Sari direct la conținut

Donald Trump Jr. dă vina pe contabili în procesul de fraudă intentat împotriva Trump Organization la New York

HotNews.ro
Donald Trump Jr., Foto: David Dee Delgado / Getty images / Profimedia
Donald Trump Jr., Foto: David Dee Delgado / Getty images / Profimedia

Donald Trump Jr., cel mai mare fiu al fostului președinte american Donald Trump, a admis joi în instanță că a semnat documente financiare frauduloase pentru compania familiei, afirmând însă că acestea au fost redactate de contabili, relatează Reuters.

În vârstă de 45 de ani, Donald Jr. a declarat în a doua zi în care a depus mărturie la procesul intentat la New York împotriva Trump Organization că s-a bazat pe contabilii companiei și pe cei ai firmei de contabilitate Mazars pentru a se asigura că estimările privind valoarea activelor deținute de afacerea familiei sunt corecte.

„Ei au avut mai multe informații și detalii despre toate astea decât aș fi putut avea eu. De aceea avem contabili”, a declarat el.

Documentele în cauză sunt în centrul unui proces civil de fraudă intentat de statul New York despre care analiștii afirmă că ar putea lovi puternic compania familiei Trump.

Donald Jr. și fratele său Eric au preluat conducerea Trump Organization în 2017, după ce tatăl lor a câștigat alegerile prezidențiale. Donald Trump a fost criticat la momentul respectiv fiindcă a amânat timp de mai multe luni să renunțe la conducerea companiei în condițiile în care alegerile prezidențiale au avut loc în noiembrie 2016.

Despre ce este procesul de fraudă intentat Trump Organization

Procurorul general al statului New York, Letitia James, a depus la Curtea Supremă a statului New York o plângere cu sute de pagini de documente pentru a susţine plângerea civilă pe care a depus-o în septembrie 2022 şi prin care cere daune de 250 de milioane de dolari de la Trump, copiii săi şi grupul lor Trump Organization pentru fraudă fiscală şi financiară.

James, un procuror susținut de Partidul Democrat, i-a acuzat pe miliardarul republican şi pe copiii săi că au manipulat „deliberat” – în sus şi în jos – evaluările activelor Trump Organization – cluburi de golf, hoteluri de lux şi alte proprietăţi – pentru a obţine împrumuturi mai avantajoase de la bănci sau pentru a-şi reduce impozitele.

În documentele judiciare dezvăluite de biroul Letitiei James, acuzarea estimează că Trump şi-a supraevaluat poziţia financiară în fiecare an între 2011 şi 2021 „între 17% şi 39%, sau între 812 milioane şi 2,2 miliarde de dolari”.

Procurorul general a spus că printre activele ale căror valori au fost umflate se numără proprietatea lui Trump de la Mar-a-Lago din Florida, apartamentul său de lux din Trump Tower din Manhattan, precum și diverse clădiri de birouri și terenuri de golf.

Judecătorul de caz a hotărât deja în favoarea magistratului statului New York, însă audierile continuă în proces pentru a stabili cuantumul despăgubirilor pe care va trebui să le plătească acuzații.

Fostul preşedinte american a denunţat în repetate rânduri un dosar „ridicol” condus de un magistrat afro-american „rasist”. Este așteptat ca procesul să se încheie până la Crăciun.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro