10 criterii care te ajută să alegi suplimente alimentare de calitate. S-a lansat campania „Informare, apoi suplimente alimentare!” și platforma care te ajută cu informații verificate științific
Românii au o speranță de viață cu cinci ani sub media europeană. Alimentația haotică, stresul, lipsa exercițiilor fizice au ca rezultat o calitate a vieții mai proastă, comparativ cu alți europeni. În fapt, puțini români ating vârsta de pensionare cu un status bun al sănătății. Suplimentele alimentare vin să dea o mână ajutor în echilibrarea dietei de zi cu zi. Este însă important să avem toate informațiile relevante atunci când alegem un supliment alimentar și să știm care sunt suplimentele de evitat. În acest scop, Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare, PRISA, a lansat marți, 12 noiembrie 2014, în colaborare cu Colegiul Medicilor Ilfov, Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), Colegiul Farmaciștilor din România și Consiliul Român pentru Publicitate (RAC), platforma infosuplimente.ro, parte integrantă a campaniei „Informare, apoi suplimente alimentare. Consumă responsabil suplimente pentru un stil de viață sănătos”. Campania se adresează atât consumatorilor, pacienților, cât și profesioniștilor din domeniu și se va derula până la finalul acestui an.
„Suplimentele alimentare vin să completeze dieta zilnică și nu să înlocuiască alimentația normală a unei persoane”, a precizat dr. Gerald Flintoacă-Filip (FOTO), secretarul general al PRISA, la evenimentul de lansare al campaniei.
Inițiativa urmărește să ofere consumatorilor și pacienților acces la informații corecte, sigure și de încredere, referitoare la suplimentele alimentare, bazate pe cercetări științifice și conforme cu legislația națională și europeană.
„România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de decese din cauze prevenibile, iar factorii de risc alimentari, cum ar fi consumul excesiv de zahăr și sare și aportul scăzut de fructe și legume, sunt responsabili pentru 25% din totalul deceselor. Credem cu tărie că suplimentele alimentare, consumate cu discernământ, pot ajuta la reducerea acestor riscuri și la îmbunătățirea sănătății românilor. Prin lansarea platformei infosuplimente.ro, ne asumăm responsabilitatea de a oferi informații corecte și validate la nivel european pe baza dovezilor științifice, conform reglementărilor în vigoare, astfel încât consumatorii să beneficieze de avantajele acestor produse asupra sănătății”, a declarat dr. Gerald Flintoacă-Filip, Secretar General PRISA.
Aproape trei sferturi dintre români nu consumă fructe și legume proaspete
Datele arată că mai mult decât în alte țări europene, în România consumul de fructe și legume proaspete din dietă este foarte mic, fie că vorbim despre persoanele adulte, fie că vorbim despre adolescenți. Un studiu din 2023, realizat pe baza datelor de la INSP, a arătat că 73% din populația României nu mănâncă nici măcar o porție pe zi de fructe sau legume proaspete și doar 2,4% consumă cele cinci porții recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.
În plus, alimentele nu mai sunt ca acum 50 de ani. „Nevoia de alimente face ca producătorii să investească din ce în ce mai mult în procesarea și conservarea lor, lucru care face ca anumiți nutrienți valoroși pentru organism să se regăsească într-o cantitate mai mică”, a explicat dr. Flintoacă-Filip Gerald. Astfel, trebuie să găsim alte surse care să aducă nutrienții necesari unei bune funcționări a organismului în fiecare zi.
Alți factori de risc ca stresul, reducerea interacțiunii umane provocată de tehnologie pot induce stări depresive sau anxietate, influențând starea de sănătate a oamenilor.
Aportul adecvat de nutrienți reduce riscul de boli
„Educația pentru sănătate este crucială în prevenție și adoptarea unui stil de viață echilibrat, mai ales în fața provocărilor moderne precum alimentația deficitară, stresul și poluarea. Studiile arată că aportul adecvat de nutrienți poate reduce riscul de afecțiuni, iar suplimentele alimentare, prin prevenția bolilor, pot aduce economii semnificative în sistemul de sănătate. Salutăm inițiativa PRISA de a lansa platforma educativă infosuplimente.ro și sperăm ca acest exemplu să fie replicat și în alte țări europene”, a declarat Martina Simova, Președintele Food Supplements Europe.
Totodată, Anca Crupariu, farmacist primar și purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, a adăugat: „Campania «Informare, apoi suplimente alimentare» este un demers valoros pentru pacienți, utilizatori actuali și viitori de suplimente alimentare, precum și pentru profesioniștii din sănătate. Colegiul Farmaciștilor susține această inițiativă, prin care platforma educativă www.infosuplimente.ro oferă utilizatorilor informații detaliate despre suplimentele alimentare, beneficiile lor dovedite științific și avizate de autoritățile competente (EFSA), și rolul lor ca aliat al unei diete echilibrate pentru un stil de viață sănătos.”
Zece criterii pentru alegerea unui supliment de calitate
Sondajele arată că opt din zece români care iau suplimente o fac la recomandarea medicilor și a farmaciștilor. Iar acesta este un lucru îmbucurător. Persoanele care vor să introducă suplimentele alimentare în rutina lor trebuie să știe că suplimentele alimentare de calitate trebuie să respecte mai multe criterii.
1. Eticheta clară și detaliată
Eticheta unui supliment alimentar trebuie să fie în limba română și să conțină toate informațiile obligatorii conform legislației în vigoare. În plus, o etichetă transparentă, care denotă un producător/importator/distribuitor responsabil, va mai conține și informații opționale importante precum certificările de calitate și mențiunea/mențiunile de sănătate aprobate la nivel european.
2. Certificări de calitate, puritate și siguranță
Căutați produse care au certificări din partea unor organizații de testare independente, cum ar fi: Good Manufacturing Practices (GMP) care atestă că suplimentul este fabricat în conformitate cu standarde stricte de siguranță și calitate promulgate de Organizația Mondială a Sănătății.
National Sanitation Foundation (NSF) – organizație internațională de acreditare și certificare ce asigură un control strict al calității și siguranței unui produs.
Tru-ID – Certificare oferită de o organizație independentă de testare (prezentă în diverse state din Canada, SUA și UE) care verifică autenticitatea produselor din plante, confirmând că plantele listate pe etichetă se regăsesc în formula produsului.
3. Producător /Importator /Distribuitor cu reputație bună
Alegeți un producător/importator/distribuitor cu reputație bună pe piață, care se reflectă atât în articolele din mass media, cât și în percepția profesioniștilor din domeniul medical: medici, farmaciști etc.
Acesta comunică transparent și etic pe canalele sale (site, pagini social media etc.), inclusiv pe etichetă, cât mai multe detalii despre procesul de producție, ingrediente, patente, certificări, mențiunile de sănătate conform reglementărilor.
4. Ingrediente din surse naturale
Suplimentele de calitate conțin ingrediente derivate din surse naturale (ce pot fi recunoscute adesea pe etichetă după denumirea în limba latină) și nu conțin metale grele, pesticide și alți contaminanți. Ingredientele active trebuie identificate clar cu doza lor precisă.
5. Ingrediente brevetate/patentate sau produse obținute prin tehnologii brevetate
Un ingredient sau un produs patentat trebuie să îndeplinească următoarele criterii: să fie nou, să fie inovator – respectiv să prezinte un avantaj compozițional, funcțional sau tehnologic, să nu fie menționat până la acel moment în literatura de specialitate și să prezinte utilitate.
Patentele unui supliment se pot referi atât la metodele de producție/obținere a ingredientelor dar și la procese de creștere a biodisponibilității și a acțiunii/eficienței ingredientelor. Aceste patente sunt susținute de studii revizuite înainte de publicare. Ingredientele/formulele patentate apar pe eticheta produsului cu trademark.
6. Extracte standardizate
Extractele standardizate sunt izolate din plante și conțin o cantitate constantă, bine definită, dintr-un anumit compus activ, cu beneficii terapeutice demonstrate. Extractele standardizate sunt garanția faptului că produsul are concentrația optimă de substanțe active, în fiecare capsulă sau lot, că este purificat (nu conține constituenți nedoriți, impurități), certificând calitatea, eficiența și siguranța administrării produsului. Citiți cu atenție eticheta pentru a identifica extractele standardizate!
Dacă nu apare clar mențiunea ’’extract standardizat’’ pe etichetă, puteți verifica dacă un ingredient e standardizat accesând descrierea produsului de pe site-ul producătorului/importatorului/distribuitorului respectivului supliment.
7. Formule cu biodisponibilitate crescută
Un supliment de calitate conține: ingrediente în forme care asigură absorbția maximă a acestora în organism. De exemplu, mineralele chelatate sau vitaminele lipozomale sunt mai bine absorbite în organism și asociere de ingrediente cu acțiune sinergică (care se potențează reciproc, crescând astfel eficiența acestora). De exemplu, Vitamina D 3 se absoarbe mai eficient în baza uleioasă, calciul dacă este asociat cu vitamina D, iar absorbția fierului poate fi potențată de vitamina C.
8. Produse cu cât mai puțini aditivi, alergeni și/sau zahăr
Un supliment de calitate ar trebui să conțină cât mai puțini aditivi, coloranți, arome artificiale și potențiatori de aromă. Totuși, acești compuși nu pot fi eliminați complet în toate cazurile, deoarece au un rol important in menținerea stabilității formulei și a conservării produsului.
Dacă aveți alergii sau intoleranțe alimentare, verificați pe etichetă conținutul de alergeni din supliment. Conform legislației, aceștia trebuie menționați pe eticheta suplimentelor alimentare.
De asemenea, un supliment alimentar de calitate ar trebui să aibă un conținut cât mai scăzut de zahăr întrucât consumul ridicat de zahăr a fost asociat cu numeroase afecțiuni de sănătate, inclusiv, carii dentare, diabet, obezitate, boli de inimă și epuizează numeroase vitamine și minerale din organism (magneziu, zinc, potasiu, crom și vitamine B).
9. Recomandate de profesioniști în sănătate (medici, farmaciști, alți consultanti de specialitate)
Suplimentele pot fi recomandate pentru menținerea sănătății și ca suport pentru diverse afecțiuni – putând fi administrate atât separat cât și asociate complementar tramentelor alopate.
10. Raport echitabil calitate-preț
Un produs de calitate conține ingrediente de puritate superioară, extracte standardizate și/sau ingrediente patentate, în concentrațiile la care s-au constatat beneficii terapeutice în cadrul cercetărilor științifice, în forme cu biodisponibilitate crescută și care dispun de certificări de calitate și siguranță oferite de organisme independente. Toate aceste aspecte implică adesea și un preț mai ridicat.
Articol susținut de PRISA-Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare