Sari direct la conținut

60 de europarlamentari cer renunţarea la ora de vară. Ungaria nu vrea să discute subiectul până la sfârșitul anului

HotNews.ro
În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024, trecem la ora de iarnă: ora 4.00 devine ora 3.00 FOTO: Shutterstock
În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024, trecem la ora de iarnă: ora 4.00 devine ora 3.00 FOTO: Shutterstock

Zeci de membri ai legislativului european îi cer preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare, renunţarea la ora de vară, transmit dpa și Agerpres.

Documentul consultat de agenţia germană arată că sistemul actual este depăşit, iar renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an este de asemenea în concordanţă cu angajamentul Uniunii Europene în favoarea simplificării, reducând stresul inutil pentru cetăţeni şi făcând viaţa de zi cu zi mai uşoară în cele 27 de state membre. E

Cei peste 60 de europarlamentarii semnatari cer Comisiei să ia în considerare problema cât mai rapid.

Preşedinţia ungară a Uniunii a comunicat că nu va promova subiectul în mandatul său, care se încheie la sfârşitul anului.

Ungaria a preluat la 1 iulie 2024 președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene timp de șase luni.

Sâmbătă noaptea, în UE se dau ceasurile înapoi cu o oră, revenindu-se la ora standard, după cea de vară. Astfel, ora 4 devine ora 3.

În 2018, un sondaj realizat de Comisia Europeană în toate statele membre ale Uniunii a arătat că există o majoritate clară, de 84% din europeni, împotriva orei de vară.

Preşedintele de atunci al Comisiei, Jean-Claude Juncker, a anunţat ulterior că schimbarea orei va lua sfârşit chiar în acel an, însă pentru confirmarea oficială toate statele membre trebuie să se pună de acord dacă vor utiliza permanent ora de iarnă (standard) sau cea de vară, iar cum nu s-a ajuns la o astfel de înţelegere, problema a rămas în aşteptare.

INTERVIURILE HotNews.ro