Sari direct la conținut

48 de ore pe HotNews.ro: Criza pensiilor militarilor. Vezi in articol cum au fost recalculate si cine a fost afectat. Ce sanse de angajare au absolventii facultatilor din Romania; Noul Cod al Muncii – sabia cu care sindicatele vor sa taie capul ministrului Botis; Cutitul francez infipt in spatele Romaniei. Victima posibila: Uniunea Europeana;

HotNews.ro
48 de ore pe HotNews, Foto: Hotnews
48 de ore pe HotNews, Foto: Hotnews

VIDEO Criza pensiilor militarilor. Vezi in articol cum au fost recalculate si cine a fost afectat. Plus: Ce-i spun pe mail ofiterii lui Traian Basescu si cum le raspunde seful statului.

Pensiile militarilor au dinamitat dezbaterea publica din ultimele zile, multe voci acuzand ca sumele au fost drastic micsorate. O radiografie amanuntita a problemei arata ca situatia sta putin diferit fata de modul in care este ea prezentata public. Din cei peste 81.000 de pensionari, doar 48.000 au depus dosarele pentru recalculare, iar din acestea, pana in prezent, au fost procesate putin peste jumatate. Potrivit MApN, nici o pensie militara mai mica de 3.000 de lei a celor cu cariera militara completa nu a fost diminuata, iar alte pensii au si crescut.

Presa austriaca: BNR a facut recomandari foarte dure la adresa Volksbank. Banca a incheiat un contract de 2,5 milioane de euro cu Intact Media Grup pentru a-si corecta imaginea.

„Volksbank trebuie sa isi rezolve problemele din Bucuresti, care nu nu sunt nici usoare si nici ieftin de rezolvat – numai probleme de imagine ar trebui sa fie corectate printr-un contract de 2,5 milioane de euro incheiat cu o firma de media”, noteaza cotidianul austriac Der Standard. Relatia dintre VB Romania si centrala din Viena a bancii s-a deteriorat, se mai arata in articol. „Bancherii de la Bucuresti au cerut în 2009 recunoasterea, pentru 2010, a unor pierderi de 60-120 milioane euro din deprecierea activelor, însa autoritatile din centrala au decis ca acestea sa fie de 34 milioane euro”, mai noteaza ziarul austriac. Înca din 2008 s-a aflat ca la unele sucursale au aparut pierderi “ciudate”, prin creditele neperformante acordate.

VIDEO AUDIO Sebastian Lazaroiu despre Alba ca Zapada din benzinarii si multinationale: Nu mai cred in partide care se fac de sus in jos

„Eu nu mai cred in partide care se fac de sus in jos, asa sunt facute actualele partide. Si vedem ca e foarte greu sa ajungi sa le reformezi din interior. Eu cred ca in realitate un partid trebuie sa porneasca, daca vorbim de un partid, poate sa fie o forta civica, dar ea tot trebuie sa porneasca de jos de undeva, nu de sus. Eu vad semne. Uite, de pilda, stiti unde le vad? Le vad in protestele de la benzinarii, cu care noi nu ne-am mai confruntat pana acum. Vad o anumita nemultumire care se transforma in actiune”, a declarat consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro – RFI realizata de Dan Tapalaga.

Cutitul francez infipt in spatele Romaniei. Victima posibila: Uniunea Europeana

Romania a primit o nota mare vineri, la Bruxelles, unde a fost evaluat ultimul raport Schengen. Doar ca „profesorul” francez a refuzat sa treaca nota in carnet. Desi nu au existat observatii sau obiectii din partea celorlalte state membre, reprezentantul Frantei a solicitat timp suplimentar pentru studierea raportului. Cu alte cuvinte, ne-a blocat. Fara explicatii, dar spre folosinta imediata a presedintelui francez.

B.Houcem a discutat online despre revolta din Tunisia: „Guvernul tunisian: primul guvern doborat de Facebook”

B. Houcem este un tanar tunisian de 27 de ani care si-a petrecut ultimele nopti aparandu-si casa, alaturi de politie, impotriva talharilor si a garzilor fostului presedinte Ben Ali care incearca sa arunce tara in haos. Houcem este web-designer si a raspuns la intrebarile ​cititorilor HotNews.ro. Frica, manipularea si violenta jaloneaza drumul tunisienilor in cautarea adevarului. Un cuvant care, in zilele unei revolutii, nu suna deloc gaunos. Astfel de zile traieste acum Houcem.​

VIDEO FOTOGALERIE Pasajul Basarab ar putea fi deschis partial. Vezi in ce stadiu sunt lucrarile

Pasajul Basarab din Capitala ar putea fi deschis partial intre Grozavesti si Calea Plevnei, a anuntat primarul general Sorin Oprescu, dupa o vizita efectuata luni pe santier. Daca la finalul anului trecut, oficialii vehiculau ca ar putea sa inaugureze pasajul de 1 martie, luni, primarul Sorin Oprescu, in urma unei vizite pe santier a declarat ca este posibila in curand o deschidere partiala a pasajului, urmand ca inaugurarea intregului proiect sa aiba loc cel mai probabil la sfarsitul lunii martie, asta desi recunoaste ca „vremea a tinut cu noi si lucrarile au putut avansa”. Oprescu a mai precizat ca pasajul Basarab va costa in final aproximativ 173 milioane euro.

Un fost bancher elvetian a predat WikiLeaks date despre 2.000 de conturi secrete

Un fost bancher elvetian i-a predat luni fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, doua CD-uri care contin date despre 2.000 de firme si oameni de afaceri, care incearca sa evite plata impozitelor, potrivit AFP. Julian Assange a promis ca datele vor fi prezentate in totalitate, dar ca va dura cateva saptamani pana ce vor fi publicate pe site-ul WikiLeaks.

Trei investitii “beton” care iti subtiaza economiile

Va spun mai jos de ce viitorii pensionari n-ar trebui sa doarma linistiti chiar daca fondurile de pensii lucreaza pentru ei, de ce amatorii de investitii pe piata de capital pleaca pe riscul lor urechea la rapoartele analistilor din banci si companii de brokeraj si cum creditele ieftine “ca braga” prin Prima Casa vor strica somnul proprietarilor cand Euriborul nu isi va mai aminti de minimele istorice. Nu navigati mai departe pentru ca nici nu stiti cum pierdeti.

Noul Cod al Muncii – sabia cu care sindicatele vor sa taie capul ministrului Botis. Vezi care sunt toate schimbarile propuse de Guvern

Demisia ministrului Botis a fost ceruta de sindicatele care se opun modificarilor Codului Muncii, schimbarea acestuia fiind angajata de autoritatile romane in acordul incheiat cu Fondul Monetar. HotNews.ro a recenzat toate schimbarile pe care noul Cod al Muncii le aduce, majoritatea propunerilor fiind in sensul flexibilizarii pietei muncii şi armonizarii cu Directivele Europene şi Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Potrivit Expunerii de Motive, actualul Cod in vigoare “nu a constituit un stimulent al dezvoltării economiei naţionale deoarece a creat o oarecare rigiditate relaţiilor de muncă”. In total, au fost operate 79 de modificari. Vedeti in tabelul alaturat o comparatie intre forma in vigoare a Codului Muncii si proiectul de modificare a Codului Muncii.

Ce sanse de angajare au absolventii facultatilor din Romania. Ofertele universitatilor vs. ofertele pietei muncii, pe un singur site

Medicii si arhitectii sunt singurii absolventi de studii superioare care isi gasesc „din prima” un loc de munca conform specializarilor pe care le-au urmat. Asta in timp ce facultatile de stiinte ale naturii sau silvicultura produc someri pe banda rulanta. Rezultatele fac parte dintr-un studiu referitor la integrarea absolventilor pe piata muncii, care a precedat lansarea Registrului National al Calificarilor din Invatamantul Superior din Romania. In contextul in care ofertele universitatilor sunt considerate irelevante de firmele din piata, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat marti ca oferta educationala a tuturor universitatilor din Romania si cerintele pietei muncii, pe fiecare specializare in parte, vor putea fi accesate prin portalul www.rncis.ro.

Cum impart PSD si ACD candidaturile la primarii, Consilii Judetene si Parlament. Vezi in text de ce se revolta baronii locali

Dreptul de a-si pastra propriii candidati la primariile, consiliile judetene si colegiile parlamentare ocupate deja de PSD si PNL pare a fi intelegerea la care au ajuns, luni seara, PSD si ACD in formarea Opozitiei unite. Surse din interiorul celor doua partide au declarat pentru HotNews.ro ca Victor Ponta si Crin Antonescu ar fi cazut de acord privind participarea pe liste comune la alegerile locale si parlamentare. Proiectul Opozitiei unite este insa departe de final, Ponta avand sarcina sa convinga si baronii PSD in vederea cedarii influentei teritoriale. Inainte de a bate palma cu ACD, Presedintele PSD pleaca in turneu prin tara sa ia pulsul si sa-i convinga pe pesedisti ca partidul va intra la guvernare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro