Hai la Bibaniada fetelor de la Mila 23! În vacanța de Rusalii poți participa la o veche tradiție pescărească în Deltă
La ora asta deja, fetele sunt după bibani în stufărișurile Deltei. Au plecat de la 6 dimineața. Îi ademenesc, îi prind, pe unii îi aruncă-n apă, pe alții îi aduc pe mal la ciorbă, saramură sau grătar. În Delta Dunării, la Mila 23, astăzi, are loc a patra ediție a concursului feminin de pescuit la biban în echipă, singura competiție de acest gen din România. Mergi în vacanța asta mică la Mila 23. Va fi miraculoasă prindere de bibani.
Bibaniada, Concursul de pescuit este inspirat de tradiția satului Mila 23
După ce se încheie perioada de prohibiție, femeile din sat ies la pescuit de biban. Doamnele care vizitează Mila 23 în această perioadă au ocazia să facă echipă cu doamnele locului și să intre în competiția pescărițelor. Of, cum să nu vrei să te bucuri de o plecare în zori după biban, când nici o broască nu e trează.
Cum să nu vrei, după ce că ești adormită, să nu-ți găsești locul tău, bun pentru captură? Cânți să te trezești, întrebi despre râme. Cum să nu vrei, deși ești încă în vis, să aștepți bibanul miraculos.
Of, bibaniadă la fete, ce tare tace bibanul! Asurzitor tace bibanul. În tăcere, uite, bibanul vrea în undița ta.
Ce faci? E biban, tu trebuie să gândești pentru el. Abia acum te trezești la viață! Îl întrebi: vrei saramură? Vrei să fii grătar? El tace asurzitor. Trezită, o decizie trebuie să o iei. Și o iei, mama lui de bibănaș!
Te-ntorci pe mal. Cântărești captura, apoi treci, ca orice pescăriță, la curățat bibanul pentru prepararea saramurii. Saramura va hrăni întreaga ta lume astăzi.
Raluca Munteanu, de la Asociatia „Ivan Patzaichin – Mila 23” – Rowmania, ne spune câteva rețete ce vor fi preparate din biban după prânz încolo, pe arșiță:
Saramură albă de biban
Bibanul dezmățat, cu tot cu solzi, se sărează și se pune pe plita încinsă. Când peștele este gata, se curăță solzii cu spatele cuțitului. Separat se face o zeamă din apă, ulei, oțet, foi de dafin, piper, care se dă în clocot. Zeama se toarnă peste biban. Se prepară și mujdeiul și se pune peste zeamă, se adaugă pătrunjel tocat și se mai dă într-un clocot.
Pentru cei care preferă picant – se pun 2 ardei iuți pe plită, apoi se toacă și se adaugă în zeama de saramură.
3 gusturi fac o saramură adevărată: iute, sărat și acru.
Biban în sos alb
Se depielează bibanul și se prăjește împreună cu caperele într-o tigaie în care s-a încins puțin ulei de măsline cu unt. Peștele făcut se scoate pe un platou și în tigaie se adaugă vin alb, se reduce până se evaporă alcoolul și apoi se adaugă smântâna pentru gătit. Sosul se adaugă peste biban și se presară apoi pătrunjel tocat.
Spre seară, la Mila 23 cântă muzică lipovenească, Ansamblul Muzeului Ivan Patzaichin și Corul Sinicika din Mila 23 și de Radu Captari.
Organizator de Bibaniadă: Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de inovare comunitară din Mila 23