În Polonia şi-a început activitatea o comisie de anchetă asupra influenţelor rusă şi belarusă
O comisie responsabilă de investigarea influenţelor rusă şi belarusă în Polonia şi-a început miercuri lucrările, a anunţat premierul Donald Tusk, pe fondul temerilor Varşoviei că Moscova încearcă să destabilizeze situaţia internă.
Polonia, unul dintre cei mai fideli aliaţi ai Ucrainei, devastată de invazia rusă, este una dintre ţările occidentale care acuză Rusia de înmulţirea atacurilor cibernetice şi de încercarea de a semăna discordie înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, relatează AFP și Agerpres.
Varşovia a anunţat vinerea trecută că un atac cibernetic rusesc se află probabil la originea unei ştiri false publicate de agenţia de presă naţională PAP, potrivit căreia polonezii ar urma să fie mobilizaţi pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina.
Prim-ministrul polonez Donald Tusk le-a declarat jurnaliştilor că un grup de experţi, înfiinţat prin ordin executiv pentru a investiga încercările ruse şi belaruse de a influenţa viaţa politică, economică şi mediatică din Polonia, precum şi securitatea ţării, „şi-a început activitatea” miercuri.
Sarcina comisiei va consta în a face lumină despre „cum arată astăzi adevăratele ameninţări ruse şi belaruse”, a declarat Tusk, liderul majorităţii pro-UE de la Varşovia.
„Ştim deja că aceste două ţări şi serviciile lor sunt cel mai active în Polonia”, a declarat şeful guvernului, adăugând că grupul, format din experţi în securitate, comunicaţii şi în drept, îşi va publica primele concluzii în termen de două luni.
Precedentul guvern al Poloniei, format din partide naţionaliste populiste, înfiinţase anul trecut o comisie al cărei obiectiv declarat era să ancheteze asupra cetăţenilor susceptibili de a se afla sub influenţa Moscovei.
În virtutea unei legi, persoanele găsite vinovate de către această comisie riscau să le fie interzisă exercitarea de funcţii publice timp de zece ani, o măsură care – potrivit criticilor săi – îl viza şi pe liderul de atunci al opoziţiei, Donald Tusk.
Noua comisie, creată de guvernul condus de Tusk, dispune de puteri limitate şi ar fi autorizată doar să depună plângeri la procurori, toate procedurile sale derulându-se cu uşile închise.
Citește și: