Mafia imobiliara rade Codrii Snagovului
Codrii Snagovului au rezistat, pana acum, in fata atacurilor puternicei mafii a padurilor. Arborii seculari de pe malul lacului, vestigii ale Codrilor Vlasiei, au insa un alt inamic de temut, care a inceput sa intre in ei: mafia imobiliara.
Dupa ce au facut dezastru in padurea Baneasa, samsarii terenurilor au luat in vizor zona rezidentiala a Snagovului, acolo unde un hectar de padure de pe malul lacului e o adevarata avere.
Ocolul silvic care are in administrare “comoara” se trezeste in ultima vreme cu tot felul de pretinsi proprietari care vand si cumpara intr-o veselie hectare intregi din padurea Snagovului. Asta in conditiile in care silvicii au padurea din zona rezidentiala in ograda lor, pentru ca a fost de cand se stie a statului.
Mai mult, intrand in categoria padurilor de agrement si recreere, Codrii Snagovului au fost pusi sub protectia legii, fiind exceptati de la orice forma de retrocedare. Cu alte cuvinte, a vinde padure pe malul lacului Snagov e ca si cum ai vinde teren pe Luna.
Cu toate acestea, Romsilva s-a trezit zilele trecute cu un bucurestean si un constantean care cereau sa fie pusi in posesie pe 3 hectare de padure din zona rezidentiala a Snagovului.
George Gaita si Gheorghe Piscu aveau la mana un contract de vanzare-cumparare care atesta faptul ca au dat 500 de mii de dolari pe 5 hectare de teren din Snagov, din care 3 hectare erau de padure. Oamenii cumparasera padurea de la doi bucuresteni, Ionut Florea si Aurelian Ivanus.
In acte, padurea aflata in amenajamentul Romsilvei era deja la a treia mana de cumparatori! Primii care au avut titlul de proprietate pe padurea statului sunt doi sateni din Snagov, Dumitru Grigore si Floarea Stoian. Acestia obtinusera dreptul de proprietate inca din 1998, printr-o sentinta data de Judecatoria Buftea.
La o banala lectura a hotararii luate de magistrati, iese la iveala o ilegalitate cat se poate de clara: pentru a obtine padurea, satenii chemasera in instanta ca intimate Prefectura Ilfov si Primaria Snagov.
Aceste institutii nu aveau cum sa fie parte in proces, din simplul motiv ca nu aveau in administrare fondul forestier al Snagovului. Singura institutie care ar fi fost in masura sa se opuna cererii facute de cei doi sateni ar fi fost Romsilva.
Regia Nationala a Padurilor nu a fost, insa, instiintata de faptul ca padurile sale de la Snagov sunt revendicate.
Mai mult, din Comisia Judeteana Ilfov care a emis, in 1999, titlul de proprietate pentru cele 5 hectare de teren din Snagov, nu a facut parte nici un reprezentant al Romsilvei, institutia care administra la acea data padurea revendicata.
Asa se face ca, in 2000, la refacerea amenajamentului, Romsilva isi inregistra in administrare si cele 3 hectare de stejari pe care cei doi sateni din Snagov obtinusera deja titlurile de proprietate!
Si, ca haosul din acte sa fie deplin, in 2004, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara emitea o adresa prin care il dadea drept posesor al hectarelor de pe marginea lacului Snagov pe… C.C. al P.C.R.
! Cand ultimii cumparatori au cerut sa fie pusi in posesie pe padurea pe care dadusera jumatatea de milion de dolari, cei de la Ocolul silvic Snagov, care cunosteau perfect istoricul padurilor seculare ale Snagovului, au ramas masca.
Au refuzat sa faca acest lucru, iar acum se judeca in instanta cu ultimii cumparatori ai Codrilor Vlasiei.