Sari direct la conținut

O universitate importantă din Europa readuce în discuție doctoratul onorific pe care l-a acordat lui Benito Mussolini și pe care nu i l-a retras niciodată

HotNews.ro
O universitate importantă din Europa readuce în discuție doctoratul onorific pe care l-a acordat lui Benito Mussolini și pe care nu i l-a retras niciodată
Emblematicul Palais de Rumine a fost timp de decenii imaginea Universității Lausanne, FOTO: Victorflowery / Dreamstime.com

O prestigioasă universitate din Europa găzduiește o expoziție despre o decizie mai puțin prestigioasă luată cu aproape un secol în urmă, când i-a acordat un doctorat onorific dictatorului italian Benito Mussolini, relatează Reuters.

„Doctor Mussolini – un trecut delicat” explorează contextul în care Universitatea din Lausanne i-a acordat liderului fascist doctoratul onorific în 1937, titlu care nu a fost niciodată revocat.

Expoziția se concentrează pe motivele pentru care universitatea l-a onorat pe Mussolini, care a fondat mișcarea fascistă în Italia și a servit drept inspirație pentru liderul nazist Adolf Hitler, cu care s-a și aliat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Mussolini, care folosea titlul „Il Duce”, a fost onorat „pentru că a conceput și realizat în țara sa o organizare socială… care va lăsa o amprentă profundă asupra istoriei”, notează decizia privind acordarea titlului.

Distincția i-a fost acordată în aprilie 1937, după ce trupele sale au invadat Etiopia, unde au încălcat Convențiile de la Geneva folosind iperită, o armă chimică interzisă mai cunoscută sub numele de „gaz muștar”. Folosirea iperitei a fost interzisă de un tratat internațional din 1925.

Acordarea doctoratului lui Mussolini, o „decizie rușinoasă”

„A fost o decizie greșită și rușinoasă a universității”, a declarat Olga Canton Caro, organizatoarea expoziției, care poate fi vizitată până în septembrie. „Crimele și brutalitatea lui Mussolini erau deja bine cunoscute la acea vreme”, a subliniat ea.

Caro a menționat că, la acea vreme, unii academicieni ai universității erau puternic atrași de ideile lui Mussolini, care studiase câteva luni acolo în 1904.

Mulți lideri de afaceri și academicieni din anii 1930 îl admirau pe dictator pentru poziția sa anticomunistă, pentru eforturile de modernizare a Italiei și de întărire a armatei sale.

„A existat o relație strânsă cu orașul Lausanne, care era un centru al fascismului în partea francofonă a Elveției, cu multe organizații finanțate de guvernul lui Mussolini”, a explicat Canton Caro.

Benito Mussolini în timpul unei vizite oficiale pe care a efectuat-o în Elveția în 1922, FOTO: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

De ce nu a revocat niciodată universitatea doctoratul acordat dictatorului fascist

Chiar și în 1937, acordarea titlului a fost controversată, mulți studenți și profesori opunându-se deciziei.

Doctoratul a rămas nerevocat, în ciuda protestelor care au continuat până în ziua de astăzi. O comisie din 2022 a universității care a analizat acordarea titlului a concluzionat că aceasta „a eșuat în misiunea și valorile sale academice”. Universitatea Lausanne și-a asumat concluziile, dar doctoratul a rămas în continuare nerevocat.

Expoziția, care include o copie a certificatului de doctorat și alte documente, face parte din decizia universității de a discuta și de a crește gradul de conștientizare asupra acestui subiect.

„Mai degrabă decât să nege sau să șteargă acest episod care face parte din istoria sa, conducerea universității dorește ca acesta să servească drept avertisment permanent”, a declarat Universitatea Lausanne în 2022.

Fondată în 1537 ca o școală de teologie protestantă și transformată în universitate în 1890, universitatea elvețiană se laudă că este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din lume care a funcționat încontinuu de la înființarea sa.

Printre absolvenții și profesorii s-au numărat de-a lungul anilor foști președinți ai Elveției, membri ai unor familii regale, politicieni și oameni de afaceri, dar și laureați ai Premiului Nobel precum chimiștii Hans Fischer (premiat în 1930) și Jacques Dubochet (2017) și cercetătorul Rolf M. Zinkernagel (laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1996).

Alexandre Yersin, bacteriologul elevețiano-francez cunoscut pentru descoperirea bacilului ciumei („Yersinia pestis”), a fost un alt absolvent al Universității Lausanne.

FOTO articol:  © Victorflowerfly | Dreamstime.com.

INTERVIURILE HotNews.ro