Sari direct la conținut

Plan de eliminare a rujeolei și rubeolei: Ministerul Sănătății vrea să crească rata de vaccinare ROR la peste 95% până în 2030

HotNews.ro
Copil vaccinat, Foto: Oksun70 / Dreamstime.com
Copil vaccinat, Foto: Oksun70 / Dreamstime.com

Ministerul Sănătății a pus pe hârtie un Plan de acțiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei și de prevenire a infecției rubeolice congenitale / sindromului rubeolic congenital și își propune să crească rata de vaccinare ROR la peste 95%, până în anul 2030.

Planul de acțiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei și de prevenire a infecției rubeolice congenitale / sindromului rubeolic congenital este prevăzut într-un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în transparență decizională.

Principalul obiectiv al planului elaborat de Ministerul Sănătății este creșterea și menținerea acoperirii vaccinale la vaccinul rubeolic și rujeolic la peste 95%, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

Cum a arătat rata de acoperire vaccinală ROR în România în ultimii ani (cele mai recente date disponibile pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică):

Principalele obiective ale Planului de acțiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei și de prevenire a infecției rubeolice congenitale / sindromului rubeolic congenital:

  • eliminarea și menținerea eliminării rujeolei endemice;
  • menținerea eliminării rubeolei endemice;
  • prevenirea infecției rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital (<1 caz de SRC la 100000 de născuți vii).
  • creșterea și menținerea acoperirii vaccinale la vaccin rubeolic, rujeolic peste 95% .

Cum putem preveni, în prezent, rujeola?

În România, începând cu anul 1979, toți copiii pot fi protejați împotriva rujeolei, inițial cu ajutorul vaccinului antirujeolic, iar ulterior, din 2004, prin intermediul vaccinului ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) pentru copiii cu vârste între 12-15 luni. În 2005, s-a introdus o a doua doză de vaccin ROR pentru copiii cu vârste între 6 și 7 ani.

Deoarece rujeola este extrem de infecțioasă, ar trebui ca vaccinarea în rândul copiilor să aibă loc în procent de peste 95%, potrivit recomandărilor OMS.

Acoperirea vaccinală ROR a scăzut în ultimii ani la aproximativ 85%, copiii fiind astfel expuși riscului de îmbolnăvire gravă sau chiar deces din cauza rujeolei care poate fi prevenită printr-un vaccin ce nu comportă niciun risc.

Ținta de eliminare a rujeolei în Europa până în 2020 nu a fost atinsă

Implementarea Planului Strategic pentru Rujeolă și Rubeolă 2012–2020 a dus la nivel mondial în ultimul deceniu la o reducere considerabilă a poverii bolii (pentru rujeolă și rubeolă), la o creștere a introducerii celei de a doua doze de vaccin cu componentă rujeolica în programele de imunizări și la îmbunătățirea supravegherii, se arată în Planul elaborat de Ministerul Sănătății.

În perioda 2000-2018, numarul estimat de decese prin rujeolă a scăzut cu 73% și numărul estimat de cazuri de rujeolă a scăzut cu 76%.

La nivelul regiunii europene, în ciuda progresului enorm, ţinta de eliminare a rujeolei şi rubeolei pentru anul 2020 nu a fost îndeplinită.

Eliminarea rujeolei și rubeolei și prevenirea infecției rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital oferă oportunități excelente de întărire a programelor de imunizare de rutină.

Întărirea programelor naționale de imunizare este un obiectiv important în Regiunea Europeana OMS. Programele de imunizare care livrează vaccinuri de calitate și într-o manieră sigură, cu rate de acoperire vaccinală ≥95% la vârstele potrivite și înaltă calitate a supravegherii bolii și a capacității de monitorizare a programelor de imunizare, va crește raportul cost eficacitate în utilizarea vaccinurilor.

Vaccinarea împotriva rujeolei și rubeolei este parte integrantă a programelor de vaccinare la nivel mondial, contribuind la progresul în atingerea obiectivelor globale de imunizare și, în sens mai larg, parte din Agenda Globală de Securitate a Sănătății și obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite.

Planul strategic global pentru rujeolă și rubeolă al Organizației Mondiale a Sănătății 2012-2020 (Measles and Rubella Strategic Framework 2012–2020) și-a concentrat eforturile asupra protejării și îmbunătățirii vieții copiilor prin combaterea rujeolei şi rubeolei. Implementarea Planului Strategic pentru Rujeolă și Rubeolă 2012–2020 a dus la nivel mondial în ultimul deceniu la o reducere considerabilă a poverii bolii (pentru rujeolă si rubeolă), la o creștere marcată a introducerii a celei de a doua doze de vaccin cu componenta rujeolica în programele de imunizări și la îmbunătățirea supravegherii.

În perioada 2000-2018, numarul estimat de decese prin rujeolă a scăzut cu 73% și numarul estimat de cazuri de rujeolă a scăzut cu 76%.

La nivelul regiunii europene, în ciuda progresului enorm, ţinta de eliminare a rujeolei şi rubeolei pentru anul 2020 nu a fost îndeplinită.

O serie de provocări emergente determină îngrijorare: regiunea OMS America, certificată în 2016 pentru eliminarea rujeolei a pierdut acest statut în 2018, la nivel global cazurile de rujeolă s-au dublat in perioada 2017-2018 (de la 170.000 la 350.000), trend care a continuat și în 2019, iar acoperirea vaccinală a ramas scăzută și foarte scăzută îin numerose țări.

În raportul din 2021, Comitetul Regional European de verificare a eliminarii rujeolei și rubeolei (RVC) a concluzionat că până la sfârșitul anului 2019, în 30 de state membre ale regiunii transmiterea endemică a rujeolei a fost întreruptă. Dintre acestea, 29 au eliminat rujeola, (având documentată de cel puțin 36 luni întreruperea transmiterii). Transmiterea rubeolei endemice a fost întreruptă în 45 de state membre, toate considerate că au eliminat rubeola (inclusiv Romania). Raportul s-a bazat pe analiza rapoartelor primite de la 48 din cele 53 state membre ale regiunii.

Mihai Craiu vorbește despre „cronica unei morți anunțate”: „Rujeola va reveni și vom avea mai multe decese, deoarece avem mai mulți copii nevaccinați”

Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București și fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, tragea recent un semnal de alarmă: România ar putea fi lovită de o nouă epidemie de rujeolă, mai gravă decât precedenta, declarată în anul 2016, și cu mai multe decese, deoarece numărul copiilor vaccinați este acum mai mic decât atunci.

Dr. Mihai Craiu a prezentat, în cadrul unui eveniment organizat de Colegiul Medicilor din România, cea mai recentă situație a vaccinării ROR la copii disponibilă în țara noastră – un raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, publicat în anul 2019 (datele prezentate în tabelul din partea de sus a articolului – n.red.).

Dr. Mihai Craiu / Foto: Spitalul Virtual pentru Copii – Facebook

„Este cronica unei morți anunțate. Uitați-vă la coloanele acestea care tot scad, este proporția copiilor vaccinați cu una, respectiv două doze de vaccin anti-rujeolic. Sunt date oficiale de la CNCSBT. Este ultima analiză anuală, din 2019, din păcate nu avem alta mai recentă”, a declarat dr. Mihai Craiu.

„Din păcate, pot să vă spun că în situația în care prin România trec niște zeci de mii de copii ucraineni, care sunt vaccinați în proporție de doar 30% împotriva bolilor transmisibile – a tras semnalul de alarmă și Organizația Mondială a Sănătății – există un risc mare ca rujeola să vină înapoi și nu o să avem același număr de decese, ci o să avem mai multe, pentru că avem mai mulți copii, ca pondere, care sunt nevaccinați acum. Trebuie făcut ceva”, este semnalul de alarmă tras de medic.

În România a fost declarată epidemie de rujeolă în anul 2016. De atunci și până la finalul anului 2019, s-au înregistrat în țara noastră 18.711 cazuri de rujeolă soldate cu 64 de decese. Cele mai multe îmbolnăviri s-au produs în rândul copiilor nevaccinați.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro