Sari direct la conținut

Ziua Regiunilor: mestesugarii traditionali castiga venituri modice, sunt multumiti si nu se gandesc la fonduri europene

HotNews.ro

Micii producatori de obiecte artizanale din toate regiunile tarii si-au expus produsele la “Open Days – Ziua Regiunilor”, eveniment organizat in continuarea unei manifestari la nivel european care a avut loc la Bruxelles. Cei intervievati de HotNews.ro au marturisit ca au parasit orice alte joburi si se ocupa numai cu arta traditionala, care se vinde destul de bine in tara si in strainatate.

Parada costumelor
Foto: Hotnews

Numeroase mestesuguri si costume traditionale din toate zonele tarii au constituit luni, 13 octombrie, puncte de maxima atractie la targul dedicat regiunilor, din Piata Revolutiei, organizat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, impreuna cu Muzeul Taranului Roman.

Turta dulce, oua incondeiate, ustensile din lemn, bijuterii din pietre semipretioase si materiale textile, toate au avut mare succes la vizitatori si au eclipsat standurile Agentiilor de

Bijuterii crosetate
Foto: Hotnews

Dezvoltare Regionala, unde activitatile principale s-au limitat la impartirea de materiale promotionale.

Ion Zinici este din comuna Izvoarele Sucevei si este specializat in realizarea de oua incondeiate. “Eu reprezint a patra generatie din familie care se ocupa cu asa ceva. Am facut multa scoala si am avut multe meserii, dar tot la ocupatia de traditie m-am intors. Din ’92 lucrez numai asta”, spune el.

Oua incondeiate de Ion Zinici
Foto: Hotnews

El este multumit de castigul pe care i-l aduce mestesugul: circa 1.500 de lei pe luna, in medie, si desigur varful vanzarilor este atins in perioada dinaintea Sarbatorilor de Pasti.

“Vindem, insa, pe tot parcursul anului, fiindca avem comenzi si din strainatate. In America si Australia se vand bine si inainte de Craciun, fiindca le trebuie decoratiuni pentru brad.

Mai facem si modele care seamana cu globuri, pictate cu Mos Craciun… ne mai modernizam, si noi”. Banii pe care ii castiga nu i se par putini, insa el subliniaza ca, pentru asta, munceste chiar si 10-12 ore pe zi.

Ion Zinici spune ca acum lucreaza in paralel la finalizarea unei pensiuni, in care va exista si un atelier pentru incondeierea oualor, unde “si turistii vor putea sa <>”. Pensiunea este finantata din economiile proprii si din veniturile micii afaceri cu arta traditionala. L-am intrebat: de ce nu se gandeste si la obtinerea unor fonduri europene? “Am avut vreo doua tentative, insa am platit niste bani pentru consultanta si numai cu asta ne-am ales”, explica Zinici.

Arta traditionala realizata de Zina Burloiu

Un alt participant la eveniment, Zina Burloiu, este specializata in sculptura si gravura in lemn a obiectelor traditionale. Pe standul ei se gasesc diferite ustensile de bucatarie si decorative, sculptate artistic. “Initial am invatat de la unchiul meu, un conoscut creator popular din Brasov. De fapt, eu sunt inginer de profesie, dar din anul 2000 am renuntat la orice altceva si lucrez numai asta, impreuna cu sotul”, spune ea.

Zina Burloiu spune ca si-a facut un nume si participa cu succes la expozitii si targuri, in Romania si in strainatate. “Obiectele sunt ceva mai scumpe, insa sunt de foarte buna calitate si se pot utiliza – fiindca arta traditionala inseamna in primul rand utilitate”, adauga aceasta.

Legat de bani, ea marturiseste ca obtine un venit “decent”: circa 2.000 de lei pe luna, impreuna cu sotul.

Despre fondurile europene nu are prea multe lucruri de spus: “nu am incercat, dar nu din comoditate, ci pentru ca nu am avut neaparat nevoie si nici timp. Avem piata de desfacere, avem venituri suficiente, nu ne-am complicat”, mai spune Zina Burloiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro