Sari direct la conținut

„Dovezi convingătoare” la vârful UE că o firmă din China produce „ajutor letal” pentru Rusia

HotNews.ro
Război în Ucraina - atac cu dronă, Foto: Olena Bartienieva / Alamy / Alamy / Profimedia
Război în Ucraina - atac cu dronă, Foto: Olena Bartienieva / Alamy / Alamy / Profimedia

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, ar fi informat statele europene despre „dovezi convingătoare” că o companie din China produce „ajutor letal” pentru Rusia. Informațiile au fost transmise oficialilor europeni înaintea viitoarei reuniuni a miniștrilor de Externe din statele UE, scrie The Kyiv Independent, citând publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Este vorba despre o firmă din China care produce drone de atac pe care Rusia să le folosească în războiul împotriva Ucrainei.

„Am avut informații de la surse despre existența unei fabrici în interiorul Chinei care produce drone care sunt expediate în Rusia”, a declarat un înalt oficial al UE, vineri, pentru Politico.

El a spus că UE nu a stabilit încă dacă Beijingul este la curent cu producția de drone a companiei.

Într-o declarație separată pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, un diplomat al UE a recunoscut că, deși nu există nicio dovadă directă care să implice Beijingul în producția de drone, „este greu de imaginat că s-ar putea întâmpla așa ceva fără ca guvernul chinez să știe despre asta”.

China s-a poziționat drept neutră în războiul Rusia-Ucraina, dar și-a întărit relațiile economice cu Moscova și a sprijinit Rusia împotriva sancțiunilor occidentale. Beijingul a devenit, de asemenea, una dintre principalele surse ale Rusiei de bunuri cu dublă utilizare care alimentează industria rusă de apărare.

Deși nu este clar ce măsuri concrete va lua UE ca reacție la producția raportată de drone, ar putea fi pe masă sancțiuni suplimentare, a declarat un diplomat european. Președintele american Joe Biden este, de asemenea, așteptat să discute despre sprijinul Chinei pentru Rusia în marja summitului pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) din Peru. Potrivit Casei Albe, este de așteptat ca Biden să-și exprime „îngrijorarea profundă” cu privire la „sprijinul Chinei pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

Program secret al Rusiei de dezvoltare şi producţie de drone în China

În 25 septembrie, Reuters a scris, citând documente și două surse dintr-o agenţie europeană de informaţii, că Rusia desfăşoară în China un program secret de dezvoltare şi producţie de drone cu rază lungă de acţiune pe care să le folosească în războiul din Ucraina.

Compania IEMZ Kupol, o subsidiară a societăţii ruse de stat producătoare de armament Almaz-Antey, a dezvoltat şi testat în China un nou tip de dronă denumită Garpia-3 (G3), cu sprijinul specialiştilor locali chinezi, potrivit unuia dintre documentele consultate de Reuters. Compania ar fi trimis un raport în acest sens Ministerului rus al Apărării.

Drona G3 are o rază de acţiune de circa 2.000 de kilometri şi poate transporta o încărcătură explozivă de circa 50 de kilograme.

Într-un raport ulterior de actualizare a celui iniţial, aceeaşi companie afirmă că are capacitatea de a fabrica în producţie de masă drone la o fabrică în China, inclusiv drone G3, astfel încât acestea să poată fi desfăşurate pe frontul ucrainean. Potrivit altor două documente, respectiv două facturi, compania Kupol a recepţionat şapte drone militare fabricate în China, printre care şi două G3.

Reacţionând după aceste relatări, Ministerul chinez de Externe a precizat agenţiei Reuters că nu are cunoştinţă de un asemenea proiect, amintind că statul chinez aplică măsuri stricte de control pentru exportul dronelor.

Şi Statele Unite au reacţionat, printr-un purtător de cuvânt al Casei Albe, care a transmis că Washingtonul nu dispune de nicio informaţie care să sugereze că Beijingul ar avea cunoştinţă despre activităţile menţionate sau că ar avea vreo implicare în acestea.

Totuşi, acelaşi purtător de cuvânt a menţionat că SUA sunt profund îngrijorate de aceste relatări conform cărora Rusia ar desfăşura în China, în secret, un proiect de drone, ceea ce în cazul de faţă ar însemna că o companie chineză oferă asistenţă unei companii aflate pe lista de sancţiuni a SUA, cum este compania rusă Almaz-Antey.

INTERVIURILE HotNews.ro