2012 – inceputul erei zgarie-norilor in Romania
Perioada de criza nu a impiedicat unele proiecte imobiliare sa ajunga la bun sfarsit. E drept ca sunt putine, insa Bucurestiul este orasul care se bucura de proiecte indraznete printre care si cea mai inalta structura civila din Romania. SkyTower are 137 m inaltime si 37 de etaje si detine supermatia in acest moment in topul celor mai inalte cladiri din tara. (Articol webRP)
Raiffeisen Property International a investit peste 100 de milioane de euro in turnul de birouri de pe Bulevardul Barbu Vacarescu care va fi dat in primire primilor chiriasi la 1 Decembrie 2012. Arhitectul Ernst Hoffmann a proiectat turnul in forma eliptica cu 20 de stalpi din beton cu o grosime de 1×1 m dispusi radial pe fiecare nivel. Placa de beton din subsol are o grosime de 1,20m, iar cladirea se incadreaza in cele mai inalte standarde de siguranta in caz de cutremur potrivit analizelor Eurocode.
Pentru cladire s-au folosit materiale de ultima generatie, incepand de la cele folosite la fatadele cladirii pana la cele pentru finisajele interioare. Aparita SkyTower in Floreasca deschide astfel drumul unei noi ere care ar putea sa introduca Bucurestiul pe harta centrelor de business din Europa de Est.
Birouri la inaltime
SkyTower a fost proiectat special pentru acomodarea de birouri clasa A. Fiecare etaj are 1,200 mp si poate fi compartimentat in fuctie de necesitati. Birourile pot fi deschise, structurate pe module, despartite prin panouri de sticla sau doar de mobilier. Rata de ocupare pe etaj este de minimum 8 mp pentru un angajat.
Studiile arata ca in prezent un angajat dispune de un spatiu de lucru intre 12 si 15 mp, in conditiile in care inainte de anii 2000 spatiul alocat unui angajat varia intre 8 si 10 mp. La fiecare nivel exista toalete, spatii de depozitare si camere unde pot fi amenajate bucatarii. Angajatii care vor lucra in SkyTower nu numai ca vor vedea
tot Bucurestiul de la intaltime, insa se vor bucura si de lumina naturala.
Cat de inalte vor fi cladirile viitorului?
Chiar si intr-o perioada de recesiune mondiala, arhitectii si-au propus sa ajunga si mai sus. Cladiri sustenabile, cat mai eficiente din punct de vedere energetic, cu structuri care mai de care mai ingenioase, sunt doar cateva dintre liniile pe care se construieste in prezent. Statisticile ne arata ca viitoarele cladiri vor depasi cu mult recordurile actuale de inaltime. In prezent cea mai inalta cladire din lume este Burj Kalifa din Dubai, cu 828 m, insa tot acolo se lucreaza la costructia unui alt turn care sa ajunga la 1.000 de metri inaltime.
Structurile dinamince sunt deasemenea unele dintre celele mai fascinante proiecte care ar putea fi construite in urmatorii ani in Dubai sau Moscova. Turnuri care se vor roti in jurul propriilor axe si care isi produc singure energia de care au nevoie. Prima cladire zgarie-nori rotativa din lume realizata se arhitectul italian David Fisher, va avea 80 de etaje si o inaltime de peste 420 m. Structura unei astfel de cladirii prevede un ax de ciment in jurul caruia vor fi realizate podele suspendate si
rotative.