17 morți în urma unor atacuri aeriene turcești în nordul Siriei
Atacurile aeriene turcești în nordul Siriei asupra unei poziții controlate de regim au ucis 17 persoane după ciocnirile din timpul nopții între forțele Ankarei și luptătorii kurzi, a anunțat marți un ONG, citat de AFP.
„Șaptesprezece combatanți au fost uciși într-un atac aerian turc care a vizat o poziție a regimului sirian… în apropiere de frontiera turcă” în satul Jarqali, la vest de orașul Kobane, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).
„Nu se știe dacă fac parte din forțele regimului sau din luptătorii kurzi care controlează zona”, a declarat directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane.
Agenția oficială de presă siriană SANA, citând o sursă militară, a confirmat că cel puțin trei soldați sirieni au fost uciși și șase răniți.
„Orice atac asupra unei poziții deținute de forțele noastre armate va fi întâmpinat cu un răspuns direct și imediat pe toate fronturile”, a adăugat SANA.
Lupte grele au izbucnit luni seară între Forțele Democratice Siriene (FDS), conduse de kurzi, și armata turcă, care și-a intensificat bombardamentele după ce una dintre pozițiile sale de pe partea turcă a frontierei a fost atacată, potrivit OSDH.
Operațiune în curs de desfășurare
Ankara a declarat că atacul kurd pe teritoriul turc a provocat moartea unui soldat.
Ca represalii, „13 teroriști au fost neutralizați”, a precizat Ministerul turc al Apărării, adăugând că operațiunea în zonă este în curs de desfășurare.
FDS a precizat într-un comunicat că „avioane militare turcești” au efectuat „12 lovituri aeriene împotriva pozițiilor armatei siriene desfășurate pe fâșia de frontieră la vest de Kobane”.
Raidurile s-au soldat cu „victime”, a declarat purtătorul de cuvânt al FDS, Farhad Shami, fără a oferi mai multe detalii.
Potrivit FDS, cel puțin 13 dintre luptătorii lor au fost uciși de atacurile turcești începând cu luna iulie.
Forțele kurde controlează cea mai mare parte din nord-estul Siriei, o țară care a fost fragmentată de la începutul războiului, în 2011, și unde situația a devenit mai complexă de-a lungul anilor, odată cu intervenția mai multor grupuri și puteri străine, precum Turcia.
Conflictul s-a soldat cu aproximativ o jumătate de milion de morți și milioane de persoane strămutate și refugiate.
Forțele regimului sirian s-au desfășurat în ultimii ani în zonele controlate de forțele kurde din apropierea graniței cu Turcia, ca parte a unor înțelegeri pentru a opri ofensivele transfrontaliere turcești împotriva luptătorilor kurzi, considerați „teroriști” de către Ankara.
Turcia, care a lansat din 2016 o serie de operațiuni în Siria vizând forțele kurde și gruparea jihadistă Statul Islamic, amenință din luna mai că va desfășura o ofensivă majoră împotriva kurzilor în nord-estul Siriei.
De la începutul războiului, Turcia, care îi susține pe rebeli, s-a opus cu înverșunare președintelui sirian Bashar al-Assad. Dar săptămâna trecută, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a făcut apel la reconciliere între guvernul sirian și opoziție, ceea ce a provocat furia rebelilor și a dus la proteste anti-turce.
Tot marți, Cavusoglu a declarat că insurgenții sirieni și regimul de la Damasc ar trebui să se „reconcilieze”.