Sari direct la conținut

VIDEO „Contraatac” rusesc în Harkov: Mai multe blindate amfibii s-au împotmolit în timpul traversării râului Doneț

HotNews.ro
Blindatele ruseti s-au impotmolit din cauze necunoscute, Foto: Captura video
Blindatele ruseti s-au impotmolit din cauze necunoscute, Foto: Captura video

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum mai multe blindate au fost abandonate de soldații ruși după o tentativă nereușită de traversare a râului Doneț într-o zonă în care acesta este mai îngust în regiunea Harkov.

Înregistrarea arată cum două dintre vehiculele blindate de luptă a infanteriei de tip BMP, care teoretic sunt amfibii, au rămas blocate cam pe la jumătatea tentativei de trecere a râului, în timp ce o a treia s-a împotmolit la mal.

O filmare făcută din alt unghi de soldații ucraineni arată și munițiile pe care le-au recuperat din vehiculele blindate ce probabil urmează să fie tractate și folosite împotriva armatei ruse, ținând cont că altfel par într-o condiție bună.

Amintim că în prima jumătate a lunii mai armata rusă a suferit una dintre cele mai zdrobitoare înfrângeri ale sale de la declanșarea războiului pe 24 februarie în timpul unor tentative de a traversa tocmai râul Doneț.

Operațiunea desfășurată de armata rusă între 7 și 10 mai lângă localitatea Bilohorivka aflată pe malul râului Doneț a avut obiectivul de a încercui orașele Lisciansk și Severodonețk. În schimb, malurile râului au devenit un cimitir de tancuri, după cum au arătat mai multe înregistrări publicate pe rețelele de socializare.

Un ofițer ucrainean a relatat ulterior cum s-a desfășurat bătălia, afirmând că artileria s-a ocupat de distrugerea pontoanelor construite de inginerii ruși, în timp ce soldații Kievului urmăreau cu ajutorul dronelor cum se îneacă soldații Moscovei.

„Ei bine, la ultimul (ponton distrus n.red) pe care l-aţi văzut, acolo au pierdut cele mai multe echipamente. Acolo au încercat de patru ori. La prima încercare nu au reuşit, au fost striviţi cu artileria. La fel şi a doua oară. La fiecare nouă încercare şi-au intensificat eforturile, neînţelegând că noi vedem totul. Iar la fiecare acţiune a lor noi aveam o contra-acţiune”, a povestit acesta într-un interviu acordat CNN.

Ucrainenii au continuat atacurile în regiunea Harkov

Începute la aproximativ o săptămână după declanșarea contraofensivei din Herson pe 29 august, atacurile ucrainene din această regiune aflată în estul țării lor par să fi luat prin surpindere forțele rusești care au fost slăbite pentru a întări defensiva din sudul Ucrainei.

Este de asemenea foarte probabil ca oficialii militari de la Moscova să nu se fi așteptat ca forțele armate ucrainene să poată desfășura simultan acțiuni ofensive pe două fronturi ținând cont de pierderile suferite în primele zile ale războiului și că au ajuns să se bazeze complet pe ajutoarele primite de la occident după ce și-au epuizat propriile echipamente de fabricație sovietică.

Un general de brigadă care participă la ofensiva din Harkov a declarat joi că armata ucraineană a recucerit 700 de kilometri pătrați în această regiune și a eliberat peste 20 de sate, împingând armata rusă cu 50 de kilometri înapoi în unele zone ale frontului.

Vineri, un oficial instalat de Rusia în partea ocupată de forțele sale armate în Harkov a avertizat că forțele ucrainene au înregistrat o „victorie substanțială” prin străpungerea apărării rusești din regiune.

„Simplul fapt că s-a produs o breșă în apărarea noastră este deja o victorie substanțială pentru forțele armate ucrainene”, a declarat Vitali Gancev pentru una dintre televiziunile de stat rusești.

Kremlinul a refuzat să comenteze informațiile privind avansul ucrainean în regiunea Harkov, răspunzând Reuters că întrebările trebuie adresate către Ministerul rus al Apărării.

Televiziunile rusești în schimb au început să difuzeze imagini cu presupusele întăriri pe care Moscova le-ar trimite forțelor sale din Harkov.

Urmărește ultimele evoluții din a 198-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro