Sari direct la conținut

Ana Netrebko, cea mai mare soprană a lumii, vine pentru prima dată în România / Interzisă de Metropolitan Opera că „nu l-a repudiat pe Putin”

HotNews.ro
Anna Netrebko, Angela Gheorghiu, Yusif Eyvazov, Roberto Alagna, Rolando Villazón, Yusif Eyvazov, Elina Garanca şi Piotr Beczala vor concerta la Bucureşti, în perioada 1-15 septembrie, la festivalul „Masters Of Classic”, anunţă organizatorii.
Soprana Anna Netrebko, Foto: Luca Bruno / AP / Profimedia
Soprana Anna Netrebko, Foto: Luca Bruno / AP / Profimedia

Capitala va găzdui pentru prima dată un grandios festival de operă din Europa unde sunt aşteptaţi peste 50.000 de spectatori. Concertele vor avea loc pe scenele Sălii Palatului şi Operei Naţionale Bucureşti.

Ana Netrebko, personalitate controversată pentru apropierea de Putin

Născută în orașul Krasnodar din sudul Rusiei, Netrebko este o soprană distinsă, cu o carieră care cuprinde lucrări de Mozart, Puccini, Verdi și Ceaikovski.

Ea a fost prima artistă de muzică clasică care a fost inclusă pe lista celor mai influente 100 de persoane din revista Time.

Însă refuzul ei de a denunța războiul a atras controverse. În luna mai a anului trecut, sute de persoane au protestat împotriva participării ei la un festival din orașul german Wiesbaden.

În 2023, soprana a dat în judecată Metropolitan Opera din New York pentru decizia de a renunța la ea în urma invaziei Rusiei, anunță Sky News.

Anna Netrebko a fost exclusă din viitoarele angajamente ale companiei după ce ar fi refuzat să îl repudieze pe Vladimir Putin.

Ea a dat în judecată Met Opera și pe managerul general Peter Gelb cerând peste 300.000 euro daune-interese pentru pierderea onorariilor pentru spectacole și repetiții, susținând că acest lucru i-a provocat „angoasă psihică și suferință emoțională severă”.

Anna Netrebko a avut o tentativă de condamnare a războiului / Pentru multe scene mari din lume a părut suficient

În martie 2022, rusoaica Anna Netrebko, criticată pentru că nu a denunțat războiul din Ucraina, a condamnat „clar” invazia rusă și a anunțat că la sfârșitul lunii mai își va relua concertele în Europa.

„Regret că acțiunile sau declarațiile mele din trecut ar fi putut fi interpretate greșit”, a scris un an mai târziu celebra artistă în vârstă de 51 de ani care locuiește la Viena. „Condamn expres războiul împotriva Ucrainei. Poziția mea este clară”, a adăugat ea, precizând că va relua concertele „la sfârșitul lunii mai, primul în Europa”, potrivit AFP.

„După ce am citit declarația Annei, nu suntem pregătiți să ne schimbăm poziția”, a declarat directorul acesteia, Peter Gelb, într-un e-mail pentru AFP, spunând că ar fi „gata să discute”, „dacă Anna arată că s-a disociat cu adevărat și complet de Putin pe termen lung”.

Ea a cântat ulterior în aprilie la Opera din Monte Carlo, dar concertul de la Filarmonica din Paris a marcat marea revenire pe scenă într-o capitală occidentală

De unde a plecat totul?

Chiar dacă nu și-a proclamat deschis sprijinul pentru președintele rus, ea este acuzată că a călătorit la Donețk în decembrie 2015 pentru a poza acolo cu steagul rebelilor separatiști pro-ruși.

De asemenea, a stârnit controverse atunci când a înmânat un cec de un milion de ruble liderului ucrainean pro-rus Oleg Țarev.

Anna Netrebko s-a apărat explicând că dorește să sprijine artele, și mai ales Opera Donețk, pentru care Ucraina a tăiat toate finanțările.

Bucureştiul – gazda europeană a unui line-up de excepţie

Festivalul aduce în premieră europeană cei mai mari artişti de operă care nu au mai cântat niciodată împreună pe aceeaşi scenă în Europa.

  • Anna Netrebko – Soprana numărul 1 din lume, supranumită „primadonna secolului XXI”, va fascina publicul cu interpretările sale legendare.
  • Angela Gheorghiu – Superstar internaţional şi cea mai fascinantă artistă de operă a timpurilor noastre, va emoţiona audienţa cu vocea sa puternică.
  • Yusif Eyvazov – Tenorul azer, cunoscut pentru vocea sa impunătoare şi prezenţa scenică captivantă.
  • Rolando Villazón – Tenorul mexican, „cel mai fermecător dintre Divos”, va aduce pasiune şi energie pe scenă.
  • Roberto Alagna – Celebrul tenor francez, apreciat pentru versatilitatea şi expresivitatea sa unică.
  • Elina Garanca – Mezzosoprana letonă, renumită pentru timbrul său cald şi tehnica vocală impecabilă.
  • Piotr Beczala – Tenorul polonez va încânta publicul cu vocea sa lirică şi interpretările memorabile.

Programul complet al spectacolelor

1 Septembrie 2024 – Deschidrea Festivalului. Spectacolul extraordinar
Anna Netrebko şi Yusif Eyvazov
5 Septembrie • Elina Garanca
7 Septembrie • Rolando Villazon cu Emily Pogorelc
8 Septembrie • Irina Baianţ
12 Septembrie • Fazil Say
13 Septembrie • Roberto Alagna
14 Septembrie • Piotr Beczala cu Olga Kulchynska
15 Septembrie • Angela Gheorghiu – Festivitatea de Încheiere

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate online de pe eventim.ro, Iabilet.ro, entertix.ro.

Organizatorii recomandă publicului să cumpere biletele din timp.

Referințe:

INTERVIURILE HotNews.ro