Sari direct la conținut

Celebra soprană rusă Anna Netrebko dă în judecată Metropolitan Opera pentru că a renunțat la ea din cauza războiului

HotNews.ro
Soprana Anna Netrebko, Foto: Luca Bruno / AP / Profimedia
Soprana Anna Netrebko, Foto: Luca Bruno / AP / Profimedia

Una dintre cele mai cunoscute soprane din lume a dat în judecată Metropolitan Opera pentru decizia de a renunța la ea în urma invaziei Rusiei, anunță Sky News.

Anna Netrebko a fost exclusă din viitoarele angajamente ale companiei după ce ar fi refuzat să îl repudieze pe Vladimir Putin.

Ea a dat în judecată Met Opera și pe managerul general Peter Gelb cerând peste 300.000 euro daune-interese pentru pierderea onorariilor pentru spectacole și repetiții, susținând că acest lucru i-a provocat „angoasă psihică și suferință emoțională severă”.

MET nu a făcut încă niciun comentariu cu privire la acest proces.

Născută în orașul Krasnodar din sudul Rusiei, Netrebko este o soprană distinsă, cu o carieră care cuprinde lucrări de Mozart, Puccini, Verdi și Ceaikovski.

Ea a fost prima artistă de muzică clasică care a fost inclusă pe lista celor mai influente 100 de persoane din revista Time.

Însă refuzul ei de a denunța războiul a atras controverse. În luna mai, sute de persoane au protestat împotriva participării ei la un festival din orașul german Wiesbaden.

Anna Netrebko cu Putin (foto: Rodionov Vladimir / TASS / Profimedia)

Anna Netrebko a avut o tentativă de condamnare a războiului / Pentru multe scene mari din lume a părut suficient

În martie 2022, rusoaica Anna Netrebko, criticată pentru că nu a denunțat războiul din Ucraina, a condamnat „clar” invazia rusă și a anunțat că la sfârșitul lunii mai își va relua concertele în Europa.

„Regret că acțiunile sau declarațiile mele din trecut ar fi putut fi interpretate greșit”, a scris celebra artistă în vârstă de 50 de ani care locuiește la Viena. „Condamn expres războiul împotriva Ucrainei. Poziția mea este clară”, a adăugat ea, precizând că va relua concertele „la sfârșitul lunii mai, primul în Europa”, potrivit AFP.

„După ce am citit declarația Annei, nu suntem pregătiți să ne schimbăm poziția”, a declarat directorul acesteia, Peter Gelb, într-un e-mail pentru AFP, spunând că ar fi „gata să discute”, „dacă Anna arată că s-a disociat cu adevărat și complet de Putin pe termen lung”.

Ea a cântat ulterior în aprilie la Opera din Monte Carlo, dar concertul de la Filarmonica din Paris a marcat marea revenire pe scenă într-o capitală occidentală

De unde a plecat totul?

Chiar dacă nu și-a proclamat deschis sprijinul pentru președintele rus, ea este acuzată că a călătorit la Donețk în decembrie 2015 pentru a poza acolo cu steagul rebelilor separatiști pro-ruși.

De asemenea, a stârnit controverse atunci când a înmânat un cec de un milion de ruble liderului ucrainean pro-rus Oleg Țarev.

Anna Netrebko s-a apărat explicând că dorește să sprijine artele, și mai ales Opera Donețk, pentru care Ucraina a tăiat toate finanțările.

Referințe:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro