Sari direct la conținut

13 ONG-uri îi cer lui Klaus Iohannis să desecretizeze informațiile discutate în ședința CSAT prin care autoritățile au stabilit că „actori statali și non-statali” s-au implicat în alegerile din România 

sedinta CSAT, Foto: Administratia Prezidentiala
sedinta CSAT, Foto: Administratia Prezidentiala

Cele 13 organizații spun că publicul român are dreptul să cunoască aceste informații și că nepublicarea lor contribuie la creșterea riscurilor și amenințărilor asupra procesului electoral. 

Printre organizațiile semnatare se numără Funky Citizens, Asociația Declic și Centrul pentru Jurnalism Independent. Acestea spun că românii trebuie să cunoască:

  • Natura și amploarea atacurilor cibernetice care au vizat procesul electoral.
  • Modul în care platforma TikTok a influențat artificial vizibilitatea candidatului Călin Georgescu.
  • Dovezile privind implicarea unor “actori statali și non-statali” în campania electorală.
  • Detaliile operațiunilor care au manipulat preferințele electoratului.
  • Ce instituții au fost sesizate pentru a lua măsuri cu privire la verificarea acestor fapte.
  • Orice altă informație discutată sau prezentata în ședința CSAT mai sus menționată.

„Această solicitare este susținută de investigațiile jurnalistice și ONG-istice recente care au relevat operațiuni coordonate de manipulare prin platforme sociale și alte tehnici de guerilla marketing pentru influențarea alegătorilor”, se arată în scrisoarea deschisă către Klaus Iohannis. 

Organizațiile semnatare spun că „tergiversarea publicării acestor informații nu face decât să contribuie la afectarea negativă a votului. Menținerea secretului asupra acestor informații vitale și necesare nu face decât să contribuie la amenințările și riscurile despre care se face vorbire în comunicatul CSAT din data de 28.11.2024. 

„Credem că în spiritul transparenței și valorilor democratice, trebuie desecretizate toate materialele care au stat la baza ședinței CSAT precum și anexele dispozitivului”, se arată în solicitarea celor 13 organizații civice. 

Semnatarii scrisorii deschise adresate președintelui Klaus Iohannis sunt: 

Funky Citizens

Asociația Declic

Centrul pentru Inovare Publică

ApTI – Asociația pentru Tehnologie și Internet

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

ActiveWatch

Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă

Expert Forum

Geeks for Democracy

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația CIVICA

Mediawise Society

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au constatat joi, 28 noiembrie, la patru zile după primul tur al alegerilor prezidențiale, că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea primului tur al alegerilor prezidențiale, a anunțat Administrația Prezidențială. Instituția preciza că reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat în ședința de joi a CSAT „evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro