Contracepția și sănătatea femeii: un studiu de anul acesta arată că româncele identifică doar 4 din 10 metode contraceptive
Un studiu1 efectuat anul acesta pe un eșantion de 600 de femei cu vârstele între 15 și 45 de ani a pus în evidență câteva aspecte îngrijorătoare privind sănătatea femeilor din România, dar și nivelul de cunoaștere a metodelor contraceptive disponibile la ora actuală.
Astfel, în urma studiului sondajului Lifestyle Survey Romania1, efectuat de Ipsos la solicitarea Organon, s-a constat că până la 25% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani nu au mai fost la ginecolog pentru un control de rutină de peste 5 ani sau poate chiar niciodată. Mai mult, doar 40 % dintre aceste femei cu vârstele între 15 și 29 de ani efectuează autoexaminări extrem de importante pentru despistarea cancerului de sân. De asemenea, femeile semnalează frecvent o lipsă de informații accesibile care vizează cancerul, endometrioza sau alte boli ale sistemului reproducător.
Metodele contraceptive cel mai des utilizate de femei
Un alt capitol important care vizează sănătatea femeii moderne este contracepția, aspect explorat și în cadrul sondajului Lifestyle Survey România. Rezultatele acestuia arată că, de obicei, femeile identifică doar 4 metode de contracepție dintr-o listă de peste zece opțiuni1. Acest lucru relevă o lipsă îngrijorătoare de informare cu privire la diverse metode contraceptive disponibile și subliniază importanța unei mai bune educații pe această temă.
În cadrul sondajului, femeile cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani au afirmat mai des că nu folosesc sau nu au folosit în trecut nicio metodă de contracepție. Cât privește contracepția de urgență, femeile cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani au fost mai înclinate să afirme că nu cunosc metode de contracepție de urgență, comparativ cu femeile cu vârste între 30 și 45 de ani1.
“Rezultatele sondajului Lifestyle Survey Romania au scos la iveală o situație îngrijorătoare: până la 25% din femeile cu vârsta cuprinsă între 15 – 29 de ani au declarat că nu au mai fost la ginecolog pentru un control de rutină de peste cinci ani, sau poate chiar niciodată. Mai mult, afirmațiile femeilor indică îndoieli cu privire la siguranța contracepției hormonale. 28% dintre femei consideră că metodele contraceptive naturale sunt eficiente. Acest studiu vine sa sublinieze o dată în plus necesitatea unor programe de educație medicală pentru populație și, mai ales, în domeniul sănătății reproductive. În plus, aceste date ne arată cât de importantă este relația cu medicul ginecolog, specialistul cu care femeile se pot sfătui în toate aspectele care vizează atât sănătatea reproductivă, dar și problemele de sănătate care pot apărea pe măsura înaintării în vârstă” a declarat Profesor Doctor Cristian Furău, medic ginecolog și Secretar al Societăţii Europene pentru Contracepţie şi Sănătate Reproductivă.
Femeile și starea generală de sănătate
Conform Lifestyle Survey România1, majoritatea femeilor din țara noastră se îngrijesc de sănătatea lor. 71% din femei consideră că starea lor de sănătate este bună sau foarte bună. Cât privește obiceiurile sănătoase, femeile cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani sunt mai înclinate să afirme că nu beau alcool în comparație cu segmentul mai în vârstă, în timp ce cele cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani sunt mai înclinate să afirme că beau alcool o dată sau de mai multe ori pe săptămână. Bolile sau afecțiunile cronice apar la 17% din femeile cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani și la 22% din femeile cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani din România. Sistemul endocrin este cel mai afectat, indiferent de segmentul de vârstă, deși afecțiunile conexe apar mai des în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani.
În privința fertilității, 12% din femeile cu vârste între 15 și 29 de ani și 15% din femeile cu vârste între 30 și 45 de ani au întâmpinat probleme de fertilitate.
Acțiune inedită în cadrul Maratonului București
Pentru a sprijini o mai bună informare a femeilor în ceea ce privește starea lor de sănătate, 20 de alergători au participat la o acțiuni inedită în cadrul ediției de anul acesta a Maratonului București: aceștia au oprit cursa de 10 km din cadrul Maratonului București la doar 4 km. Limitarea voluntară a cursei de 10 km la doar 4 km a fost organizată cu sprijinul Organon, companie globală orientată către sănătatea femeii, cu scopul de a atrage atenția asupra statisticilor îngrijorătoare din România care vizează mersul la medic și gradul de informare privind metodele contraceptive.
“Prin acțiunea pe care am organizat-o, ne-am propus să sprijinim în continuare sănătatea femeilor din România, contracepția modernă făcând parte din alegerile importante în ceea ce privește starea de bine. Astfel, încurajăm femeile să meargă la ginecolog și să se sfătuiască cu acesta în privința celei mai potrivite metode contraceptive”, a declarat Georgeta Corciu, Associate Director – Pricing, Market Access, Policy & Communication, Organon România.
„Încă din 2020, Organon a rămas singura mare companie farmaceutică cu un obiectiv strategic dedicat sănătății femeilor. Compania își propune să contribuie activ la îmbunătățirea statisticilor privind starea de sănătate a femeilor și la educarea continuă a acestora în toate etapele vieții lor. Din acest motiv, vom continua să fim extrem de activi, iar inițiative precum întreruperea maratonului au scopul de a menține sănătatea femeilor în prim-plan”, a adăugat Eugen Stratulat, Country Lead, Organon România şi Ungaria.
La ora actuală, contracepția modernă și alegerea celei mai potrivite metode pentru fiecare femeie ar trebui să fie parte dintr-un stil de viață sănătos, asumat, cu acces la informație și suport din partea experților în sănătate. Metodele de contracepție moderne ar trebui să fie accesibile oricărei femei, în funcție de opțiunile personale, etapa de vârstă și eventualele afecțiuni pe care aceasta le are. În plus, relația pe termen lung cu medicul ginecolog ar trebui să fie unul dintre pilonii oricărei femei care-și dorește să fie o stare bună de sănătate pe termen lung.
Sursă:
- Studiu privind stilul de viață și sănătatea femeilor din România- Lifestyle Survey Romania realizat de IPSOS, pentru Organon România
Pentru mai multe detalii: Organon Biosciences S.R.L., cu sediul în București, Sector 1, str. Aviator Popisteanu nr. 54A, cladirea nr. 2, etajul 3, birourile 306 și 307, adresă de e-mail: dpoc.romania@organon.com, numar de telefon: + 40 21 527 29 90, pagină web: https://organoncare.ro/. Reacțiile adverse trebuie raportate. Formularele de raportare și informațiile pot fi găsite la adresa https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raporteaza-o-reactie-adversa/. Reacțiile adverse trebuie, de asemenea, să fie raportate către Organon Biosciences S.R.L., e-mail: dpoc.romania@organon.com, număr de telefon: + 40 21 527 29 90.
© 2024 Grupul de societăți Organon. Toate drepturile rezervate.
RO-NON-110062
Articol susținut de Organon România