Sari direct la conținut

Israelul a depășit 3 milioane de infecții cu coronavirusul, o treime din populația sa totală, și 9.000 de decese / Cum arată acum situația pandemică în țară

HotNews.ro
​​Coronavirus Israel, Foto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia
​​Coronavirus Israel, Foto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Autoritățile israeliene au raportat miercuri 58.422 de noi infecții cu coronavirusul, numărul total al cazurilor diagnosticate de COVID-19 de la izbucnirea pandemiei în această țară ajungând la peste 3 milioane, echivalentul a o treime din populație, anunță The Jerusalem Post.

Israelul a depășit pragul de două milioane de infecții cu coronavirusul în data de 19 ianuarie a acestui an ceea ce înseamnă că o treime din numărul total de contagieri au avut loc în ultimele două săptămâni – o medie de 70.000 de cazuri pe zi – din cauza răspândirii variantei Omicron mult mai infecțioase.

În jur de 1.096 de persoane sunt spitalizate în Israel în stare gravă din cauza COVID-19, 258 dintre acestea fiind intubate. Numărul total al pacienților spitalizați din cauza coronavirusului este de 5.946, aproape jumătate din aceștia (47%) fiind în stare critică, 37% în stare gravă, 11% au simptome moderate și 5% ușoare.

Majoritatea pacienților internați în stare gravă sau critică sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani, reprezentând 84% din aceste cazuri. Doar 1% din cazurile grave sunt înregistrate în rândul copiilor mai mici de 4 ani.

Situația pandemică în Israel

Din cele 201.246 teste PCR și antigen efectuate miercuri, 29% au arătat un rezultat pozitiv pentru coronavirus. Rata de reproducere R0 a virusului este în prezent de 0,9 arătând că valul pandemic provocat în Israel de varianta Omicron începe să se amelioreze.

Numărul total al persoanelor care și-au pierdut viața din cauza COVID-19 în această țară a ajuns la 9.013 după ce autoritățile au înregistrat aproape 100 de noi decese în ziua anterioară.

Spitalele israeliene continuă să aibă probleme din cauza numărului mare de pacienți, multe dintre acestea rămânând fără paturi libere sau aproape de punctul respectiv, fiind nevoite să interneze mai mulți pacienți decât sunt pregătite să gestioneze.

În Ierusalim, Centrul Medical Shaare Zedek a ajuns la o supracapacitate de 108% și Centrul Medical Sheba de 105%. Alte spitale se apropie de asemenea de capacitatea maximă, mai multe dintre acestea având deja peste 90% din paturi ocupate.

Situația este agravată de faptul că tot mai mulți angajați sanitari sunt în autoizolare, numărul lor ajungând miercuri la peste 6.600, dintre care 914 sunt medici și 2.200 asistente medicale.

Campania de vaccinare anti-Covid din Israel

Odată lider mondial la vaccinarea împotriva coronavirusului, campania de imunizare din Israel stagnează, autoritățile reușind să inoculeze anti-Covid doar 66,1% din populația sa cu ambele doze și 55,2% cu a treia doză „booster” a unui vaccin anti-Covid.

La sfârșitul anului trecut Israelul a devenit prima țară din lume care a autorizat administrarea unei a patra doze a vaccinului anti-Covid, acesta fiind aprobat pentru pacienții imunocompromiși.

La începutul lunii ianuarie doza 4 a fost autorizată și pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și personalul medical iar începând cu data de 26 ianuarie ea este oferită și persoanelor de sub 60 de ani cu probleme de sănătate sau risc ridicat de a contracta coronavirusul.

În Europa, Grecia a devenit pe 12 ianuarie primul stat care a anunțat că va administra a patra doză anti-Covid pentru pacienții imunocompromiși sau grav bolnavi. Ungaria anunța două zile mai târziu că recomandă doza 4 pentru întreaga sa populație.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro