten Haustein de la Universitatea Leipzig din Germania.

În ultimele zile, orașe din Japonia, Indonezia sau China și-au stabilit propriile recorduri de temperatură. Statele din Golf s-au confruntat, la rândul lor, cu temperaturi extreme. Indicele de căldură, influențat de umiditate, a trecut de 60 de grade Celsius. În Europa, au fost locuri în care temperatura a trecut de 45 de grade.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice, influențate de arderea de combustibili fosili, se află în spatele noilor recorduri. Anul trecut, creșterea temperaturilor a fost pusă, pe lângă schimbările climatice, pe seama fenomenului climatic El Nino care provoacă încălziri la suprafață a apelor oceanului.

Haustein subliniază că în 2024 este „remarcabil” faptul că recordul a fost depășit acum când lumea se află în teritoriu neutru și nu mai resimte impactul El Nino.

INTERVIURILE HotNews.ro