48 de ore pe HotNews.ro: Catre Traian Basescu si Ion Iliescu: Poate era mai bine daca taceati; PSD, PDL si PNL fac, pe rand, compromisul cu PRM; Raportul MCV: Romania a facut progrese in lupta anti-coruptie; Ministrul german al Integrarii ii trimite pe romani la scoala
Muammar al-Gaddafi continua sa isi apere pozitia de lider de facto al Libiei, dupa ce mitinguri anti-guvernamentale au izbucnit si in capitala libiana Tripoli, protestele din tara lasand in urma 230 de morti, potrivit organizatiilor umanitare. Membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu o rezerva totala de petrol de 44 de miliarde de barili, Libia s-ar putea confrunta cu o grava criza economica, dupa ce liderul tribului Al-Zuwayya din estul Libiei a amenintat ca va opri exporturile de petrol catre tarile occidentale in 24 ore.
Nou in sectiunea Dosare de Coruptie: Dan Pasat, Adrian Nastase si Marinica Cazacu
HotNews.ro a finalizat monitorizarea a inca trei dosare de mare coruptie, astfel ca numarul dosarelor monitorizate de HotNews.ro a ajuns la 24. Este vorba despre dosarul deputatului PDL Dan Pasat, blocat in faza urmaririi penale, despre dosarul „Trofeul calitatii” al fostului premier Adrian Nastase, in cazul caruia au trecut 766 de zile de la trimiterea in judecata, si despre dosarul „Trafic cu terenuri” al fostului prefect PD de Ialomita, Marinica Cazacu.
Libia si economia mondiala. Un alt punct de vedere
In relatiile economice cu Libia, Romania a punctat ca exportator in 2002, 2005 si 2008. Ca importatori de la libieni, tot 2008 a insemnat anul post-revolutionar cel mai consistent. Cu Gaddafi e dificil sa faci business, iar daca are cea mai mica suspiciune, se cheama ca poti pleca acasa fara sa inchei vreun contract. De cand a venit la putere in 1969, Gaddafi se comporta complet ne-diplomatic. Vine la cele mai inalte reuniuni si isi monteaza cortul langa zgarie-nori, ignorand orice reguli. Acuzat inca din anii `80 ca finanteaza terorismul, liderul libian priveste cu aroganta Occidentul si ii raspunde zeflemitor. Pus in fata dovezilor privind atentatul Lockerbie si DC10 (440 de morti in total), Colonelul ameninta.
Dupa ce in 2009 PDL a facut alianta cu PRM pentru controlul Consiliului General al Capitalei iar liberalii s-au aliat, in 2010, la Hunedoara cu peremistii in alegerile locale, PSD Ilfov a semnat sambata un protocol de colaborare cu partidul lui Corneliu Vadim Tudor. Din 2008, PRM a fost solutia de compromis la care au apelat toate partidele politice atunci cand au avut interese. Presedintele PSD, Victor Ponta sustine ca alianta semnata de PSD Ilfov cu PRM este una binevenita daca are ca scop lupta impotriva democrat liberalilor.
Trei milioane de brosuri de informare privind asigurarile de locuinte vor fi distribuite gratuit in aceasta saptamana in Bucuresti si in alte 15 mari orase din tara, in ceea ce se vrea cea mai mare campanie de acest gen demarata in tara pana acum. Brosura explica pe 4 pagini cele doua tipuri de asigurari de locuinte: cea obligatorie impotriva dezastrelor (PAD) si cea facultativa, avertizand ca incheierea PAD este obligatorie prin lege, prin numai 13 firme, lipsa acesteia fiind sanctionata cu amenda intre 100 si 500 de lei. Ghidul nu spune nimic insa de faptul ca Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a anuntat oficial ca incheierea de polite PAD nu este obligatorie si pentru cei care au polite facultative care acopera riscurile PAD
„Prapastia politica” – Niciodata in cei 21 de ani de la schimbarea de regim din decembrie 1989 peisajul politic romanesc nu a fost atat de divizat. Coagularea opozitiei parlamentare va fi formalizata in februarie 2011, fara efecte imediate asupra guvernarii: este putin probabil ca UDMR sa paraseasca guvernul, deoarece are mai multa influenta in actuala coalitie decat ar avea in cazul alierii cu opozitia. In plus, 2012 este an electoral si este greu de crezut ca opozitia doreste sa preia puterea intr-un an greu pentru economie si foarte dificil pentru finantele publice, scrie Dan Popa pe blogul sau.
Ministrul german al Integrarii ii trimite pe romani la scoala
Presiuni de integrare. E o formula care nu face casa buna cu eleganta ocolire, in Germania, a imperativului „trebuie“ (muss). Si totusi, asta doreste ministrul de stat Maria Böhmer (CDU). Reponsabila pentru migranti, refugiati si integrare din cabinetul Merkel constata ca numarul romanilor si bulgarilor imigrati in Germania e in continua crestere, iar acestia, fiind cetateni ai UE, nu pot fi obligati sa ia parte la cursurile de integrare de 600 de ore, impuse cetatenilor din statele terte, cum ar fi Turcia.
Freedom House Romania in parteneriat cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au anuntat vineri in cadrul unei conferinte de presa lansarea unui proiect de combatere a contrabandei cu tutun. „Competenta de a investiga contrabanda era pana acum doar la DIICOT, dar acum am extins-o si la alte unitati de Parchet locale (…) Relevanta proiectului va fi determinata de modul in care vom folosi concluziile dupa finalizare. Trebuie sa cautam impreuna solutiile”, a declarat procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi. „In 2010 au fost confiscate cu 56% mai multe tigari decat in 2009, cele mai multe fiind de pe frontiera cu Ucraina si Moldova”, a spus secretarul de stat la MAI, Ioan Dascalu.
Sa traim BIO. Chiar merita? Targul BIOFACH de la Nurnberg
Un primar al unui orasel bavarez intinde mana pofticios la un stand cu lactate de la Targul BIOFACH din Nurnberg. Dupa cateva inghitituri de branza si lapte de iapa, lui Thomas Muller ii creste ingrijorator pulsul si are mari dificultati de respiratie. Salvarea vine tarziu, dupa mai bine de jumatate de ora, relateaza radioul regional. Intre timp, primarul din Bayerisch Eisenstein e in afara de orice pericol, insa alergia sa ecvina i-a jucat o festa, la cel mai mare targ german de produse ecologice. E un caz izolat, de regula produsele marcate BIO, ECO sau ORGANIC vin in intampinarea sanatatii si a starii noastre de bine. Chiar daca, pentru unele dintre ele, trebuie sa bagi mana mai adanc, in buzunar.
VIDEO Imagini impresionate: Mii de rechini inoata in apropiere de coastele Floridei
Mii de rechini au fost observati in ultimele zile in timp ce inotau in apropiere de tarmurile statului american Florida, langa Boca Raton, transmite CBSNews. Biologii au declarat ca in aceasta perioada a anului, rechinii migreaza spre ape mai calde.Potrivit CBSNews, rechinii au inotat in apropiere de tarmurile Floridei in cautare de momeala pentru pesti. CBSNews a precizat ca rechinii au revenit in atentia opiniei publice dupa mai multe incidente care au avut loc in ultimele saptamani. Un scafandru a fost ucis recent de doi rechini in apropiere de tarmurile Australiei. In plus, un raport dat publicitatii a indicat faptul ca atacurile rechinilor au crescut cu 25% in 2010.
Romania a facut unele progrese in lupta impotriva coruptiei, dar trebuie sa se axeze pe accelerarea judecarii cazurilor de coruptie la nivel inalt si pe consolidarea politicii generale anticoruptie, pana in vara acestui an, cand este asteptata urmatoarea evaluare a Comisiei Europene, se arata in Raportul de Monitorizare pe Justitie, dat publicitatii vineri de CE.
Domnii Basescu, Iliescu, Boc si Nastase vor afla in randurile de mai jos cum se repeta, in Romania, istoria politica aproape milimetric si cum acuzatiile de incalcare a Constitutiei se reiau si ele, ciclic, cuvant cu cuvant. Cu diferenta ca, ironia sortii, acuzatii de astazi erau, in iulie 2004, acuzatori si viceversa in 2011. Constitutia e proasta, impune presedintelui o neutralitate si echidistanta imposibil de atins, dar nu obliga si la ipocrizie generala. Acest articol ajuta la improspatarea memoriei, invita la oarecare decenta si deschide o discutie.
Intalnirea G-20 de la Paris: un semi-succes sau un semi-esec, depinde cum o privesti
Initial, China s-a opus formei comunicatului final. Dupa indelungi negocieri, s-a gasit o formula de echilibru, care sa impace pe toata lumea. Ingrijorarea cea mai mare a produs-o cresterea preturilor la alimente. Taxa asupra tranzactiilor financiare nu a adunat nici ea consensul, la fel ca la precedentele reuniuni. In rest, intalnirea a fost un succes. Reprezentantii celor 20 de state au gasit in cele din urma un consens final pentru a identifica indicatorii dezechilibrelor unei tari. Nivelul cursului de schimb a fost scos de pe lista, la presiunile Chinei. Excedentele sau deficitele excesive au ramas in fruntea listei, asa cum toti anticipasera.