Sari direct la conținut

75 de ani de la asediul Leningradului. Guvernul federal german acordă ajutoare în valoare de 12 milioane de euro victimelor de razboi

HotNews.ro
Parada militara din 27 ianuarie la St. Petersburg , Foto: Captura YouTube
Parada militara din 27 ianuarie la St. Petersburg , Foto: Captura YouTube

În timpul asediului Leningradului (azi St. Petersburg) de către armata hitleristă, au murit un milion de oameni. La aniversarea din 27 ianuarie a 75 de ani de la tragicul eveniment din timpul celui de-al doilea razboi mondial, Rusia comemorează victimele asediului printr-o mare paradă militară, iar Germania își pune, încă o dată, cenușă în cap. Guvernul federal intenționează sa acorde o compensație supraviețuitorilor și „să sprijine proiectele de înțelegere germano-rusă“, cu 12 milioane de euro.

Asediul Leningradului a început în septembrie 1941. Scopul regimului național-socialist sub Adolf Hitler era de a distruge populația orașului prin înfometare și frig. Armata de Nord a lui Hitler și trupele finlandeze au înconjurat orașul, supunând populația civilă unui lung asediu. Orașul a putut fi aprovizionat doar prin transportul pe apă, pe lacul Ladoga, asediatorii bombardând, țintit și sistematic, depozitele de hrană.

Aproape o treime din locuitorii Leningradului a pierit în timpul blocadei. Aproximativ un milion de oameni au murit de foame și de boli, atunci când Wehrmacht-ul a încercat să înfometeze și să infecteze, în mod sistematic, populația din Leningrad. Blocada a durat aproape 900 de zile. La 27 ianuarie 1944, ultimii soldați germani staționați în afara porților orașului au fost izgoniți de Armata Roșie.

După cum a anunțat Ministerul de Externe german, citat de Zeit.de, decizia se bazează pe recunoașterea responsabilității germane, pentru nedreptatea comisă în acei ani. O parte din bani ar urma să ajungă direct la victimele asediului. În plus, în Sankt-Petersburg va fi modernizat un spital pentru veteranii de război și va fi înființat un centru de întâlnire germano-rus.

„Astăzi, în urmă cu 75 de ani, Leningradul, acum cunoscut sub numele de Sankt-Petersburg, a fost complet eliberat de trupele sovietice, din blocada creata de Wehrmacht-ul german, care a intrat în istorie ca un act brutal împotriva unui întreg oraș și a populației sale“, a spus ministrul de externe, Heiko Maas (SPD), într-o declarație comună cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

„Astfel s-a încheiat o perioadă de 872 de zile de moarte, de foamete și suferință, în timpul căreia au murit peste un milion de oameni”, a adăugat acesta . Maas a mai spus că gestul este „un simbol pentru faptul ca suntem conștienți de responsabilitatea noastră, dar și un semnal că așa ceva nu are voie să se mai întâmple, niciodată „.

Acțiunea benevolă a guvernului federal „va îmbunătăți calitatea vieții victimelor care au supraviețuit asediului“ și este menită „unei reconcilieri istorice între popoarele celor două țări, ca bază a relațiilor noastre bilaterale în viitor“, se mai spune în declarație.

Proiectele germano-ruse asfel finanțate urmează să fie implementate împreună cu Societatea pentru Cooperare Internațională, GIZ (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).

La Sankt Petersburg, victimele asediului au fost comemorate astăzi cu o mare paradă militară. Aproximativ 2500 de soldați au defilat prin fața fostului Palat al Țarului rus. La cimitirul Piskarjowskoje, unde sunt îngropate sute de mii de victime ale asediului, morții au fost comemorați în tăcere, iar veteranii de război au depus, la morminte, lumânări si flori.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro