Sari direct la conținut

Șoc, proteste și plângeri la Curtea Supremă în ultima țară care a interzis TikTok

HotNews.ro
Protest impotriva interzicerii TikTok in Nepal, Foto: Skanda Gautam / Zuma Press / Profimedia Images
Protest impotriva interzicerii TikTok in Nepal, Foto: Skanda Gautam / Zuma Press / Profimedia Images

Interzicerea TikTok de către guvernul nepalez a provocat șoc, proteste și acțiuni în justiție în țara de la poalele Munților Himalaya, unii creatori de conținut acuzând că măsura îi lasă fără surse de venit, relatează Reuters.

„Am fost șocată că decizia a fost luată atât de brusc”, a declarat pentru Reuters Manjita Manandhar, o nepaleză care afirmă că obține venituri de aproximativ 1.500 de dolari pe lună din crearea de conținut pe TikTok pentru restaurante, hoteluri și branduri.

„Afacerile s-au înjumătățit de când e interdicția și veniturile de pe alte platforme sociale ca Instagram și YouTube nu sunt de ajuns pentru a compensa această pierdere”, a mai spus ea.

Tânăra în vârstă de 26 de ani afirmă totuși că, pe lângă veniturile obținute din social media, lucrează și ca manager pentru relațiile cu clienții.

Coaliția de centru-stânga care conduce Nepalul a anunțat pe 13 noiembrie că blochează accesul la TikTok pe teritoriul țării, afirmând că platforma de videosharing perturbă „armonia socială” și „bunăvoința” din țară.

Două dintre vecinele Chinei au interzis TikTok

TikTok este deținută de compania chineză ByteDance, numeroase guverne, în special din Occident, exprimându-și îngrijorările față de legăturile acesteia cu guvernul de la Beijing și stocarea datelor de la utilizatori din întreaga lume.

Însă una dintre primele țări care au luat măsuri concrete împotriva TikTok a fost India, care în iunie 2020 a interzis folosirea platformei de videosharing pe teritoriul țării, blocând totodată și alte aplicații dezvoltate de companii chineze.

Guvernul naționalist condus de premierul Narendra Modi a declarat la momentul respectiv că TikTok ar putea compromite securitatea și integritatea națională, mutarea venind la doar câteva zile după ce între India și China a izbucnit prima confruntare militară soldată cu victime după 45 de ani.

În ceea ce privește Nepalul, Manandhar nu este singura care acuză că interzicerea platformei o lasă fără o sursă de venit. Mulți nepalezi acuză de asemenea că închiderea TikTok restricționează dreptul la libertatea de exprimare.

Zeci de persoane au protestat în capitala Kathmandu pentru a cere guvernului să își anuleze decizia, în timp ce alți nepalezi au înaintat plângeri către Curtea Supremă a țării.

Aceasta a cerut guvernului să îi transmită în scris expunerea de motive pentru măsură înainte de a ține o primă audiere asupra subiectului pe 5 decembrie.

Câți nepalezi sunt afectați de interzicerea TikTok

Rajib Subba, un expert în cibersecuritate, afirmă că interdicția a afectat mulți oameni pentru care aplicația a reprezentat „un medium social pentru asigurarea traiului, creativitate, inovație, antreprenoriat și activism”.

Presa locală a scris că peste 1.600 de infracțiuni cibernetice, majoritatea în legătură cu TikTok au fost înregistrate de autoritățile nepaleze în ultimii 4 ani.

Sudhir Parajuli, președintele Asociației Furnizorilor de Servicii de Internet din Nepal, estimează că în Nepal există în jur de 2,2 milioane de utilizatori ai TikTok în condițiile în care populația țării este de aproximativ 30 de milioane de locuitori.

Sushila Pokharel, o casnică din Nepal și utilizatoare frecventă a TikTok, unde postează înregistrări video cu ea dansând și cântând, acuză că interdicția îi lasă pe oameni fără o sursă de recreație.

„Opriți orice e rău în ea, dar e greșit să interzici aplicația de tot”, a declarat Pokharel pentru Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro