Sari direct la conținut

Mai mulți străini au ales să rămână în Ucraina în ciuda amenințării Rusiei / Trei povești

HotNews.ro
Saeko Homma-Cridelose, Foto: kyivindependent.com
Saeko Homma-Cridelose, Foto: kyivindependent.com

Japoneză Saeko Homma-Cridelose a experimentat starea de război când a trăit în Congo la sfârșitul anilor 1990.

S-a mutat la Kiev în 1998 datorită muncii soțului ei. Ea a descris-o ca fiind o „perioadă interesantă” pentru muncă, din cauza numeroaselor oportunități și a noii culturi apărute în urma căderii Uniunii Sovietice.

Arhitecta japoneză consideră Ucraina casa ei și a decis să rămână.

Privind înapoi la experiența ei, a spus că „este important să rămâi calm și să gândești clar pentru a înțelege ce poți face chiar acum”.

Paul Niland, în vârstă de 49 de ani, născut în Dublin, își amintește momentul în care s-a îndrăgostit de Kiev în urmă cu 19 ani, la scurt timp după sosirea lui în orașul necunoscut.

La câteva ore după ce a fost lăsat în noul său apartament din Kiev noaptea târziu, Niland a decis spontan să facă o plimbare pe deal. Ceea ce a văzut a fost o priveliște frumoasă cu vedere la râul Nipro și insula Trukhaniv, iar orașul i-a cucerit imediat inima.

„A fost cea mai minunată prima zi într-un oraș nou pentru mine”, a declarat cetățeanul irlandez pentru Kyiv Independent.

Niland a venit inițial în Ucraina consilier financiar și a fondat apoi linia telefonică națională de sprijin pentru prevenirea sinuciderii. Și-a amintit că a continuat să prelungească ceea ce trebuia să fie o vizită de lucru de șase luni la Kiev. „Nouăsprezece ani mai târziu și sunt încă aici”, a spus el zâmbind.

După ce a fost martor la desfășurarea istoriei agitate a Ucrainei în timp ce a stat alături de sute de mii de protestatari locali de-a lungul celor două revoluții majore, a devenit un om de-al locului.

Acum, tensiunile au escaladat din nou în apropierea granițelor noului cămin al lui Niland. O nouă invazie rusă amenință Ucraina, pentru a o împiedica să creeze legături mai strânse cu Occidentul.

Peste 20 de ambasade și-au îndemnat cetățenii să părăsească imediat țara și mulți și-au evacuat personalul după ce Casa Albă a avertizat pe 11 februarie că Rusia ar putea lansa un atac masiv împotriva Ucrainei în orice moment. Rusia a adunat peste 140.000 de trupe complet echipate în apropierea Ucrainei și în teritoriile ocupate de ruși.

Dar Niland și mulți alți străini au decis că sunt aici pentru a rămâne.

„Nu plec nicăieri pentru că aceasta este casa mea”, a spus el.

Amintindu-și cum a stat în stradă în lunile de proteste din timpul Revoluției Portocalii din 2004 și al Revoluției EuroMaidan din 2013-2014, Niland a subliniat că aceiași oameni vor ieși în stradă și vor lupta dacă Rusia ar încerca să ocupe Kievul.

„Dacă invadatorii vin la mine acasă (Kiev), aceiași oameni vor rezista oricărei ocupații rusești și voi fi și eu parte din aceasta”, a spus el.

Kiev Foto: Profimedia

Hassan Farhat din Liban spune că nu s-a gândit niciodată să părăsească Ucraina pe fondul masării trupelor ruse la graniță. Ucraina este „a doua sa patrie” și nu se teme de ce se poate întâmpla în viitor.

A venit în orașul de vest Liov în 1988, ca student la medicină, în cadrul unui program de burse din epoca Uniunii Sovietice. Viitorul oftalmolog s-a mutat ulterior la Kiev, unde a urmat o școală mai specializată.

Farhat a obținut curând un loc de muncă ca chirurg oftalmologic într-o instituție medicală de stat din Kiev și a lucrat acolo până în 2014. El a spus că a plecat din cauza corupției din corpul administrativ.

Bărbatul de 52 de ani nu s-a gândit niciodată că va trăi atât de mult în Ucraina, dar a spus că „toate planurile mele s-au schimbat” când a întâlnit-o pe viitoarea soție la clinică.

Cuplul căsătorit a deschis o clinică de oftalmologie în Kiev. „Nimic nu ar fi fost posibil fără Natasha (soția sa)”, a spus el.

Farhat a spus că la început a fost dificil pentru că echipamentul era scump, dar afacerea merge bine. Pacienții sunt de la clasa medie la cea superioară, deși Farhat spune că oferă reduceri și acelor persoane care se luptă să plătească facturile medicale, deoarece consideră că toată lumea ar trebui să aibă acces la îngrijiri medicale de calitate.

„Nu cred că trebuie să aveți pașaportul acestei țări”, a spus el pentru Kyiv Independent. „Trebuie doar să iubești oamenii din această țară și să susții țara chiar și în momentele dificile.” (integral pe Kyiv Independent)

20.000 de studenți indieni speră să își continue studiile

A fost prima zi a anului 2022 când Firoz Ahmed s-a întors la școala de medicină din Ucraina, după ce a participat la nunta unui frate în India. De atunci, lucrurile au evoluat rapid, pe măsură ce tensiunile dintre Ucraina și Rusia au crescut. Acum, tânărul de 23 de ani este îngrijorat că visul său de a deveni medic s-ar putea să nu devină realitate, mai ales că colegiul său nu a schițat niciun plan ca studenții să-și termine studiile în cazul unei invazii rusești, scrie Al Jazeera.

Ahmed, care se află în al patrulea an al cursului său de șase ani la Universitatea Națională de Medicină din Odesa, este unul dintre cei aproape 20.000 de studenți indieni din Ucraina, dintre care mulți au fost în legătură permanentă cu autoritățile indiene și cu autoritățile locale și universitare din Ucraina. Studenții își fac griji că vor suporta cheltuieli uriașe și că studiile lor vor fi întrerupte în cazul în care trebuie să se întoarcă în India.

„Atmosfera este tensionată de mai bine de o săptămână și ceea ce ne îngrijorează este lipsa unor răspunsuri clare”, a spus Ahmed pentru Al Jazeera într-un interviu telefonic. Studenții nu au nicio idee dacă cursurile vor continua online în cazul în care se întorc în India sau dacă vor fi puși absenți. Există, de asemenea, stresul suplimentar al costului unui bilet către India și retur, echivalent cu jumătate din taxa pentru un semestru, a spus el.

Studenții, a spus el, sunt în legătură cu ambasada Indiei, care i-a asigurat că vorbesc cu Ministerul Educației din Ucraina pentru a găsi o cale de rezolvare. Dar între timp, măcar unii dintre studenți au optat pentru siguranță și s-au întors.

Pentru Ahmed, care a ales să studieze în Ucraina, deoarece taxele de acolo erau aproape un sfert din ceea ce ar trebui să cheltuiască la o facultate privată de medicină din India, alegerea nu este atât de ușoară, deoarece „banii sunt, evident, o considerație”, a spus el.

În timp ce pe unii studenți, cursurile și costurile biletelor de avion îi determină să rămână în Ucraina, mulți părinți îți cheamă copiii acasă de dragul siguranței.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro