Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor la Ambasada Argentinei
La Reședința oficială a Ambasadei Argentinei a avut loc joi un eveniment organizat în comemorarea Zilei Internaționale în vederea Eliminării Violenței împotriva Femeilor. Au participat reprezentanți ai ONG-urilor, societății civile și mediului academic. Sónia Dias Mendes, director al Institutului Camões din București, și consilierul Carlos María Vallarino au susținut discursuri pe acest subiect.
De amintit că în aceeași zi, este comemorată Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeii în memoria surorilor Patria, Minerva și María Teresa Mirabal, activiste politice din Republica Dominicană cunoscute sub numele de „Las Mariposas”, (Fluturii) care au fost ucise într-un mod brutal în 1960 de regimul Rafael Trujillo.
Mergînd puțin mai departe în istoria recentă, tocmai în 1993, Adunarea Generală a Națiunilor Unite (AGNU) a aprobat Declarația 48/104 privind eliminarea violenței împotriva femeilor. În cele din urmă, în 1999, AGNU a stabilit 25 noiembrie – prin rezoluția 54/134 – ca o zi de reflecție și justificare.
Reședința oficială a Ambasadei Argentinei
Din păcate, nedreptatea și violența față de femei au fost agravate și mai mult de criza în sănătate cauzată de pandemia de COVID-19. Ca să menționăm doar câteva cifre îngrijorătoare, conform datelor compilate de ONU Femei, la nivel mondial, 35% dintre femei au suferit violență fizică sau sexuală din partea unui partener, în timp ce în fiecare zi 137 de femei sunt ucise de membrii propriei familii sau de partener.
În Argentina, conform ediției din 2020 a Raportului de Femicid al Justiției Argentinei al Oficiului Femeilor din cadrul Curții Supreme de Justiție a Națiunii, 251 de victime directe ale feminicidului au fost identificate între 1 ianuarie și 31 decembrie 2020, în timp ce numărul apelurilor telefonice pentru asistență a crescut de cinci ori în unele țări, ca urmare a creșterii ratelor de violență domestică.
De aceea, în 2020, Argentina a lansat Planul Național de Acțiune împotriva Violenței de Gen 2020-2022, care include peste 100 de acțiuni pe termen scurt, mediu și lung pentru prevenirea, asistența integrată și protecția femeilor și a LGBTI (+) care trec prin situații de violență de gen. Planul respectiv prevede peste 100 de acțiuni menite să faciliteze accesul la drepturi și să ofere instrumente femeilor și persoanelor LGBTI în vederea construirii de proiecte de viață lipsite de violență.
Reședința oficială a Ambasadei Argentinei
În tot acest context, Argentina este total angajată în lupta pentru recunoașterea și extinderea drepturilor femeilor, declarându-se împotriva oricărui nucleu de inegalitate și discriminare care afectează în principal femeile și diversitățile.
Au fost asumate angajamente valoroase care vizează reafirmarea politicilor locale și consolidarea agendei internaționale privind drepturile sexuale și reproductive. Acesta este doar unul dintre elementele care unește cele două țări, România și Argentina; și anume, efortul pentru o lume mai incluzivă și fără violență, prin intermediul politicile sale sociale și a respectării dreptului internațional, făcând din toate acestea o politică de stat.