2.000.000 euro, chirii pentru Biserici
Aproximativ doua milioane de euro vor incasa, anual, bisericile din judetul Sibiu din chirii, dupa procesul de retrocedare al scolilor si gradinitelor. Acest calcul poate fi facut pe baza listei prezentate de reprezentantii PSD. Banii vor fi platiti din bugetele locale.
In topul incasarilor anuale, conduce Biserica Evanghelica, ale carei diferite institutii ar trebui sa primeasca, anual, aproximativ 1,2 milioane de euro din chirii. Ortodocsii ar beneficia de 480.000 de euro. Banii ar veni dupa incheierea retrocedarilor.
Cele mai multe cladiri retrocedate sau in curs de retrocedare, se afla, evident, in municipiul Sibiu. Nu mai putin de 21 de cladiri ale diferitelor licee, scoli sau gradinite. La un simplu calcul, pentru acestea, cand procesul de retrocedare va fi completat, chiriile lunare vor insuma aproximativ 100.000 de euro.
La Medias, pentru cele opt cladiri de institutii retrocedate, chiria lunara platita din bugetul local va fi de aproximativ 24.000 de euro. „Aceste chirii pot fi calculate pe baza unei recente decizii a Guvernului, care a luat masura ciudata de a majora chiria de la 5.000 de lei vechi pe metru patrat, pe luna, la 60.000 de lei vechi pe metru patrat, lunar.
Retrocedarile din ultima perioada sunt farar precedent in Romania si afecteaza si invatamantul sibian”, sustin reprezentantii PSD Sibiu, care au alcatuit un centralizator al retrocedarilor efectuate sau in curs legate de cladirile institutiilor de invatamant din judet.
Evanghelicii conduc
Cele mai multe cladiri au fost retrocedate sau sunt revendicate de diferitele forme de organizare ale Bisericii Evanghelice. Mai bine de 60 la suta din cladirile in care functioneaza institutii de invatamant si care sunt revendicate sunt cerute inapoi de evanghelici.
Calculand chiriiile pe aceste spatii, ar rezulta ca atunci cand va fi incheiat procesul de retrocedare, evanghelicii vor incasa din bugetele locale aproximativ 1,12 milioane de euro pe an.
Imediat dupa ei, in topul chiriilor care ii asteapta sunt ortodocsii, care isi revendica dreptul de proprietate asupra a mai bine de zece procente din totalul cladirilor in care invata copiii judetului si sunt revendicate. Ortodocsii ar trebui sa incaseze o chirie de aproximativ 483.000 de euro anual.
In fine, pe locul trei ar fi clasati Romano-Catolicii, care in urma retrocedarilor ar beneficia de chirii de 322.000 de euro anual. Nici sumele incasate de persoanele fizice de pe urma chiriilor nu sunt de neglijat. Din cele 13 cladiri in care functioneaza scoli sau gradinite, sunt asteptate chirii de aproximativ 274.000 de euro anual.
Administratiile locale incheie protocoale
Edilul celui mai „expus” oras din judet, Klaus Johannis, sustine ca lista prezentata de reprezentantii PSD este „o pura inovatie”. Chiar daca el nu recunoaste veridicitatea celor prezentate de opozitie, el sustine ca banii pentru chiriile de acest gen provin din alte capitole bugetare. „Cunoastem foarte bine situatia retrocedarilor din oras.
Dar, deocamdata, noi nu platim nici un fel de chirie, caci am incheiat mai multe protocoale cu noii proprietari”, a declarat primarul Sibiului, Klaus Johannis.
Un sfert din cladiri, revendicate
La ora actuala, peste 80 de institutii de invatamant din judet sunt retrocedate sau revendicate sustin reprezentantii organizatiei judetene a PTSD. Acestia au alcatuit o lista la care sustin ca au contribuit in urma deplasarilor lor prin judet. „La aceasta lista am lucrat mai bine de patru luni.
Trebuie sa spun ca transparenta procesului de retrocedare este foarte slaba, astfel ca tabelul l-am completat mergand din localitate in localitate. S-ar putea sa existe mai multe cladiri care adapostesc institutii de invatamant si care sunt revendicate – noi numai pe acestea le-am gasit.
Iar ce este mai grav este faptul ca autoritatile nu au pus la punct o strategie prin care sa ofere, in viitor, elevilor nostri, locuri unde pot invata”, sustine Ioan Cindrea, presedintele PSD Sibiu.
Acesta sustine ca, in urma analizei pe care au facut-o, un sfert din cladirile institutiilor scolare din judetul Sibiu sunt revendicate. „La Miercurea Sibiului, am vorbit cu primarul, care a spus ca nu isi va putea permite sa plateasca chirii pentru scolile care se vor retroceda. Iar Miercurea Sibiului este o localitate bogata”, a adaugat Cindrea.
Pana acum, mai multe administratii locale, printre care si cea a municipiului Sibiu, a cautat solutii pentru a consturi noi cladiri care sa adaposteasca institutiile de invatamant care vor ramane fara sedii. Pana acum, nimic nu a fost concretizat.