Sari direct la conținut

Un oligarh rus se vaită că a ajuns să trăiască „în arest la domiciliu, practic” din cauza sancțiunilor

HotNews.ro
Mihail Fridman se plange ca nu isi mai permite traiul la Londra, Foto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia
Mihail Fridman se plange ca nu isi mai permite traiul la Londra, Foto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia

Oligarhul rus Mihail Fridman declară că a ajuns să trăiască „în arest la domiciliu, practic” din cauza sancțiunilor impuse împotriva sa ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia și a legăturilor apropiate pe care le are cu Kremlinul, relatează Business Insider.

„Autoritățile din Marea Britanie trebuie să îmi aloce o anumită sumă ca să pot lua taxiuri și să cumpăr mâncare dar va fi o sumă foarte limitată dacă vă uitați la costul traiului din Londra”, a declarat el în timpul unui interviu acordat ziarului spaniol El Pais.

Fridman, care în 1991 a fondat Alfa-Bank (fără nicio legătură cu grupul bancar elen Alpha Bank), cea mai mare bancă privată din Rusia, este unul dintre cei mai bogați ruși, cu o avere estimată de Bloomberg la 10,4 miliarde de dolari.

El spune acum că nu este sigur că suma primită de la guvernul britanic este suficientă „pentru a trăi o viață normală, fără excese”.

„Nici nu mai pot să duc pe cineva la restaurant. Sunt nevoit să mănânc acasă și sunt practic sub arest la domiciliu”, se plânge el, afirmând însă că nu vrea să plece din Londra „din multe motive”.

Pe același subiect: Unde își ascund oligarhii ruși „banii negri”

Oligarhul rus a cumpărat o moșie impresionantă în Londra

Fridman se plânge de asemenea că este tratat astfel după ce a investit „miliarde de dolari în Marea Britanie și alte țări europene”.

În Londra el a cumpărat în 2016 Athlone House, o moșie din perioada victoriană evaluată la 65 de milioane de lire sterline.

El s-a plâns anterior și în timpul unui interviu acordat agenției Bloomberg că a ajuns să trăiască în capitala Marii Britanii cu 2.500 de euro lunar și că Occidentul a uitat de faptele sale bune.

În ziua în care a început invazia, Fridman se afla la Moscova într-o călătorie de afaceri de rutină. S-a întors rapid la Londra, unde spune că și-a petrecut zilele următoare răspunzând apelurilor frenetice din Ucraina.

El a cerut pe 27 februarie, alături de un alt cunoscut oligarh rus, Oleg Deripaska, încetarea conflictului din Ucraina, fără a-l critica însă direct pe președintele rus Vladimir Putin.

Oligarhii ruși, vizați de sancțiuni fără precedent în Occident

Cei doi oligarhi ruși, cândva cu o influență puternică asupra președintelui Boris Elțîn, în anii 1990, se confruntă acum cu un dezastru economic după ce Occidentul a impus sancțiuni severe Rusiei în urma războiului declanșat Ucrainei.

După interviul acordat jurnaliștilor de la Bloomberg mai devreme în cursul lunii martie Rusia l-a invitat pe Mihail Fridman să se mute în enclava Kaliningrad, afirmând că are o șansă „istorică” de a renova anumite castele din zonă.

Fridman este doar unul dintre oligarhii ruși împotriva cărora Marea Britanie, Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări au impus sancțiuni din cauza legăturilor apropiate cu Kremlinul.

La jumătatea lunii martie Londra a extins lista oficialilor și miliardarilor ruși sancționați cu peste 350 de noi nume. Guvernul britanic l-a trecut pe lista de sancțiuni pe magnatul Roman Abramovich, proprietarul clubului de fotbal Chelsea Londra, pe 10 martie.

Urmărește ultimele evoluții din a 34-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro