„Un punct de cotitură”. Olaf Scholz confirmă acordul pentru funcțiile de la vârful UE, care vor fi ocupate de Ursula von der Leyen, Antonio Costa și Kaja Kallas
Într-un discurs adresat Parlamentului german, în care a evaluat consecințele alegerilor europarlamentare din această lună, Scholz a spus că formațiunile din PE au convenit, de asemenea, ca fostul premier portughez Antonio Costa să fie șeful reuniunilor liderilor naționali ai UE (preşedintele Consiliului European), iar premierul estonian Kaja Kallas să fie șefa politicii externe a UE (Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate).
Acest acord a fost convenit în negocieri desfăşurate de câte doi lideri europeni din fiecare dintre cele trei grupuri politice pro-europene, favorabile aprofundării integrării europene şi consolidării prerogativelor Bruxellesului, respectiv popularii (PPE), social-democraţii (S&D) şi liberalii (Renew).
Cele trei grupuri politice au împreună o majoritate în Parlamentul European, astfel încât Scholz speră „foarte mult că Consiliul European care se va reuni mâine va ajunge la acest acord”, a spus el, referindu-se la viitorul summit al liderilor naționali ai UE.
„Nu ne putem permite să tragem de timp în aceste vremuri dificile. Cetățenii nu se așteaptă la o dispută pe posturi, ci mai degrabă la o activitate rapidă a instituțiilor europene”, a adăugat cancelarul federal, salutând „o echipă bună și o decizie clară pentru un viitor european bun”.
„Nu ne putem permite să tragem de timp în aceste vremuri dificile. Cetățenii nu se așteaptă la o dispută pe posturi, ci mai degrabă la o activitate rapidă a instituțiilor europene”, a spus el, menționând că a fost „o echipă bună și o decizie clară pentru un viitor european bun”.
Cancelarul Olaf Scholz a reprezentat la aceste negocieri grupul social-democraţilor, împreună cu premierul spaniol Pedro Sánchez, în timp ce grupul popularilor a fost reprezentat de premierii polonez şi grec, Donald Tusk şi Kyriakos Mitsotakis, iar cel al liberalilor de preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul interimar olandez şi viitor secretar general al NATO, Mark Rutte, potrivit agențiilor EFE și Agerpres.
Anterior în cursul zilei miercuri, premierul Italiei, Giorgia Meloni, a criticat planul de împărțire a posturilor de conducere din UE între cele trei grupuri politice principale, afirmând că acestea ignoră succesul partidelor de dreapta în alegerile pentru PE. Partidul ei ultra-conservator, Frații Italiei, nu face parte din niciunul dintre cele trei formațiuni principale din PE.
Scholz a mai declarat că alegerile pentru Parlamentul European au arătat cum crizele multiple, de la pandemia de coronavirus la invazia Rusiei în Ucraina și războiul din Orientul Mijlociu, au distrus încrederea în UE și în guvernele naționale.
Partidele populiste, care au obținut rezultate foarte bune în alegeri, exploatează îngrijorările cetățenilor în scopuri proprii, a precizat cancelarul german.
Partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) s-a clasat pe locul al doilea în alegerile europarlamentare din Germania, devansând toate cele trei partide din fracționara coaliție tripartită a lui Scholz („coaliția-semafor” – social-democrații, liberalii și Verzii).
„Rezultatului alegerilor – punct de cotitură”
„Rezultatul alegerilor este, prin urmare, un punct de cotitură”, a spus el.
„Trebuie să ne asigurăm că încrederea crește din nou în Germania și în Europa, precum și în multe țări din întreaga lume”, a continuat Scholz.
Acest lucru înseamnă „să oferim soluții reale, mai degrabă decât să combatem pur și simplu problemele, precum populiștii”, a adăugat cancelarul, de exemplu în ceea ce privește migrația ilegală.
Scholz a citat o scădere a cererilor de azil în primele luni ale anului, precum și o creștere a deportărilor, pe care le-a pus pe seama unei înăspriri a politicii germane privind migrația.
Anterior, miercuri, guvernul a aprobat un proiect de lege pentru a facilita deportarea persoanelor care laudă sau promovează „infracțiuni teroriste”.
Scholz a minimalizat mult timp puterea AfD. Dar, după ce formațiunea extremistă a urcat pe locul al doilea în sondajele la nivel național, anul trecut, și și-a menținut această poziție, el a început să o abordeze direct la nivel public. AfD este pe cale să se claseze pe primul loc în trei scrutine electorale din estul Germaniei (fosta Germanie Democrată).
La summitul de joi, liderii UE vor discuta despre prioritățile Europei pentru următorii ani, a precizat Scholz.
Printre acestea se numără securitatea, competitivitatea și creșterea economică, precum și reformele menite să facă blocul comunitar mai eficient.