Sari direct la conținut

Președintele și vicepreședintele din Filipine se amenință reciproc cu moartea prin asasinare

HotNews.ro
Președintele și vicepreședintele din Filipine se amenință reciproc cu moartea prin asasinare
Sara Duterte și Ferdinand Marcos Jr. (centru) în timpul ceremoniei de învestire în funcție ce a avut loc în iunie 2022, FOTO: Aaron Favila / AP / Profimedia

Ferdinand Marcos Jr., președintele Filipinelor, a promis luni că va lupta împotriva a ceea ce el a numit amenințări iresponsabile și îngrijorătoare la adresa lui, după ce vicepreședinta sa a declarat că și el ar fi asasinat dacă ea ar fi ucisă, relatează Reuters.

Într-un mesaj video adresat luni națiunii, Marcos nu a menționat-o pe vicepreședinta sa Sara Duterte, alături de care a candidat la președinție în 2022, dar a spus că „astfel de planuri criminale nu ar trebui trecute cu vederea”.

Într-o întorsătură dramatică a conflictului dintre Marcos și influenta familie Duterte, fiica fostului președinte Rodrigo Duterte a afirmat sâmbătă că i-a dat instrucțiuni unui asasin să-i omoare pe Marcos, pe soția acestuia și pe președintele camerei inferioare a Parlamentului în cazul în care ea ar fi ucisă.

Ea a făcut această declarație ca răspuns la o întrebare în cadrul unei conferințe de presă online despre teama pentru siguranța sa, fără a menționa însă o amenințare specifică împotriva sa.

„Am vorbit cu o persoană. I-am spus, dacă voi fi ucisă, du-te și ucide-i pe BBM (n.r. porecla lui Ferdinand Marcos Jr.), Liza Araneta (prima doamnă) și Martin Romualdez (președintele Camerei Reprezentanților). Fără glumă. Fără glumă”, a spus Sara Duterte. „I-am spus să nu se oprească până nu îi omoară, iar el a spus da”, a completat ea.

„Declarațiile pe care le-am auzit în ultimele zile sunt îngrijorătoare,” a răspuns Marcos luni. „Există o folosire iresponsabilă a invectivelor și amenințărilor de a ucide pe unii dintre noi.”

„Mă voi opune lor,” a adăugat el, dând asigurări că nu va permite ca astfel de tentative criminale să fie ignorate. „Dacă planificarea asasinării președintelui este atât de ușoară, cum rămâne cu cetățenii obișnuiți?” a întrebat el retoric.

Scandal politic la cel mai înalt nivel în Filipine

Sara Duterte a declarat reporterilor că încă nu a auzit declarația președintelui, dar a amintit de asasinarea din 1983 a fostului senator Benigno Aquino, pe care a pus-o pe seama familiei Marcos fără a oferi dovezi.

Aquino, un critic vehement al fostului dictator Ferdinand Marcos, tatăl actualului președinte, a fost împușcat pe pista aeroportului din Manila la întoarcerea sa din exil. Asasinatul său a contribuit la Revoluția Puterii Poporului din 1986, care l-a înlăturat de la putere pe bătrânul Marcos.

„Întreaga națiune a luptat când familia lor l-a ucis pe Benigno Aquino Jr.,” a declarat Duterte reporterilor. Marcos Sr. a negat întotdeauna implicarea în uciderea lui Aquino.

Susținători ai lui Ferdinand Marcos Jr. și Sarei Duterte în timpul campaniei electorale din 2022, organizată în pandemie, FOTO: Ted Aljibe / AFP / Profimedia Images

Declarațiile șocante ale Sarei Duterte sunt cele mai recente atacuri dintr-o dispută amară care s-a intensificat după destrămarea unei alianțe puternice între cele două familii, care a dus la victoria copleșitoare a lui Marcos în alegerile din 2022.

Ea și-a dat demisia din funcția de ministru în iunie și a fost implicată în anchete legislative privind cheltuielile sale din timpul mandatului, răspunzând uneori cu ostilitate deschisă parlamentarilor și refuzând să participe la anumite audieri.

Amenințarea cu asasinarea președintelui filipinez, într-un moment delicat pentru Sara Duterte

Amenințarea de a-l asasina pe Marcos a venit după o decizie a legislatorilor de a transfera șeful său de cabinet într-o închisoare pentru presupusa obstrucționare a unei anchete asupra utilizării abuzive a fondurilor publice de către vicepreședintă, acuzații pe care aceasta le neagă.

Un oficial de rang înalt din Ministerul Justiției a declarat că vicepreședintele nu are imunitate în fața urmăririi penale și că va fi citată să se prezinte la Biroul Național de Investigații în legătură cu amenințările făcute. Duterte a spus că va coopera.

„Aceasta este o amenințare gravă, un precedent foarte, foarte periculos pentru țara noastră dacă nu vom lua măsuri legale împotriva acestui tip de amenințare venită din partea unui oficial de rang înalt,” a declarat subsecretarul filipinez al justiției, Jesse Hermogenes Andres, într-o conferință de presă.

„Complotul premeditat de a-l asasina pe președinte, așa cum a fost declarat de presupusul inițiator, va avea acum consecințe legale”, a adăugat Andres, subliniind că Duterte ar fi beneficiara evidentă a oricărei tentative la adresa vieții lui Marcos, având în vedere că ea este următoarea în linia de succesiune la președinție.

Președintele Camerei Reprezentanților Martin Romualdez, a declarat la rândul său că declarația lui Duterte este „iresponsabilă” și „periculoasă”.

„Transmite un mesaj îngrijorător poporului nostru, un mesaj că violența poate fi contemplată de cei aflați în poziții de putere,” a declarat Romualdez, vărul lui Marcos, într-un discurs la o sesiune plenară.

Rodrigo Duterte și Ferdinand Marcos Jr. alături de soțiile lor în 2022, FOTO: Manman Dejeto / AP / Profimedia Images

Fostul președinte Rodrigo Duterte, la rândul său în centrul unei investigații

Într-un comunicat emis luni, Consiliul Național de Securitate a reiterat că siguranța președintelui este o „problemă apolitică”.

Marcos a declarat că este vital pentru buna guvernare ca oficialii aleși să nu obstrucționeze activitatea legislatorilor, adăugând: „Nu am fi ajuns la acest nivel de dramă dacă întrebările legitime ale Congresului ar fi fost abordate.”

Atacul Sarei Duterte asupra lui Marcos vine la doar câteva săptămâni după ce Rodrigo Duterte a fost subiectul unor audieri maraton în Parlament asupra miilor de asasinate comise în timpul infamului său „război împotriva drogurilor”, care a definit președinția sa din 2016-2022.

În timpul acelor audieri, administrația Marcos a semnalat pentru prima dată că ar putea coopera cu orice efort internațional de a-l aresta pe fostul președinte, care este investigat de Curtea Penală Internațională pentru posibile crime împotriva umanității.

Rodrigo Duterte a declarat în cadrul audierilor că el este singurul responsabil pentru represiunea sângeroasă și a îndemnat CPI să „se grăbească” cu investigația.

El a admis de asemenea că a avut o „echipă a morții” în subordinea sa în perioada în care a fost primar al orașului Davao, dar s-a contrazis în declarații în ceea ce privește componența sa.

INTERVIURILE HotNews.ro