Donald Tusk: Rușine guvernelor UE care au blocat sancțiunile dure împotriva Rusiei / Care sunt acestea
Guvernele statelor UE care au blocat sancțiunile dure împotriva Rusiei s-au făcut de rușine, spune fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk.
- „În acest război totul este real: nebunia și cruzimea lui Putin, victimele ucrainene, bombele care cad asupra Kievului”, a scris vineri pe Twitter fostul președinte al Consiliului European.
El reclamă pretinsele sancțiuni luate împotriva Rusiei și spune că s-au făcut de rușine acele guverne UE care au blocat deciziile dure la adresa Rusiei. El nominalizează Germania, Ungaria și Italia.
- Urmărește aici evoluția LIVE TEXT a evenimentelor din Ucraina:Război în Ucraina: Invadatorii ruși intră în capitala Kiev / Focuri de armă și blindate pe străzile din Capitală / Zelenski: ”Eu sunt ținta numărul 1. Rămân aici” / Rușii nu au reușit ce și-au propus în prima zi și au pierdut 450 de oameni, potrivit estimărilor britanicilor
De ce nu este exclusă Rusia din sistemul SWIFT?
De ce nu este exclusă Rusia din sistemul SWIFT? A fost o întrebare care i-a fost pusă insistent lui Joe Biden în timpul conferinței de presă de joi.
Președintele american a dat asigurări că tăierea Rusiei din rețeaua interbancară Swift, o roată esențială în finanțele globale, rămâne „o opțiune” de răspuns la invazia Ucrainei, potrivit AFP.
El a subliniat, însă, că „în prezent aceasta nu este (o) poziție” împărtășită de europeni și a asigurat că celelalte sancțiuni financiare anunțate joi de Statele Unite și aliații lor au avut „un impact la fel de mult sau chiar mai mare” decât această opțiune, revendicată chiar de Ucraina.
Germania și Italia, foarte dependente de gazul rusesc,dar și Ungaria, Cipru, Luxemburg sau Letonia, sunt statele reticente față de această măsură, potrivit AFP.
Alte state membre UE, dimpotrivă, ar dori să meargă și mai departe. „Pachetul care se află pe masă ar trebui întărit cu sancțiuni suplimentare, astfel încât instituțiile financiare ruse să aibă mai multe dificultăți în operarea în sistemul financiar internațional”, a declarat șeful guvernului belgian, Alexander De Croo. „Nu trebuie să excludem nimic. Nu trebuie să avem subiecte tabu. Știm că militar nu putem face nimic pentru moment”, a estimat prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel.
„Sancțiunile pe care le-am propus pentru toate băncile lor sunt de consecințe egale, poate sunt mai multe consecințe decât SWIFT”, a spus Biden, potrivit CNN.
- Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil ca instituțiile financiare să trimită bani în sau în afara țării. Ar produce un șoc companiilor rusești și clienților lor străini – în special cumpărătorilor de exporturi de petrol și gaze exprimate în dolari SUA.
- Dacă băncile ruseşti ar fi excluse din SWIFT, exportatorii ar considera vânzarea de bunuri către Rusia mai riscantă şi mai scumpă.
- Cumpărătorilor străini de mărfuri ruseşti le-ar fi, de asemenea, mai dificil, fiind posibil ca din acest motiv să caute furnizori alternativi.
- Excluderea Rusiei din SWIFT este puţin probabil să fie convenită în această etapă, au spus mai multe surse din UE.
- În trecut, SWIFT a rezistat apelurilor de a impune interdicții anumitor țări, dar se supune legislației UE.
Ce este SWIFT?
SWIFT, sau „Societatea pentru telecomunicații financiare interbancare la nivel mondial”, este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plățile transfrontaliere rapide, făcând fluxul comerțului internațional cursiv și fără probleme.
Băncile care se conectează la sistemul SWIFT și stabilesc relații cu alte bănci pot folosi mesajele SWIFT pentru a efectua plăți.
Mesajele sunt sigure, astfel încât instrucțiunile de plată sunt de obicei onorate fără îndoială. Acest lucru permite băncilor să proceseze volume mari de tranzacții cu rapiditate.
A devenit astfel principalul mecanism de finanțare a comerțului internațional. În 2020, în jur de 38 de milioane de „mesaje FIN” SWIFT au fost trimise în fiecare zi prin platforma SWIFT, conform analizei sale anuale din 2020.
În fiecare an, trilioane de dolari sunt transferate folosind sistemul.
Cine deţine SWIFT?
SWIFT, fondată în anii 1970, este o cooperativă formată din mii de instituții membre care utilizează serviciul.
Cu sediul în Belgia, SWIFT realizează un profit modest – 36 milioane EUR în 2020, pe baza evaluării sale anuale din 2020. Este condus în principal ca un serviciu pentru membrii săi.
De ce ar fi o interdicție SWIFT atât de gravă?
Dacă SWIFT ar exclude băncile rusești, ar restricționa accesul țării la piețele financiare din întreaga lume.
Pentru companiile și persoanele fizice rusești ar fi mai greu să plătească pentru importuri și să primească numerar pentru export, să împrumute sau să investească în străinătate.
Băncile rusești ar putea folosi alte canale pentru plăți, cum ar fi telefoane, aplicații de mesagerie sau e-mail. Aceasta ar permite băncilor ruse să efectueze plăți prin bănci din țări care nu au impus sancțiuni, dar din moment ce alternativele ar putea fi mai puțin eficiente și sigure, volumele tranzacțiilor ar putea scădea și costurile ar putea crește.
Cum ar afecta alte țări o interdicție SWIFT asupra Rusiei?
Dacă băncilor rusești le-ar fi tăiat accesul la SWIFT, exportatorii ar considera vânzarea de bunuri către Rusia mai riscantă și mai scumpă.
Rusia este un mare cumpărător de produse manufacturate. Țările de Jos și Germania sunt al doilea și al treilea cel mai mare partener comercial, pe baza datelor Băncii Mondiale, deși Rusia nu este printre primele 10 piețe de export pentru nicio țară.
Cumpărătorilor străini de mărfuri rusești le-ar fi, de asemenea, mai dificil, determinându-i potențial să caute furnizori alternativi.
Dar când vine vorba de petrol și gaze rusești, cumpărătorilor străini le este mai greu să găsească alți furnizori.
Rusia este principalul furnizor al UE de țiței, gaze naturale și combustibili fosili solizi, potrivit Comisiei Europene.
Este puțin probabil ca interzicerea Rusiei la SWIFT să fie convenită în această etapă, au spus mai multe surse din UE.
Ce va face SWIFT?
În trecut, SWIFT a rezistat apelurilor de a impune interdicții anumitor țări.
Se descrie ca fiind neutru și a spus că nu va lua decizia de a deconecta instituțiile ca urmare a presiunii politice.
SWIFT este legat de sancțiuni Economice?
SWIFT cu sediul în Belgia este obligat să respecte regulile belgiene și ale Uniunii Europene, care ar include sancțiuni economice.
Site-ul web al SWIFT spune: „Deși sancțiunile sunt impuse independent în diferite jurisdicții din întreaga lume, SWIFT nu poate alege în mod arbitrar regimul de sancțiuni al jurisdicției pe care să-l urmeze.”
În martie 2012, Uniunea Europeană a interzis SWIFT să deservească firmele și persoanele iraniene care fuseseră sancționate în legătură cu programul nuclear al Teheranului. Lista includea banca centrală și alte bănci mari.
Un purtător de cuvânt al SWIFT a refuzat să spună cum va răspunde organizația la orice sancțiuni ale SUA. (Reuters)
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut joi Occidentului să interzică Rusia de la SWIFT într-un tweet. Și miniștrii de externe ai statelor baltice au cerut acest lucru. CNN și Reuters raportaseră în cursul zilei că UE nu este hotărâtă dacă va tăia Rusia de la SWIFT și că națiunile UE au fost împărțite din cauza deciziei.