Oraşul Shanghai înăspreşte restricţiile pentru prima fază a carantinei
Shanghai, centrul financiar şi cel mai populat oraş din China, cu 26 de milioane de locuitori, a înăsprit, marţi, restricţiile pentru prima fază a carantinei, aceasta urmând să aibă două etape. Astfel, autorităţile au cerut locuitorilor să nu părăsească locuinţa, cu excepţia cazului în care sunt testaţi, deoarece numărul de cazuri zilnice de COVID-19 a depăşit pragul de 4.400 de cazuri, conform Reuters și News.ro.
Marţi este a doua zi de lockdown impus în Shangai de autorităţile locale. Oraşul este împărţit de-a lungul râului Huangpu. Centrul istoric este, astfel, despărţit de districtul comercial şi industrial din est (Pudong), pentru a permite testarea eşalonată.
În timp ce numărul de cazuri de COVID-19 din Shanghai rămâne scăzut în comparaţie cu alte state, cu un record de 4.381 de cazuri asimptomatice şi 96 de cazuri simptomatice pe 28 martie, oraşul a devenit un teren de testare pentru strategia ”zero-COVID” a ţării, menită să ţină sub control varianta Omicron, care este extrem de infecţioasă.
Locuitorii de la est de Huangpu au fost iniţial izolaţi, luni, în ansambluri de locuinţe, dar în mare parte li s-a permis să se plimbe în interior. Cu toate acestea, marţi, doi locuitori au declarat pentru Reuters că au fost informaţi de comitetele lor de cartier că nu mai au voie să le treacă pragul.
Wu Qianyu, un oficial al comisiei municipale de sănătate, a declarat, marţi, că locuitorii izolaţi nu ar trebui să părăsească locuinţa, nici măcar să scoată animalele de companie la plimbare sau să arunce gunoiul, aceasta fiind ”o etapă cheie” în strategia de testare a oraşului.
Ea a mai spus că au fost instalate 6.300 de staţii de testare şi au fost realizate, luni, 8,26 milioane de teste în cartierele carantinate.
Transportul public din est a fost închis, iar toate vehiculele neautorizate au avut interdicţie să circule.
Bursa de Valori din Shanghai a anunţat că a menţinut un număr minim de personal pentru poziţii cheie, cum ar fi operaţiunile de tranzacţionare şi sistemul tehnic, în timp ce alţii lucrează de acasă.
Locuitorii din vestul oraşului s-au grăbit să îşi aprovizioneze casele cu alimente înainte de data oficială când începe lockdown-ul, 1 aprilie.
Guvernul de la Shanghai a lansat, marţi, măsuri de sprijinire a afacerilor afectate de COVID-19, inclusiv scutiri de chirie şi reduceri de impozite de miliarde de yuani.
Cotidianul Partidului Comunist, Global Times, a comunicat luni seara că Shanghaiul a apăsat butonul de ”pauză” pentru ”schimbare bruscă a cursului”, dar consecinţele economice ar putea fi minime.
Cotidianul l-a citat pe Cao Heping, un economist de la Universitatea din Beijing, potrivit căruia creşterea produsului intern brut al oraşului va fi probabil redusă cu 0,5% în primul şi al doilea trimestru, comparativ cu 2021, dar economia naţională nu va avea foarte mult de suferit.