Sari direct la conținut

48 de ore pe HotNews.ro: Cum s-au retras investitorii din proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda; Horatiu Dumbrava, presedintele CSM: Asistam la o crestere exploziva a numarului de procese; Ministerul Economiei ar putea ramane cu numai 51% din actiunile detinute la cea mai importanta companie de stat

HotNews.ro
48 de ore pe Hotnews, Foto: Colaj foto
48 de ore pe Hotnews, Foto: Colaj foto

Cum s-au retras investitorii din proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda dupa ce au convins statul sa renunte la o parte din actiuni

Ministerul Economiei a publicat pe site-ul sau un proiect de hotarare privind aprobarea Raportului de renegociere a Acordului de Investitii privind Proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda. Actul normativ a fost elaborat in conditiile in care investitorii GDF Suez, Iberdrola si RWE au hotarat in luna ianuarie sa se retraga din proiectul nuclear, renuntand la actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear. Aceasta dupa ce compania CEZ tocmai isi vanduse participatia de 9,15%. Interesanta este povestea prezentata de Ministerul Economiei in nota de fundamentare. Potrivit acesteia, anul trecut, investitorii au cerut statului roman sa scada cota de participare a Nuclearelectrica sub 50%. Guvernul a acceptat o reducere pana la nivelul de 40%. Cu toate acestea, investitorii au renuntat fortand Nuclearelectrica sa le cumpere participatiile la valoarea nominala.

AUDIO Horatiu Dumbrava, presedintele CSM: Asistam la o crestere exploziva a numarului de procese. Cauza e criza financiara. Vezi in text de ce noul CSM nu poate functiona si cum s-ar putea rezolva blocajul din justitie

„Pot sa estimez o crestere de aproximativ de 20 – 25% in anul 2010, cauze noi inregistrate fata de anul 2009. Criza economico financiara a dus la cresterea cauzelor (…) Cresterile explozive au fost in materia contenciosului administrativ, adica atacarea unor acte administrative de eliberare din functie, in materia executarilor silite, din cauza neputintei multor cetateni de a face fata platilor ratelor la banci. Au crescut foarte mult cauzele sindice, adica cele legate de insolventa”, a declarat presedintele CSM, Horatiu Dumbrava, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro – RFI realizata de Dan Tapalaga.

INTERVIU VIDEO Ministerul Economiei ar putea ramane cu numai 51% din actiunile detinute la cea mai importanta companie de stat/ Hidroelectrica a prelungit toate contractele cu „baietii destepti”

Hidroelectrica ar putea fi scoasa pe bursa chiar de anul viitor in cazul in care strategia infiintarii celor doi giganti energetici, Electra si Hidroenergetica, va esua pana la sfarsitul lui 2011. Vor fi scoase esalonat pachete de cate 10-15% din actiuni, astfel incat statul roman sa ramana cu minim 51%, a declarat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica. Acesta a mai spus ca toate cele 15 contracte directe incheiate de companie cu cei care si-au castigat numele de „baieti destepti” au fost prelungite. Pentru 10 contracte, prelungirea a fost facuta prin acte aditionale pana anul viitor, pretul fiind majorat, in medie, cu 8,5%. In cazul celorlalte 5 contracte, „s-a facut un aranjament” care presupune majorarea pretului cu pana la 25% in schimbul „unor termene mai lungi”. Adica pana in 2017-2018, potrivit informatiilor HotNews.ro. Vezi in text care este pretul minim la care este vanduta energia produsa de Hidroelectrica.

VIDEO INTERVIU ​Rupert Wolfe Murray: “Tratamentul de substitutie cu metadona e un lucru ingrozitor”

Nu e medic si poate tocmai de aceea indrazneste sa atinga frontal temele delicate pe care alti specialisti in domeniul toxicomaniilor evita sa le abordeze. Dar, desi vorbeste din afara sistemului, jurnalistul scotian Rupert Wolfe Murray cunoaste foarte bine scaderile si capcanele terapiilor destinate alcoolicilor si dependentilor de droguri. Astazi, Murray reprezinta in Romania una dintre cele mai prestigioase clinici europene de reabilitare, un loc unde vindecarea costa mult dar are mult mai multe sanse de succes decat in spitalele de stat din Romania si chiar din Marea Britanie. Despre compromisurile terapiei cu dependentii de substante si despre vulnerabilitatile acestora Rupert Wolfe Murray vorbeste fara ocolisuri.​​

​ANALIZA Drepturi tv – Liga 1 si restul Europei: In Romania se plateste scandalul, in campionatele puternice spectacolul

LPF vrea sa dea din nou lovitura din drepturile tv, forul condus de Dumitru Dragomir dorind sa incaseze un minim de 36.5 milioane de euro pe sezon din transmiterea disputelor din Liga 1. Suma este una imensa tinand cont de partidele anoste din competitia interna. Ca o comparatie, Premier League este cel mai scump campionat din lume – incasari de peste 3.5 miliarde de euro pentru trei sezoane. Urmeaza Serie A (putin peste 1.8 miliarde de euro pentru doi ani) si Ligue 1 (2.6 miliarde de euro pentru patru stagiuni). Diferenta imensa dintre Romania si campionatele puternice nu este insa doar la nivel de bani, cat mai ales la nivel de spectaculozitate si interes uman.

VIDEO Traian Basescu, la bilantul MAI: Oriunde pui degetul, apar elemente de coruptie. Nu vreau sa aplaude nimeni, ca nu aveti de ce

„Oriunde pui degetul, apar ​elemente de coruptie”, a declarat, marti, presedintele Traian Basescu, prezent la sedinta de bilant a Ministerului de Interne. „In calitate de presedinte al CSAT, solicit o evaluare om cu om”, a spus seful statului, adaugand: „luand harta tarii, se vede unde politia e toleranta cu gruparile de crima organizata”. Seful statului a precizat ca „sunt in sistemul guvernamental romanesc doua ministere care n-au putut fi reformate in ultimii 20 de ani: Ministerul de Finante si Ministerul Administratiei si Internelor”, subliniind faptul ca „trebuie sa ramana doar un personal competent si integru”, iar „toate procesele de restructurare in MAI, in ultimii ani, s-au limitat la o pacaleala servita politicienilor si oamenilor”. La finalul declaratiei, presedintele le-a adresat celor prezenti la bilant urmatoarea rugaminte: „Nu vreau sa aplaude nimeni, ca nu aveti de ce”.

Video Sociologul Mirel Banica: „Modelul politic al anilor ’30 a devenit din nou utilizabil si asta ar trebui sa ne dea foarte mult de gandit”

Nu imnul legionar cantat intr-o manastire ortodoxa a fost ​catalizatorul acestui interviu cu specialistul in sociologia religiilor Mirel Banica, ci mai degraba natura si numarul reactiilor aparute ca urmare a mediatizarii evenimentului de la manastirea Petru-Voda. Caci spatiul virtual poate indica uneori, precum o hartie de turnesol, punctele de aciditate mai mult sau mai putin periculoase pentru societate. Revenirea in 2011 a „fundamentalismului religios” specific anilor ’30 este un subiect delicat datorita obstacolelor puse in calea dialogului normal. O normalitate atinsa alaturi de Mirel Banica care a analizat potentialul politic al unei astfel de miscari, a explicat pozitia ortodoxiei oficiale fata de aceste manifestari dar si fenomenul ortodoxiei pe Internet.

Guvernul va reduce din vara contributiile platite de angajatori. Vezi ce efecte au avut reducerile precedente asupra incasarilor si economiei negre

Guvernul ar putea reduce nivelul contribuţiilor sociale la jumătatea acestui an sau mai repede, a declarat, marţi, prim-ministrul Emil Boc, la Radio România Actualităţi. Surse apropiate deciziei au confirmat pentru HotNews.ro ca scenariile vizeaza o reducere cu pana la 5 puncte procentuale. “La jumatatea acestui an se va putea lua o decizie privind scăderea contribuţiilor de asigurări sociale. Obiectivul Guvernului este ca, în perioada următoare, să diminuăm şi contribuţiile de asigurări sociale, adică să mai scădem din povara fiscală pe ceea ce înseamnă cheltuiala cu forţa de muncă. Este un obiectiv prioritar al Guvernului, acum, după ce am reuşit stabilitatea macroeconomică a ţării, am încheiat cu succes un acord cu FMI”, a spus premierul.

VIDEO Dacia Duster a obtinut doar trei stele la testele de siguranta Euro NCAP

Dacia Duster a primit 3 stele la testele de impact Euro NCAP, autoritatea europeana in materie de siguranta rutiera, anunta site-ul specializat 4Tuning, care noteaza ca acest punctaj transforma masina in cel mai slab cotat SUV de pe piata la capitolul siguranta. Alti competitori ai lui Duster din gama low-cost, precum Mitsubishi ASX, Nissan Qashqai sau Hyundai ix35 au primit 5 stele, dar Dacia Duster are cel mai mic pret, care este oarecum justificat de lipsa diferitelor sisteme de siguranta pasiva sau activa, noteaza site-ul citat. Rezultatul nu este surprinzator, dat fiind faptul ca si Duster este construit pe platforma Logan, ca si celelalte modele.

VIDEO Stare catastrofala in Noua Zeelanda. Un puternic cutremur s-a soldat cu cel putin 65 de morti si sute de raniti

Un puternic seism produs in Noua Zeelanda s-a soldat cu numerosi morti si raniti, dar si cu importante pagube materiale. Seismul a avut o magnitudine de 6,3 grade pe scara Richter si s-a produs la numai 4 km adancime – anunta Institutul american de geofizica, preluat de France Presse. Potrivit unui bilant provizoriu, 65 de persoane si-au pierdut viata, iar alte cateva sute au fost ranite. Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat ca nu are informatii ca vreun roman din Noua Zeelanda sa fi fost victima a cutremurului, potrivit Mediafax.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro