Sari direct la conținut

12 milioane de euro, licitati ilegal de Primarie

Ziarul de Sibiu

La tepe, in Piata Garii

Reprezentantii Guvernului Romaniei sustin ca licitatia de 12 milioane de euro, derulata de Primaria Sibiu, pentru reabilitarea Pietei Garii si a unor strazi din oras, nu a respectat legile in vigoare.

Autoritatea nationala pentru reglementarea si monitorizarea achizitiilor publice (ANRMAP) a emis pe adresa redactiei ZIARULUI de Sibiu un comunicat in care contesta legalitatea licitatiei de la Sibiu si anunta declansarea unei actiuni de control la Primaria Sibiu.

„Autoritatea contractanta (Primaria Sibiu – n.r.) nu a respectat prevederile Ordonantei Guvernului nr. 74/2005, precum si HG nr. 895/2005, de organizare si functionare ANRMAP, art. 11, inclusiv notificarea autoritatii noastre transmisa la nivelul judetului Sibiu cu adresa nr. 1044/2005”, se arata intr-un raspuns trimis pe adresa redactiei ZIARULUI de Sibiu, de catre ANRMAP, saptamana trecuta.

Raspunsul este semnat de Corneliu Burada, vicepresedintele Autoritatii nationale, si face referire la licitatia organizata de Primaria Sibiu pentru reabilitarea Pietei Garii si a unui pachet de strazi din municipiul Sibiu.

„In contextul celor mentionate, nu am fost instiintati de organizarea procedurii, nu am avut acces si nici nu am verificat in prealabil documentatia, nu am desemnat observator, nu am fost implicati in nici un mod in organizarea si derularea procedurii la care faceti referire”, mai semneaza Corneliu Burada.

Cu alte cuvinte, reprezentantii Guvernului Romaniei sustin ca licitatia de la Sibiu nu a fost organizata in conditiile legii.

ANRMAP functioneaza sub coordonarea directa a primului ministru si a fost infiintata in octombrie anul trecut, „avand in vedere necesitatea adoptarii unor masuri urgente pentru perfectionarea si dezvoltarea sistemului achizitiilor publice in contextul angajamentelor asumate de Romania si al recomandarilor Comisiei Europene”.

Primaria scoate europenii la inaintare

Presedintele licitatiei organizate la sfarsitul anului trecut pentru reabilitarea Pietei Garii a fost viceprimarul Sibiului, Eugen Mitea. Acesta nu doreste sa comenteze prea mult comunicatul emis de reprezentatii Guvernului Romaniei.

„Reprezentantii acestei autoritati au venit si au cerut hartiile pentru pregatirea acestei licitatii. Vor mai veni pe 2 si pe 3 martie. Pana nu se clarifica lucrurile, nu stiu ce sa va spun”, a declarat viceprimarul Eugen Mitea.

In repetate randuri, Mitea a sustinut ca licitatia a fost organizata dupa canoanele BERD-ului, banca ce ofera creditul de 15 milioane de euro pentru reabilitarea Pietei Garii, a strazilor din Sibiu si a iluminatului public din centrul orasului.

Mitea a sustinut ca modul de selectare a ofertelor a fost, de asemenea, impus tot de BERD. Cu toate acestea, referirile la ilegalitate ale ARRMAP sunt legate de modul de organizare al licitatiei si nu neaparat la felul in care a fost selectionata societatea castigatoare.

De altfel, acest aspect va fi verificat in timpul controalelor ce vor veni de la Bucuresti. „In conformitate cu prevederile art. 11 din HG 995/2005, ne rezervam dreptul de a verifica modul de organizare si atribuire a procedurii, inclusiv a apela la prerogativele ce revin autoritatii noastre ca organism ce asigura cadrul de aplicare conforma a legislatiei in domeniul achizitii-lor publice”, mai semneaza Corneliu Burada, in adresa trimisa ZIARULUI de Sibiu.

In plus, reprezentantii Primariei sustin ca nicaieri nu scrie ca trebuiau sa anunte in vreun fel reprezentantii ANRMAP ca organizeaza acea licitatie.

Reprezentantii Primariei cred ca anuntarea licitatiei in Monitorul oficial ar fi trebuit sa fie de ajuns pentru ca ANRMAP sa demareze procedurile de control.

Grele banuieli

Pana acum, ANRMAP a facut aprecieri doar referitor la organizarea licitatiei pentru reabilitarea Pietei Garii. Legat de selectarea ofertelor, cei care au facut plangeri si contestatii au fost, normal, firmele participante.

Acestea acuza, printre altele, lipsa de transparenta in luarea deciziilor. „Informarea partiala sau incompleta cu privire la licitatie este tot un refuz de a informa.

Este nefiresc si in afara cadrului legal sa se refuze unui ofertant dreptul sau de a fi informat cu privire la licitatia la care a participat”, arata, spre exemplu, cei de la Swietelsky, in contestatia depusa de ei.

Una din cele mai contestatele elemente ale licitatiei este participarea celor de la Search Corporation. Search Corporation este societatea care a incheiat cu Primaria Sibiu contractul numarul 75/2005, indicativul 534-E/STR/2005.

Prin respectivul contract, cei de la Search Corporation au realizat studiul de fezabilitate si expertiza tehnica pentru obiectul de investitie „modernizarea Pietei Garii”.

Adica documentatia care a stat la baza analizarii ofertelor depuse de cei care au participat la licitatia din decembrie anul trecut. Si pe care a castigat-o „cuplul de firme Strabag AG si Search Corporation”. Viceprimarul Eugen Mitea sustine ca nu exista nici o situatie de incompatibilitate la mijloc.

Actiuni in instanta

Participantii perdanti la licitatia pentru modernizarea Pietei Garii si a unor strazi din oras nu stau cu mainile in san.

Dupa ce au contestat licitatia la Primarie si au facut sesizari catre Ambasada Marii Britanii la Bucuresti si catre diferite institutii europene de la Bruxelles, reprezentantii celor de la Swietelsky si celor de la Scanmoor planuiesc, pentru aceasta saptamana, deschiderea unei actiuni in justitie, prin care sa fie blocat contractul semnat cu nemtii de la Strabag.

Reducerea celui mai mare pret

Una din marile enigme ale licitatiei organizate de Primaria Sibiu este modul in care a fost redus pretul cu care cei de la Strabag au intrat castigat licitatia. La deschiderea ofertelor, pe 9 decembrie anul trecut, nemtii de la Strabag cereau 15,7 milioane de euro, pentru lucrarile cerute de Primaria Sibiu.

Austriecii de la Swietelsky cereau 11,2 milioane de euro, iar cei de la Scanmoor, 10,8 milioane de euro. Viceprimarul Eugen Mitea sustine ca, in urma eliminarii austriecilor si englezilor, administratia sibiana a inceput sa „taie” din lista strazilor ce trebuiau reabilitate.

Si „s-a taiat” pana cand costul lucrarilor a fost redus la 12,06 milioane de euro.

Ce trebuia facut?

ANRMAP functioneaza in baza unei hotarari de guvern – numarul 895/2005, ce a fost data in contextul in care tot mai multe licitatii publice din Romania sunt suspectate de „trucaje”. La articolul 11 al acestei HG se arata ca in cadrul Autoritatii functioneaza o directie de control.

Aceasta efectueaza controlul, „in mod obligatoriu pentru orice contract de lucrari a carui valoare este mai mare decat echivalentul in lei a 5.000.000 de euro, respectiv pentru orice contract de furnizare sau de servicii a carui valoare este mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 de lei”.

Ce inseamna acest control este explicitat la punctul doi al articolului 11 – „Verifica si avizeaza anunturile de intentie, de participare si de atribuire”, ceea ce nu s-a facut la Sibiu.

In plus, aceeasi autoritate prin directia de control „verifica conformitatea documentatiei de atribuire a contractelor de achizitie publica cu legislatia aplicabila, desemneaza observatori care vor participa pe langa comisiile de evaluare a ofertelor, fara a fi remunerati de catre autoritatile contractante, verifica rapoartele de evaluare”. Evident, nici una din aceste actiuni nu a fost intreprinsa la licitatia de la Sibiu, pentru Piata Garii.

In fine, una din cele mai importante meniri ale directiei de control din cadrul ANRMAP este acela de a „emite acordul pentru incheierea contractului de achizitie publica in cazul in care controlul efectuat nu a evidentiat incalcari sau eludari ale legislatiei in domeniul achizitiilor publice.

In caz contrar, impune masuri coercitive”, se mai arata in HG 895. Contractul semnat intre Primaria Sibiu si Strabag AG nu poarta nici un acord al ANRMAP.

Liniste de complicitate

Desi scandalul licitatiei pentru Piata Garii a inceput de mai bine de o luna, mai nimeni din Sibiu nu pare sa ia vreo masura activa pentru verificarea lucrurilor.

Conform unui raspuns dat de Prefectura Sibiu, Curtea de Conturi si Directia Finantelor Publice au demarat un control pentru verificarea corectitudinii acestei licitatii. Controlul a fost demarat in urma unori interpelari facute de reprezentantii ZIARULUI de Sibiu.

Nici un reprezentant al societatii civile nu a luat, deocamdata, vreo pozitie legat de aceasta licitatie. Mai mult, nici macar reprezentantii principalului partid de opozitie, PSD, nu au nimic de declarat referitor la aceste licitatii.

Presedintele organizatiei judetene, Ioan Cindrea, a afirmat ca organizatia pe care o conduce nu are parghiile necesare pentru a urmari astfel de licitatii.

La fel de impasibila ramane si presa locala, care prefera, in continuare, sa trateze cu mainile la gura licitatia ce costa sibienii 12,06 milioane de euro, fara dobanda. Adica, aproximativ 2,6 milioane de lei vechi pe cap de locuitor al municipiului Sibiu.

Pana la cinci ani puscarie

Codul Penal face cateva referiri la pedepsele ce se aplica celor care fraudeaza licitatiile publice.

Astfel, la articolul 260, Codul Penal prevede ca „folosirea de mijloace frauduloase pentru a indeparta de la licitatie publica o persoana sau de a limita licitatiile ori numarul participantilor se pedepseste cu inchisoare stricta de la un an la 5 ani.

La capitolul „Impiedicarea concurentei in licitatiile publice”, Codul Penal prevede alte pedepse.

„(1) Impiedicarea ori tulburarea liberei concurente in licitatiile publice, in vederea inlaturarii concurentilor de la acestea, se pedepseste cu inchisoare de la doua luni la un an sau zile-amenda.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta ofertantului sau concurentului care cere sau primeste direct sau indirect bani, promisiuni sau orice alt profit pentru a se abtine de la participarea la licitatie.

Daca fapta prevazuta in alineatul (1) sau (2) este savarsita de mai multe persoane intelese in acest scop, pedeapsa este inchisoarea stricta de la un an la 3 ani sau zile-amenda”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro