Piata imobiliara din Bucuresti ii atrage pe investitorii straini, in pofida transparentei reduse
Interesul investitorilor straini pentru sectorul imobiliar din Romania se mentine ridicat, datorita efectelor favorabile determinate de aderarea la UE. Cu toate acestea, studiul intitulat „Romania: Piata imobiliara recupereaza diferenta”, realizat de UniCredit, arata ca acest sector ramane caracterizat de transparenta scazuta.
Studiul puncteaza faptul ca investitiile straine in Romania sunt puternic centrate pe sectorul de spatii pentru birouri.
Raportul realizat de UniCredit noteaza principalele evolutii din economia romaneasca, raportandu-le la ceea ce se intampla pe sectorul imobiliar.
Raportul realizat de UniCredit noteaza principalele evolutii din economia romaneasca, raportandu-le la ceea ce se intampla pe sectorul imobiliar si ajungand la concluzii mai degraba optimiste.
Studiul Unicredit prevede pentru 2007 o crestere a PIB-ului de pana la 6%, estimand ca in urmatorii ani procentul evolutiei PIB-ului va ramane la 5%. In retrospectiva, „PIB-ul romanesc a crescut in 2006 cu 7,7% ajungand la 97,2 miliarde de euro.
Anul trecut a fost caracterizat de o puternica si persistenta crestere a consumului, alimentata de cresterea salariilor si extinderea posibilitatilor de creditare”, se arata in raport.
„Un volum important de investitii a fost condus inspre proiectele de infrastructura si sectorul de constructii inegistrand o impresionanta crestere de 19%”, adauga autorii documentului.
Raportul mai aminteste si de faptul ca, in 2014, se asteapta adoptarea monedei euro. „Guvernul Roman si-a prezentat raportul de convergenta pentru a intra in ERM-II, in 2012. Romania indeplineste deocamdata trei din cele cinci conditii impuse la Maastricht”.
Investitorii mizeaza pe spatiile pentru birouri
„In sectorul constructiilor pentru birouri, investitiile sunt concentrate puternic in Bucuresti unde traiesc 2,2 milioane de persoane. Incepand din 2003 numarul de birouri moderne a inceput sa se dubleze, iar in momentul de fata suprafata totala a atins 700,000 metri patrati”, arata studiul.
Raportul vorbeste si despre dezavantajele incheierii unei afaceri cu cladiri de birouri, in zona centrala. „Nu exista niciun centru traditional de afaceri. Dezvoltarea in centru, intre piata Unirii si Piata Romana sufera de un din cauza traficului greu si lipsa locurilor de parcare”.
Pe de alta parte, arata documentul, „cladirile de birouri sunt impartite intre Piata Victoriei si Baneasa. Aceste zone sunt usor accesibile transportului public si pentru masini si sunt bine conectate la aeroport. Ministerele si Ambasadele sunt si ele situate in zona de nord a orasului.
Cererea a facut ca preturile sa ajunga la un nivel de 15-19 euro pe luna pentru metrul patrat. Chiriile mari sunt practicate in cadrul proiectelor exceptionale din nordul orasului”.
Lipseste transparenta
„In viitor, aceste masuri de reforma ar trebui, sa aiba un efect pozitiv si in privinta transparentei pietei imobiliare. In indexul anual al pietei imobiliare, publicat de Jones Lang LaSalle, pietele internationale sunt impartite in 5 categorii: transparenta ridicata, transparenta, semitransparenta, transparenta scazuta si opaciate.
Conform indexului realizat in 2006, Romania mai are drum lung pana sa inregistreze rezultate favorabile”, arata documentul.
Cu toate ca a urcat doua pozitii, de pe locul 50 pe locul 48, Romania a ramas in categoria tarilor cu o transparenta scazuta a pietei imobiliare.
Raportul mai spune ca „nu exista restrictii in ceea ce priveste achizitiile pe piata imobiliara”, de catre persoane aflate sub incidenta legilor romanesti (firme romanesti cu participatii straine). „Totusi, actionariatul poate sa fie o problema delicata. De asemenea, taxele si rezolvarea documentelor necesita mult timp”.
In ciuda lipsei de transparenta, interesul strainilor in privinta pietei imobiliare prin investitii contribuie mult la dezvoltarea pietei, constata UniCredit.