Sari direct la conținut

„Toți sunt foarte tineri…”- cadavrele stau îngrămădite la morga din Nicolaev

HotNews.ro
„Toți sunt foarte tineri…”- cadavrele stau îngrămădite la morga din Nicolaev

Un cadavru zace cu mâinile unite, ca în rugăciune. De fapt, spune angajatul de la morgă, arunca cocktailuri molotov când l-au prins rușii. I-au legat mâinile și l-au executat.

Reporterii AFP din Ucraina vorbesc de imaginile înfricoșătoare de la morga din Nicolaev (Mikolaiv), un oraș de pe malul Mării Negre, aflat sub foc rusesc de zile întregi. Afară, în curtea institutului de criminalistică în care se află morga, zăpada cade constant pe cadavrele învelite în saci de plastic gri.

În incinta dărăpănată, alte corpuri sunt așezate pe jos, din lipsă de spațiu. Mirosul insidios al morții, amestecat cu cel al unui dezinfectant dulceag, este peste tot.

Aici, sunt victimele războiului, civili și soldați, dar și decedații din cauze naturale.

Medicii efectuează autopsiile în condiții de igienă îndoielnică. Trebuie să pășească peste trupurile goale pentru a ajunge în camera frigorifică, unde sunt îngrămădite cadavrele victimelor unui bombardament care a avut loc cu câteva zile mai devreme la Oceakiv, în regiunea Nicolaev.

Vladimir, unul dintre angajații morgii, aprinde țigară după țigară. „Nu am văzut niciodată așa ceva. Ne-am gândit că cel mai rău lucru care ni s-ar putea întâmpla aici sunt accidentele de mașină”, a spus el, clătinând din cap. El și colegii săi lucrează neobosit.

„Atat de tânărr”

Trecând din nou curtea, deschide o ușă către un spectacol de coșmar. Aproximativ treizeci de cadavre sunt puse pe pământ. Cadavrele a doi soldați, din care unul eviscerat, sunt stivuite unul peste altul.

„Sunt atât de tineri, mai tineri decât nepotul meu”, se frământă Vladimir. În fundul sălii, se află și un soldat rus, susține el. — Îi ținem departe.

De asemenea, ghicim cadavrele civililor aflate în aceeași cameră.

Nicolaev și regiunea sa sunt scena unor lupte grele și bombardamente rusești intense, dar ucrainenii rezistă și chiar au preluat aeroportul din nord în urmă cu câteva zile.

Orașul este strategic pentru că este ultima redută înaintea marelui oraș-port Odesa.

„De la începutul războiului, am primit 120 de cadavre, dintre care 80 de soldați și 30 de civili”, spune directorul institutului de criminalistică, Olga Dierugina, cu o privire obosită. Dintre victimele civile, cel mai mic era un copil de trei ani, iar cel mai mare septuagenar, continuă ea.

Unele cadavre sunt greu de identificat, mai ales printre cele 19 cadavre sosite de la Oceakiv în urmă cu două zile. Se prelevează probe de ADN, experții notează tatuaje, bijuterii.

Cadavrele soldaților sunt trimise înapoi în regiunea lor de origine. „Toți sunt foarte tineri, născuți în 1990, în 2000…”, spune Olga Dierugina. „Cum mă simt astăzi?”. Tăcere. Apoi fața ei se întunecă brusc. „Frica. Cu toții avem copii.”

Această doctoriță se străduiește din greu să nu se prăbușească, își șterge lacrimile. „Aici în Nicolaev (Mikolaiv în ucraineană), încă e bine, dar părinții mei sunt la Cernihiv (în nord), nu pot fi evacuați”.

La institutul de criminalistică, cincisprezece dintre colegii săi au fugit în vest, aproximativ şaizeci continuă să lucreze, dintre care douăzeci la morgă.

„Nu le voi mulțumi niciodată suficient”, continuă Olga Dierugina. Potrivit acesteia, situația este încă sub control în Nicolaev, dar „ne îndreptăm direct către un dezastru umanitar dacă acest lucru continuă”.

În afara morgăi, câteva familii așteaptă în tăcere în zăpadă.(AFP)

–––––

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro